סיפור ישראלי / מבט אחר על ישראל מבית ומחוץ
הסיפורים הישראליים של הישוב העברי, נוסטלגיה, עלילות והווי והחיים בצל השרות מעבר לים – מבט אחר על ישראל מבית ומחוץ
מיקום חברתי
האם אשכנזיות ומזרחיות רלוונטיות לבני נוער בישראל? איך בוחרות נשים בישראל את שם המשפחה שלהן לאחר נישואיהן? כיצד "התאקלם" בשר החזיר בישראל של שנות האלפיים? כיצד מסבירה המציאות הפוסט-סובייטית את עיצוב הזהות של מהגרים רוסים בישראל? בעשורים האחרונים מתחוללים בחברה בישראל תהליכים מורכבים, שבמסגרתם קבוצות חברתיות מעצבות מחדש את גבולותיהן החברתיים והסמליים כדרך להתמקם בהיררכיות החברתיות ובמערכות יחסי הכוח המעוצבות על ידי המדינה וסוכניה. הספר מראי מקום: זהויות משתנות ומיקומים חברתיים בישראל בעריכת זאב שביט, אורנה ששון-לוי וגיא בן-פורת, מציע דיון בשאלות הללו ובשאלות נוספות מתוך התבוננות בתהליכים של פירוק זהויות ובנייתן מחדש ובעבודת גבולות ושינויי מקום במבנה החברתי בישראל. מאמרי הספר מראים כי קבוצות מהשוליים ומהמרכז מעניקות פרשנויות חדשות לזהותן ושואפות להכניסה אל תוך רפרטואר ההגדרות של הישראליות כדי לזכות בהון סמלי ותרבותי חדש ובמעמד משופר. קטגוריות המיון הוותיקות, מוסיפות לשמש צירים מרכזיים של כוח ושליטה המשעתקים היררכיות חברתיות. הספר שופך אור על מורכבותן של זהויות בישראל, על הדינמיקה המיוחדת הכרוכה בכינונן, ועל הקשר שלהן למבנים המדינתיים.
בהוצאת מכון ון ליר והקיבוץ המאוחד, 442 עמ'
לרקוד עם השגריר
שגריר… איזה קסם טמון במילה כה קטנה! מי בסתר לבו לא חלם להגיע לפסגה נשגבת זו, לא ראה את עצמו משוחח עם נשיא ארצות הברית על מדשאת הבית הלבן. נשפים, מסיבות, מכוניות יוקרה ודירות מנקרות עיניים: לדיפלומט הישראלי יש דימוי של ראוותן ונהנתן שאין הצדקה לקיומו, לא כל שכן לאשתו. לרקוד עם השגריר ספרה האוטוביוגרפי של מישל מזאל חושף במבט מפוכח ובהרבה הומור את הצדדים הפחות מוכרים בחיי הדיפלומט ומשפחתו. את המחיר שמשלמת המשפחה, ובעיקר הילדים הנאלצים פעם אחרי פעם לעזוב את הבית, את בית הספר ואת החברים כדי להתחיל שוב חיים חדשים במדינה אחרת, לעתים בשפה חדשה. כל זאת בצל המאיים של הטרור המתגבר, המחייב ליווי מאבטחים בדרך לבית הספר ובחזרה. ואילו אשת השגריר פוגשת אמנם נשיאים ומלכים, אך נאלצת לוותר על קריירה ועל פנסיה משלה. מה תפקידה של אשת השגריר ולמה תדמיתה כה גרועה בציבור הישראלי? איך מתמודדים הדיפלומטים הישראלים עם עוינות הולכת וגוברת, ולמה בכלל הידרדר כל כך מעמדה של ישראל בעולם? אלה הן כמה מן השאלות שעליהן ספר זה בא להציע תשובות.
הוצאת אוריון, 346 עמ'
משבר אמון
עלילת שלישיית בית הכרם מאת אביחי אורן, מתרחשת בתחילת שנות השמונים עם פלאשבקים לתקופת מלחמת יום כיפור וגם לשנות החמישים. משרטט ברגישות תמונה פרטית והיסטורית כאחת, של יחסים בין־דוריים, דור המדינה על שברי חלומותיו, ומולו הדור אשר חווה את השבר הגדול שהתרחש בעקבות אותה מלחמה. שורשיות מול הגירה, רוך פואטי מול הומור מקברי, עולם של ססגוניות ומיניוּת חצופה מול מציאות של ניכור, עליבות וסיוטים. כל אלה יוצרים יחד תמונת מציאות גדושה ומרובדת. ברוך, הלום קרב, סובל מתחושת אשמה על שהפקיר את חבריו הפצועים ליד התעלה ביום השלישי למלחמה. מאמין כי קרובי החיילים שכנראה מתו בשוחה שממנה נמלט, רודפים אחריו כדי לנקום בו. אשתו אלינור מסרבת להצטרף לפרנויה האופפת את יחסיהם, והיא נפרדת ממנו. אלינור וברוך הם גם ילדיהן של שתיים מבנות "שלישיית בית הכרם", להקת זמר שכיכבה בראשית שנות החמישים והתפרקה מהר מדי על רקע סכסוכים רומנטיים. תחושת ההחמצה של חברות הלהקה מהדהדת בין הזיכרונות הכתובים שמפרסמת אמו של ברוך. המחבר מצליח להלך בעדינות בין נבכי נפשם של גיבוריו וללוותם בחמלה גדולה במסעם הארוך והמטלטל.
