הסטארט אפ שלנו מאת ד"ר דב רייכמן / להכיר את עולם הסטארט אפ
הסטארט אפ שלנו מאת ד"ר דב רייכמן הוא ספר מקסים שנכתב כדי להרחיב את ההיכרות של בני הנוער (וגם הוריהם) עם תעשיית ההייטק, הקמת חברות סטארט אפ, הון סיכון וחשיפה לאי הוודאות המאפיינים את עולם החדשנות והיזמות. המחבר רואה חשיבות גדולה בעידוד הצעירים להצטרף לאתגר ולהיות שותפים בפריצת הדרך הטכנולוגית שהתעשייה המתוחכמת מובילה.
ניר כרמלי תלמיד שעולה לכיתה ז' חושב על רעיון למוצר חדשני בתקופת הקיץ כשהוא עובד בחקלאות אצל אביו במושב בו הם גרים ומגשש בזהירות עם הוריו האם יוכל הרעיון להיות סטארט אפ. הוריו מודעים לקשיים ולאתגר ומחליטים לקדם את הרעיון במחשבה שגם אם לא יהיה מוצר או עסק יוכל הילד ללמוד מתהליך הבדיקה. רעיון הסטארט אפ מעורר עניין והתלהבות במשפחה והם מתחילים את הבירור עם חבר של האב מהמילואים שהוא דר' לכימיה באוניברסיטה. אנה בת כיתתו של ניר שותפה לרעיונות ומעורבת ביזמות כשבין השניים נרקמת ידידות ואולי אהבה ראשונה.
הרעיון הוא להמציא מוצר שיאגור מים בתעלות קטנטנות והם יפוזרו בקרקע. חלקי המוצר יאגרו את המים לתקופות ארוכות של חודשים ויחסכו את הצורך בהשקיה. המחשבה היא על חיסכון בהשקיה לחקלאות ואפשרות ליצירת שטחי נוי ירוקים ללא השקיה. הכיוון שמסתמן הוא ננוטכנולוגיה ליצירת תעלות זעירות שיכילו כמות גדולה של מים בנימים דקים וזמינים לצמח.
הם נפגשים עם עורך דין לברור על אודות הסכם סודיות והאפשרות להתקשר עם האוניברסיטה לביצוע המחקר במעבדתו של אייל. נבדקת האפשרות להגיש פטנטים להגנה על הרעיון והמוצר העתידי והאתגר העיקרי חוץ מפיתוח המוצר הוא לגייס כסף למימון הסטארט אפ ובעיקר פיתוח המוצר. דפנה, אימא של ניר שהיא מנהלת כספים, נרתמת לטפל בגיוס המשקיע והכסף. היא פונה לאסף המנהל והבעלים של המפעל בו היא עובדת. המפעל נמצא בקשיים בשל התחרות העולמית ואסף מתלהב מרעיון הסטארט אפ שמכניס עניין רב לחייו. הוא מחליט להשקיע את הסכום הראשוני יחד עם משפחת כרמלי. הם פונים גם לבקשת מימון מהמדען הראשי של משרד המסחר והתעשייה שמאשר את המימון לחברה הצעירה. עם ההשקעה הראשונית ועם כספי המדען הראשי הם מממנים את הפיתוח במעבדה באוניברסיטה.
הם נתקלים בקשיים בפיתוח ולא משיגים את התוצאות הרצויות. בהמשך הם מגייסים כימאית נוספת והם מתגברים על הבעיה. הם מערבים בפיתוח טכנולוגיות נוספות ובהמשך מגיעה לישראל חברה יפנית שמתעניינת במוצרים. הם חותמים על הסכם עם היפנים אשר משלמים כסף נוסף, מגייסים משקיע פרטי ובסוף גם משקיע מקרן הון סיכון אמריקנית והם נוסעים לארה"ב לתכנן את המשך פעילות החברה.
הסיפור הכתוב בשפה עדכנית ומלאת הומור, מיטלטל בעליות ובמורדות בין הצלחה לכישלון וחושף בפני הקורא את עולם העסקים האתגרי.
ד"ר דב רייכמן (59) אב ל-3 ילדים, תושב מכבים עוסק מעל 25 שנה בניהול בכיר בתחומי המחקר והפיתוח, החדשנות והיזמות ובתחומי השיווק והפיתוח העסקי בשוק הבינלאומי. שותף במספר חברות ומנכ"ל ובעלים של חברת "ספקטרה אנליטיקס" שעוסקת בליווי טכנולוגי/עסקי לחברות, משקיעים ויזמים ובהשקעות בחברות טכנולוגיות. הוא עוסק בקידום תוכניות חדשנות ופיתוח עסקי בחברות הייטק, חברות סטארט אפ, בתעשייה המסורתית ובענפי השירותים. הוא משמש כסגן נשיא למסחור טכנולוגיות ופטנטים בתחומי הכימיה והפיזיקה באוניברסיטה העברית (חברת יישום) ויועץ עסקי למשרד הכלכלה והתעשייה. נוסף לכך הוא דירקטור במספר חברות טכנולוגיות ציבוריות ופרטיות ומרצה בתחומי החדשנות, היזמות והטכנולוגיה המתקדמת.
