לה סניורה מאת נעמי קרן – מלכת הפיננסים מאת יצחק גורמזאנו גורן / ממשיכים את חגיגות 500 שנה להולדתה של דונה גרציאה נשיא
שני ספרים חדשים שיצאו לאחרונה סוקרים את חייה של דונה גרציאה נשיא, סיפורה של בת למשפחת אנוסים שנפשה קרועה: יהודייה מרצונה, שרגליה נטועות בקסם הנצרות של ימי ילדותה. אלמנה צעירה ללא כל ניסיון חיים, שהופכת לאחת הנשים המשפיעות, העשירות והחזקות בימיה, אישה נחרצת ומתוחכמת כלפי חוץ ופגיעה וכואבת בתוכה, אישה בעידן שנשים לא נחשבו בו, המטילה מוראהּ על מלכים ונסיכים. יהודייה גאה שמכריזה חרם על האפיפיור בכבודו ובעצמו ומכובדת גם על השולטן המפואר. העיתונאית נעמי קרן מביאה ב'לה סניורה' את סיפורה ברומן במכתבים, ויצחק גורמזאנו גורן (סופר ואיש תיאטרון וקולנוע) מביא ב'מלכת הפיננסים', ספר שני בסדרה, את סיפור חייה בעיר אנטוורפן, לשם ברחה מפני האינקוויזיציה.
לה סניורה הוא רומן במכתבים על חיי דונה גרציאה נשיא מאת נעמי קרן. כמעט עשר שנים חקרה נעמי קרן את פרשת חייה של דונה גרציאה נשיא, על הרקע הפנורמי של חיי היומיום של אצילים ופשוטי עם, יהודים, אנוסים ונוצרים של המאה ה־16. הרומן הביוגרפי נכתב באמצעות מכתבים ופרקי יומן אינטימי בדויים שבהם דונה גרציאה חושפת ללא פחד את אויביה ואת אהבותיה. קרן השכילה לחלץ את דמותה של האישה המופלאה הזאת מסייגי המחקר, וזאת מבלי לוותר על הדיוק ההיסטורי על כל פרטיו הפוליטיים והחברתיים – וליצור גיבורה־חיה, כביכול, אישה בשר ודם, המתפתחת לנגד עיני הקורא עם גלגולי העלילה, מהבריחה מפורטוגל, אל אנטוורפן, החיים בנסיכויות שונות באיטליה ושוב הבריחה, הסופית, לקונסטנטינופול. בתוך כך נחשפת לעינינו, כמו בסרט, אירופה המערבית במאה ה־16 על כל תהפוכותיה במבט קרוב שאינו פוסח על כל פרט מפריטי הלבוש והנהגים המקובלים ועד לתככי השליטים והפילגשים. זהו רומן יוצא דופן הנוגע בכמה מהעצבים הרגישים של כל קורא וקוראת – גורל היהודים שהמירו את דתם מאונס וחיים בצל איום החשיפה של יהדות בסתר, הנס של אישה המתמודדת בעולמם הציבורי-מדיני של גברים בעלי עוצמה, האושר המועט של אהבת גברים שהותירו צלקות, והנפש שנותרה קרועה בין שני העולמות, שתי האהבות – היהדות והנצרות.
קרן מספרת כי "הספר הוא פרי התאהבות בדמותה הייחודית של האלמנה הצעירה בת המאה ה- 16, שמעולם לא נישאה מחדש, והצליחה, כמעט לבד, להתמודד בעולם של גברים, כנגד רדיפה דתית, כוחנות פוליטית, סחטנות כספית וסכנת חיים מתמדת, ולהביא את משפחתה, את הונה ואת אלפי הפליטים, צאצאי האנוסים שהיו תלויים בסיועה, אל חוף מבטחים".
נעמי קרן מספרת בהקדמה לספר: "בשמה של 'לה סניורה' – גרציאה נשיא – נתקלתי לראשונה לפני יותר מעשור, בשוטטי במוזיאון ליהדות, Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, ברובע המארה בפריז. הוא נכתב באותיות עבריות על פני מדליון כסף קטן, שהיה מעוטר במרכזו בצדודיתה של אישה עדויה תכשיטים על צווארה ובשערותיה. במדליון הוטבעה השנה 1558 באותיות לטיניות. המדליון סיקרן אותי מכמה בחינות. למיטב ידיעתי, יהודים הקפידו אז בחומרה על הדיבר השני ולכן הופתעתי למראה דמות על מדליון יהודי, ועל אחת כמה וכמה – פני אישה. ומה עוד שאישה זו העזה לכתוב את שמה באותיות עבריות קבל עם ועדה, וזאת בתקופה שבה התקדרו שמי אירופה בענני הקונטרה־רפורמציה, שלא בישרו טוב, גם לא כלפי היהודים. לימים התברר לי שהאישה הצעירה שפניה הנאות ניבטו אלי מן המדליון אינה גרציאה נשיא הידועה כ"לה סניורה", אלא אחייניתה, שנשאה את אותו השם עצמו, ואולם אני כבר הייתי שבויה כליל בסיפור חייה של "לה סניורה".
