אלברט איינשטיין: המדע היהודי של איינשטיין – פיזיקה בצומת הפוליטיקה והמדע / מי היה? – להכיר את סיפור חייו / 2 ספרים חדשים

| 22/04/2014 | 0 Comments

מי היה אלברט איינשטיין מאת גס ברלייר

מי היה אלברט איינשטיין מאת גס ברלייר

מי היה אלברט איינשטיין?  שני ספרים שיצאו לאחרונה סוקרים את קורות חייו ואת עבודתו. 'המדע היהודי של איינשטיין' מאת סטיבן גימבל עוסק, בין היתר, בשאלה – האם תורת היחסות של איינשטיין היא תיאוריה "יהודית", וספר הילדים והנוער 'מי היה אלברט איינשטיין' מאת ג'ס ברלייר מביא את סיפור חייו בדרך קלילה ומשעשעת, בליווי איורים וציטוטים מקוריים.

מי היה?

הספר מי היה אלברט איינשטיין? מאת ג'ס ברלייר מביא את סיפור חייו בדרך קלילה ומשעשעת. אתם מוזמנים למסע חייו המרתק של המדען היהודי הדגול, אבי תורת היחסות ושוחר השלום העולמי, בצעירותו נער מבריק שמעולם לא חדל לשאול שאלות, ובהמשך מדען גאון שתגליותיו הובילו לפיתוח פצצת האטום, פרופסור מפוזר בעל תסרוקת מוזרה. מי היה? היא סדרת ביוגרפיות מאוירות לילדים ולנוער המספרות בדרך נגישה, קלילה ומשעשעת את סיפור חייהם של אישים מפורסמים מתחומים שונים, ביניהם הגאון שחולל מהפכה בעולם התקשורת סטיב ג'ונס, הצייר פורץ הדרך קלוד מונה ואיש האשכולות לאונרדו דה וינצ'י.

מאנגלית: גיא הרלינג, איורים: רוברט אנדרו פארקר, הוצאת שוקן, 2014, 99 עמ'

פיזיקה בצומת הפוליטיקה והמדע

המדע היהודי של איינשטיין מאת סטיבן גימבל

המדע היהודי של איינשטיין מאת סטיבן גימבל

המדע היהודי של איינשטיין – פיזיקה בצומת הפוליטיקה והמדע, נכתב על ידי סטיבן גימבל, דוקטור לפילוסופיה, וראש המחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת גטיסברג שבפנסליבניה. עוסק בשאלה – האם תורת היחסות של איינשטיין היא תיאוריה "יהודית"? הנאצים, שביקשו להוקיע אותה, טענו שכן, וכינו אותה בבוז "מדע יהודי".  כיום, טוען גימבל, יש בהחלט מקום לבדוק את הטענה הזאת, למרות מקורה המפוקפק.

השאלה "האם המדע של איינשטיין 'יהודי'?" היא שאלה סוּפּר-פרובוקטיבית, כי לא רק שבעיני מדענים זה נשמע קשקוש (איך מדע יכול דתי? מדע זה אמת טהורה) – אלא שזאת בדיוק הייתה הטענה של הנאצים נגד איינשטיין, ולכן הם פסלו אותו ואת המדע שלו – מכול וכול. גימבל שואל את השאלה הפרובוקטיבית הזאת כדרך לבחון – בעצם – איך עובד "ראש" של מדען, ולשאול שאלות רחבות יותר על מדע: עד כמה המדען הוא קודם מדען ורק אחר כך כל השאר? ואולי, למשל, איינשטיין הושפע בכל זאת מהחשיבה התלמודית של היהדות, אפילו שהיה חילוני, וזאת מפני שספג את היהדות כמו כל יהודי אחר?

גימבל סוקר את קורות חייו של אלברט איינשטיין ואת עבודתו במטרה לבדוק באיזו מידה השפיעו – או לא השפיעו – אמונותיו, הרקע שלו וסביבתו על עבודתו כמדען. יהדותו של איינשטיין היא עובדה ידועה לכול, אבל הטענה כי היה "יהודי" בעת שישב אל שולחנו ועבד תקומם רבים. גימבל מציג לפיכך את ההגדרות המרובות למונח "יהודי", ומחפש בתורתו של איינשטיין זכר לחשיבה התלמודית. כמו כן הוא בוחן את אמונותיהם הדתיות של אנשי מדע אחרים, דוגמת ניוטון, דקארט ופרויד. בשורה התחתונה – גימבל משתמש במודע בשאלה הפרובוקטיבית הזאת כדי לנסות לבחון את המדע של איינשטיין מזווית חדשה ולא מקובלת. הספר משלב מדע, היסטוריה, פילוסופיה, תיאולוגיה ופוליטיקה בדרכים חדשות ומרתקות.

מאנגלית: עמנואל לוטם. עריכה מדעית: ד"ר יכין אונא, הוצאת כתר, 2014, 253 עמ'

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , ,

Category: ספרות ילדים, ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.