ד"ר דב רייכמן הוא בעל דוקטורט בכימיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים. המומחיות הטכנולוגית שלו היא בתחומי החומרים המתקדמים, הננוטכנולוגיה, התעשייה הירוקה והטכנולוגיות הביטחוניות. עבודת המחקר שלו זכתה בפרס נשיא המדינה שנתיים ברציפות והוא רשום כממציא פטנט בתחומי הטכנולוגיה לשחרור מבוקר של חומרים פעילים בתחומים שונים. שימש כמנטור של המיזם "מקדמיה" שזכה בפרס הראשון בקבוצת המיזמים הראשונית של מאיץ הסטארטאפים SifTech. חברת מקדמיה פועלת בהצלחה לשנות את האופן בו צעירים וצעירות בוחרים מה ללמוד ובמה לעסוק והיא זוכה לשבחים רבים. נוסף לכך שימש כמנטור ב"קרן פרידברג" המשקיעה במיזמים כדי לטפח ערכים של יזמות וחדשנות טכנולוגית. הוא הוזמן לשפוט בתחרות מיזמים של "קרן רמון" להנצחת אילן ואסף רמון ובארגון "יזמים צעירים ישראל" המטפח בהצלחה רבה יזמות עסקית, יצירה וחדשנות בקרב בני נוער.
את ההשראה לכתיבה שאב ד"ר רייכמן מעבודתו עם יזמים בוגרים ועם נוער "בפעילותי בתחומי הסטארט אפ, החדשנות והיזמות אני נתקל ברתיעה שיש לאנשים מהטכנולוגיה המתקדמת ובמיוחד מכימיה ומננוטכנולוגיה. אני מאמין גדול בחדשנות ויזמות וחושב שניתן להנגיש אותם לכולם ולהיעזר באנשי מקצוע בתחומי הטכנולוגיה כמו שנעזרים בעו"ד ורו"ח".
"רציתי לקרב צעירים לעולם היזמות והטכנולוגיה ולהכיר להם את החוויות מעולם זה גם אם אינם המוכשרים בכיתה בתחומים המדעיים. כן, יזמות לא חייבת להיות טכנולוגית, אבל היא פותחת אפשרות מימוש עצמי לכולם. הספר מציג באמצעות סיפור עלילה מושגים מעולם הטכנולוגיה המתקדמת, נושאים מעולם הסטארט אפ – אופציות, גיוס הון, הנפקה, פטנטים, תוכנית עסקית ואחרים, מושגים מעולם המדע והטכנולוגיה וכן ערכים רבים של תרומה לחברה ולקהילה. הספר מסביר קצת על בעלי המקצוע בעולם ההייטק ובעולם התעשייה בכלל: מדענים, מהנדסים, שיווק, ניהול, עו"ד, רו"ח ועוד".
ד"ר רייכמן מספר כי בין המסרים שהוא מעוניין להעביר בספר נמצאים "תעוזה – לבוא עם רעיון ולא לחשוש להציג אותו, משפחתיות, חברות, תרומה לקהילה, התמודדות עם אי-ודאות, היכולת של כל אחד לתרום, גם כאלה שאינם בקיאים בעולם התוכן הרלוונטי, ביזמות או חדשנות".
ד"ר רייכמן מספר כי ציר העלילה נע במספר מישורים: ציר פיתוח המוצר והקשיים לקבלת המוצר הרצוי, ציר גיוס ההון בשלבים שונים עד להשקעה האחרונה עם המשקיעים האמריקאים ומשם ניתן להתחיל להרוויח ממכירות המוצר, ציר פעילות השיווק – סרטון שמכינה אנה, השתתפות בתערוכה ואירוח הלקוחות והמשקיעים המתעניינים והכנת מתנות עם מוסד לעובדים בעלי מוגבלויות, הציר החברתי הכיתתי – פעילויות ספורט בבית ספר, עזרה לקשישים, הציר החברתי – פעילות בתנועת הנוער, הדרכה, ערב סושי, אירוח חיילים בודדים במושב ועזרה בחניכה לתלמידים צעירים, טיול משפחות, טיול של החברה, ערבים של החברה – דיווח על ההתקדמות, ובילוי במסעדות עם האורחים היפנים והאמריקאים. כן, מוצג תחום היזמות למבוגרים בתחום שאינו טכנולוגי בכלל (אמא של עמנואל).
ד"ר דב רייכמן מספר שהוא "מאמין בטיפוח היזמות והחדשנות בד בבד עם תרומה לקהילה ולסביבה ופועל לקידום והטמעה של נושאים ערכיים אלו".
הסטארט אפ שלנו מאת ד"ר דב רייכמן. הוצאת הספרים אוריון, שנת 2016, 104 עמודים. אתר המחבר http://www.dovreichman-startup.com/.
Category: דף הבית ילדים ונוער, ספרות נוער