ילדי הזמן – עליית הנוער 1933-1948 מאת דבורה הכהן

| 23/01/2012 | 1 Comment

ביום חורף קר, בשנת 1933, יצאו מבתיהם נערים ונערות ואמרו להוריהם להתראות, ושלום לארצם בפעם האחרונה. ילדי "עליית הנוער" יצאו אל המסע שישנה את חייהם לעד.  ספרה החדש של פרופ' דבורה הכהן "ילדי הזמן" בהוצאת יד יצחק בן צבי, עוסק  בסיפור המרתק של "עליית הנוער" לארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי.  

באחת מהתקופות הקשות ביותר ליהודים באירופה, כאשר רבים איבדו את בתיהם, משפחותיהם ואת זכויותיהם באירופה הנאצית נותרה נקודה אחת של אור – הצלת הילדים והבאתם לארץ ישראל. כיצד התמודד היישוב היהודי בארץ עם בואם? מדוע היו מחלוקות פוליטיות בלתי פוסקות בין ראשי ההנהגה של היישוב היהודי ו"עליית הנוער" בארץ? כיצד חינכו את הילדים? וכיצד התמודדו הילדים עם המצב החדש ללא הוריהם?

 

בשנת 1933 הוקם גוף ייחודי שנקרא עליית הנוער. בניגוד לעליות השונות לארץ בתקופת המנדט הבריטי, הייתה זו הפעם הראשונה שהעלייה כולה הייתה מורכבת מילדים ללא הוריהם. המטרה הייתה לחלץ את הילדים מן המצב הקשה שנוצר בגרמניה בפרט ובאירופה בכלל כלפי היהודים.

ייחודה של "עליית הנוער" מעבר להרכבה של העלייה, הוא היחס הייחודי כלפי הילדים. זו הייתה הפעם הראשונה שהמוסדות בארץ לקחו אחריות מלאה על חינוכם ומצבם. מיישובים מאמצים ובעיקר קיבוצים, ועד למוסדות החינוך השונים. כולם חשו אחריות כה גדולה כלפי הילדים עד למצב בו זה הביא לוויכוחים מרים בין הצדדים השונים ביישוב על חינוכם, יהדותם, מורשת הוריהם ועוד.

ספר זה מוקדש כולו למחקר הנרחב של המחברת פרופ' דבורה הכהן על תולדותיה והתפתחותה של "עליית הנוער" מראשיתה ב – 1933 ועד לקום המדינה. הספר שזור בסיפוריהם האישיים של הילדים שעלו לארץ ללא הוריהם, וחושף את נקודת המבט האישית שלהם שמספרת על חוויותיהם בתקופה ההיא, ועל התמודדותה של עליית הנוער עם הצרכים והבקשות שלהם: "מיד עם בואנו לקיבוץ אמרו לנו 'אין בגדים פרטיים בקיבוץ'. נדרשנו למסור את כל הבגדים שהבאנו למחסן. בלילה על מיטתי חשבתי על האפודה והדמעות של אמא שנספגו בה. כשגזרו ממנה את התווית עם שמי, הרגשתי כאילו חתכו חוט סמוי שחיבר אותי עם אמי".

עוד בספר: הנרייטה סאלד והקמת הלשכה לעליית הנוער, "הרעיון הקדוש" – עימות בין הדתיים לבין עליית הנוער, בין המצרים (1939-1941) – מירוץ נגד הזמן.  הספר מבוסס גם על מקורות ומסמכים שמתפרסמים בו לראשונה.

פרופסור דבורה הכהן– היסטוריונית וסוציולוגית, מרצה במחלקה ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת בר – אילן. מהחוקרים המובילים במחקרי עלייה וקליטה, והיסטוריה חברתית פוליטית של ארץ ישראל במאה ה-20.

 

ילדי הזמן – עליית הנוער 1933-1948, מאת דבורה הכהן, הוצאת יד יצחק בן-צבי, 470 עמודים 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.