דונה גרציאה נשיא נולדה ב-1510 בליסבון כנוצרייה, והוטבלה בשם ביאטריצ'ה דה לונה. היא הלכה לעולמה כיהודייה ב-1569 באיסטנבול (כנראה) – היא קושטאנדינא בפי יהודי התקופה. במהלך חייה נדדה גרציאה נשיא – שהתאלמנה בגיל עשרים ושש וירשה מבעלה אימפריית סחר תבלינים חובקת ימים ויבשות, והיתה אחת הנשים העשירות בזמנה – מפורטוגל הנוצרית שבמערב עד לפאתי מזרח, קרי, האימפריה העות'מאנית המוסלמית שבראשות השולטאן המוסלמי. היתה זו נדידה נפשית ונדידה פיזית. נדידה בין ארצות שונות ובין שתי תרבויות מנוגדות שחשו מאוימות זו על ידי זו ונלחמו זו בזו במשך כל המאה ה־16. אך יותר מכך, היה זה מסע נפשי ארוך, ובוודאי לא קל, מזהות יהודית למחצה ועמומה (אך עם זאת, מסכנת חיים – לו היתה מתגלית ברבים), במסווה של זהות נוצרית חיצונית, לזהות יהודית חיצונית ופנימית כאחד, שטיבה לא היה תמיד ברור, אפילו לבעליה, וגם לא תמיד נתקבל בברכה אצל מי – שבניגוד לאנוסים ולצאצאיהם — חיו כל ימיהם כיהודים. הספר שלפניכם הוא פרי התאהבות בדמותה הייחודית של האלמנה הצעירה בת המאה ה־16, שמעולם לא נישאה מחדש, והצליחה – כמעט לבדה – להתמודד בעולם של גברים, כנגד רדיפה דתית, כוחנות פוליטית, סחטנות כספית וסכנת חיים מתמדת, ולהביא את משפחתה, את הונה ואת אלפי הפליטים, צאצאי האנוסים שהיו תלויים בסיועה, אל חוף מבטחים. הספר הזה הנו פרי מחקר היסטורי מדוקדק וארוך שנים. השתדלתי כמיטב יכולתי לעקוב בו אחר העובדות ולתאר את חייה של גרציאה מנדז-נשיא כפי שאכן היו, או כפי שייתכן שהיו. עם זאת, בסופו של דבר, ספר זה הנו יצירה בדיונית. מאחר שהמאה ה-16 לכודה מבחינת העניין בה מצד הקהל הרחב בין הרנסנס של המאה שקדמה לה מזה, לבין המהפכה המדעית של המאה ה־17 ועידן הנאורות של המאה ה־18 מזה, מצאתי לנכון להוסיף בסוף הספר – לטובת הקוראים המעוניינים בכך – כמה הערות הנוגעות בסוגיות היסטוריות.
במלכת הפיננסים, ספר שני מתוך ארבע בסדרת הרומנים ההיסטוריים 'קוורטט הסניורה', שבהם מגולל יצחק גורמזאנו גורן ביד אמן את חייה של דונה גרַסיה מֶנדֶס, היא דונה גרציאה, בהתאם לארבעת האתרים המרכזיים שבהם היא חייתה: ליסבון, אנטוורפן, ונציה ואיסטנבול. הראשון בסדרה, "השקר הקדוש", על ימיה בפורטוגל, ראה אור בשנת 2010. בעקבות מלכת הפיננסים, צפויים להופיע -הגטו והקרנבל ומלכות טבריה. ברגישות רבה של מספר-היסטוריון מתוחכם פורש יצחק גורמזאנו גורן ב"מלכת הפיננסים" את חייה של דונה גרסיה מנדס בעיר אנטוורפן, לשם ברחה מפני האינקוויזיציה בפורטוגל לאחר שירשה אימפריית מסחר חובקת תבל מבעלה פרנסיסקו מנדס. באנטוורפן הייתה לשותפתו לעסקים של גיסה דיוגו וכך הפכה למלכת הפיננסים של אירופה. על-אף אהבתה לדיוגו גיסה, גרסיה מחליטה להקריב את רגשותיה כדי לשמור על מעמדה כאישה עצמאית, ומשיאה את אהוב לבה לאחותה בריאנדה. באמצעות כושר הבחנה דק מתאר גורמזאנו גורן את דונה גרסיה מנדס כמי שאינה חדלה מלעסוק בהצלת יהודים ומומרים מידי רודפיהם הקתולים, כשבלבה מפעמת התקווה לחזור ליהדות ולהגשים את חזונה – הקמת בית ליהודים בארץ ישראל. יצחק גורמזאנו גורן הקדיש את עשרים השנים האחרונות לדמותה: במחזות מסכות בוונציה והסניורה אהובתי; בסדרת התסכיתים חלום מלכות טבריה; בארבעת ספרי 'קוורטט הסניורה' ובתסריט 'שֶרְשֶה לה סניורה'.
לה סניורה מאת נעמי קרן, הוצ' כנרת זמורה ביתן, שנת 2013, 731 עמ'
מלכת הפיננסים מאת יצחק גורמזאנו גורן, הוצ' הקיבוץ המאוחד/סדרת הכבשה השחורה, שנת 2013 440 עמ'
Category: ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד, פרוזה מקור