הקידמה הטכנולוגית כבר כאן: 100 בתי ספר ילמדו מספרים דיגיטליים / בשנקר: מסלול לעיצוב ספרים ומגזינים דיגיטאליים
משרד החינוך השיק השבוע (3/2) פיילוט ארצי חדשני – 100 בתי ספר יסודיים ילמדו שלושה תחומי דעת (אנגלית, מתמטיקה ומקצוע בחירה נוסף) באמצעות ספרים דיגיטליים. הפיילוט מתבצע כשלב נוסף בתכנית להתאמת מערכת החינוך למאה ה- 21 המיושמת במערכת החינוך זו השנה השלישית.
שר החינוך, גדעון סער, המוביל את התכנית להתאמת מערכת החינוך למאה ה- 21, אמר: "המהלך הרחב המתבצע בשטח להתאמת מערכת החינוך למאה ה- 21, צובר תאוצה ועתה אנו מתקדמים לשלב הבא של שילוב הלמידה מספרים דיגיטליים בבתי הספר. המעבר ללמידה באמצעות ספרים דיגיטאליים מחויב המציאות ומערכת החינוך צריכה להתאים את עצמה ללמידה במציאות מתקדמת ומשתנה".
עוד אמר השר סער: "100 בתי הספר שייקחו חלק בפיילוט יהיו החלוצים וילוו במדידה ובהערכה מתוך מטרה ברורה להמשיך ולשלב את כלל בתי הספר בדרך האפקטיבית ביותר".
משרד החינוך השיק פיילוט תקשוב ב- 100 בתי ספר יסודיים ברחבי הארץ, להם תשתית טכנולוגית ופדגוגית מתאימה. הפיילוט מתקיים במסגרת "התוכנית הלאומית להתאמת מערכת החינוך למאה ה- 21" ומטרתו לבחון את דרכי היישום המיטביים לשילוב ספרי לימוד דיגיטליים במערכת החינוך.
מסלול לעיצוב ספרים ומגזינים דיגיטליים בבי"ס שנקר
שוק הספרים הדיגיטליים עבר מהפכה בשנים האחרונות, עם חדירתם של קוראי ספרים דיגיטליים (קינדל, נוק, טאבלטים). יחד עם צמיחתם, נולדה תעשייה שלמה של ספרות, ונוצר מקצוע חדש של יוצרים ספרותיים. בית ספר שנקר, המוביל פיתוח תכניות לימוד לחדשנות במדיה, החליט להקים תכנית ייחודית בארץ, ובעולם – מסלול לימודים לעיצוב ספרים ומגזינים דיגיטליים.
במסלול הנפרש על פני שלושה חודשים לומדים הסטודנטים בשנקר את יסודות העיצוב וההפקה של ספרים דיגיטליים בעזרת תוכנת העיצוב הרווחת והנפוצה ביותר בעולם כיום, Adobe Digital Publishing Suite. תוכנה זו מוזילה משמעותית את עלויות ההפקה ומעודדת יצירות ויזואליות מעניינות וחכמות יותר בתחום.
בניגוד לשיטות ההפקה המקובלות כיום בישראל (מנדליי מוכר ספרים ועברית) בהן אפיקציית הספר האנטראקטיבי מופקת על ידי צוות (מעצב, מתכנת, וסופר), במסלול בשנקר נלמדת תוכנה המאפשרת ליוצר להפיק בעצמו ספר או מגזין ויזואלי אינטראקטיבי מבלי לדעת תכנות. גדולתה של התוכנה היא נגישותה לכל מעצב/סופר – ומכאן תגיע המהפכה האמיתית של הספרות הדיגיטלית.
התוכנית שהמסלול מציע מורכבת משלושה נושאים המתמודדים עם השינוי בפורמט ובמדיה שבה ספרים נוצרים ומופקים: הפן הטכנולוגי, חוויית משתמש, והוצאה לאור באופן עצמאי. כמובן שבמעבר לכל פלטפורמה חדשה יש צורך לחקור את אמצעי המבע של המדיום ולגלות שיטות להעברת מסרים ויכולות לרגש. לכן, מעבר לשיעורים של הכרת התכנה, הקורס מעביר שיעורים בעיצוב ממשק וחוויית משתמש התומכים בידע הטכנולוגי הנלמד. במהלך הלימודים נחשפים הסטודנטים לכל היבטי הפיתוח של ספרים דיגיטליים עם דגש על עיצוב, רעיונאות, שיווק והפצה. הקורס שם דגש על יצירת ספרים ומגזינים דיגיטליים ויזואליים אינטראקטיביים, בעיקר בתחומי הספרות המקצועית (ספרי בישול, אופנה, מדריכי טיולים), ספרי ילדים, אוטוביוגרפיות ומגזינים של אמנות, תרבות וטכנולוגיה.
התוכנית פועלת בשיתוף פעלה עם חברות מובילות בפיתוח ספרים דיגיטליים המלוות את מסלול הלימודים בהרצאות אורח ובפרויקטים משותפים.
תוכנית הלימודים כוללת 22 מפגשים ונפתח ב- 18.2.13. לסטודנטים ללא ידע בתוכנות הגרפיות הדרושות לקורס נפתחת מכינה ב- 30.1.13
מקימת התוכנית והמנהלת האקדמית שלה היא ד"ר ורד פנואלי, מנהלת עיצוב, מרצה וחוקרת תרבות, בעלת ניסיון של יותר מעשור בתחום הדיגיטלי בארץ ובעולם. כתבה את עבודת דוקטורט לאוניברסיטת ברונל בלונדון בתחום תרבות משחקי המחשב. עבדה במשך שנים רבות כמעצבת דיגיטלית ומנהלת אומנותית בחברות מולטימדיה ומשרדי פרסום וכיועצת תוכן לחברות מדיה. ורד פרסמה והציגה מחקרים בתחום משחקי המחשב בכנסים בינלאומיים וכתבה כתבות בנושא משחקים במגזינים ועיתונים בארץ ובחו"ל. לימדה בחוגים לאומנויות ומדיה באוניברסיטת ברונל בלונדון. בשנת 2009 הקימה את התכנית לעיצוב ופיתוח משחקי מחשב בשנקר אותה היא מנהלת בנוסף לתכנית לעיצוב ספרים דיגיטליים. בעקבות הצלחת התוכנית ראתה מקום להקים "תוכנית אחות". בנוסף לדוקטורט בלימודי מדיה , ורד היא בעלת תואר שני ב"ניהול ועיצוב Design Management מאוניברסיטת UCA, אנגליה ותואר ראשון בלימודי קולנוע וטלוויזיה מאוניברסיטת תל-אביב.
Category: אירועי ספרות