הוצאת גוונים, 399 עמ'
הקשיים בחברה הקיבוצית
יריעה רחבה, אכזרית ומטלטלת של חיים בלתי-אפשריים כמעט בחברה שיתופית, נפרשת בעצי תה לא יפרחו כאן מאת כינרת מעיין. הספר מתחקה אחר קוטביות קיצונית ופיצול מובנה בין הבנים של מקימי המשק, 'מלח הארץ', ובין אוכלוסיית המהגרים, ניצולי השואה וילדיהם. במקום שבו דמיון, אינדיבידואליות, יצירתיות, עדינות וסקרנות טבעית הם שמות גנאי, נוצרה ועוצבה דמותו של הגיבור, שלא ויתר על איכויות אלה, נאחז בהן כבעוגן פנימי ובזכותן יצר את מציאות חייו. מסע החיים של דרור, מתחיל בקיבוצו, עד לבגרותו כאיש מודיעין בעל מוניטין. בין ילדות בצלה של אם ניצולת שואה ואב קשה-יום יליד מצרים, מתואר עולמו הייחודי הפנימי, שמליט אותו חדשות לבקרים מהמציאות. דרך עולמו מוצגת יריעה עמוקה של חיים בלתי-אפשריים כמעט בחברה שיתופית, שבאופן שיטתי, תובעת קונפורמיות טוטאלית, ובאותה נשימה מוקיעה מזניחה ודוחה את החלשים והשונים עד כדי שלילת זכויותיה וכבודם הבסיסיים. הילד נאחז בעוגן פנימי, מצליח בעור שיניו להבקיע את אימת ילדותו ולברוא עולם יחידאי ומשמעותי הצומח מתוך נפשו ולממש את ייעודו ולספק את עצמו רק לאחר שיצא מהקיבוץ.
הוצ' גלים, 174 עמ'
האם הגילוי שווה את המחיר?
בשכונה באור יהודה, בבית אפוף ריחות של תבלינים משכרים, מעדנים מפתים וסודות כמוסים, גרה שרונה עם שלוש דודותיה. שלושתן – אמל המעשית והאמיצה, אלואיז הרגישה והעדינה וטויה ויקטוריה החושנית והסוערת – מגוננות בכל כוחן על אחייניתן מפני סוד העובר במשפחה זה דורות. שרונה דווקא נחושה לגלות מהו הסוד, גם במחיר אושרה שלה. אך האם הגילוי שווה את המחיר? בשפה צבעונית ועשירה מגולל הרומן בית הסודות מאת מיכל חזון, את תולדותיה הססגוניות של המשפחה, החל בבגדד של ראשית המאה העשרים ועד ישראל של ימינו, ופורש יריעת חיים שבה הכול מתערבב עם הכול: מציאות ודמיון, מתכונים ונבואות, שקרים ואהבה. מעבר לסיפור לאורך כל הספר עוברות כחוט השני בספר שתי שאלות: שאלת המהגרים. האם מהגרים באמת יכולים להיטמע בתרבות החדשה הקולטת אותם, או שהם רק מחליפים דרכון וגיאוגרפיה, אך לא דרך חיים ומחשבה. והשאלה הכי חשובה בה דן הספר – שאלת מעמד האישה. מה היה מקומה אז, וכמה, אם בכלל הוא השתפר היום? בספר מובא לידי ביטוי מקומו החשוב של האוכל והבישול בחיי נשים שכל עולמן היה המטבח ולכן לכן האוכל הוא בעצם אחת הדמויות הראשיות שמככבות בספר.
הוצאת ידיעות ספרים, 294 עמ'
ישראל של הצפון הרחוק
עבודת אדמה מאת לירן גולוד, הוא רומן לירי יפהפה המוליך את קוראיו אל חלקת ארץ שנחשפה עד כה רק מעט בספרות העברית; ישראל של הצפון הרחוק ושל יישובי הסְפר, מקום שבו האדם והטבע קרובים יותר זה לזה והמילים הן מים שקטים המחלחלים עמוק. בכפר קטן בגבול הצפון מנהלים יורי ואביגיל גרין חיים שלווים. פחות או יותר. הוא חקלאי, היא מנהלת את עסק הצימרים המשפחתי, ושניהם יחד מחכים כבר שנים להפשרת המגרש שלהם בחלקת הבנים-הממשיכים, שאותו הם מייעדים לבנם היחיד שוּני, אמן מצליח המתגורר בניו-יורק וממעט לבקרם. בעצם, כבר שנתיים לא בא, ובסתר לבם הם חוששים שלא יחזור אף פעם. אבל אז, פתאום, המגרש מופשר, שוּני מודיע על החלטתו לשוב, ובתוך ההתרגשות הגדולה איש אינו מעלה על דעתו את המערבולת שלתוכה ייסחף הכפר כולו מהרגע שייחשפו תוכניותיו האמיתיות של שוּני בנוגע לחלקת האדמה שלו. זהו סיפור מופלא בעדינותו על משפחה, על אדמה ועל אהבה, ועל המנגנון האנושי ההופך כל קהילה באשר היא לאוסף של בדידוּיוֹת.
הוצאת זמורה, 251 עמ'
תופעה ישראלית
בספרה אהבה ודעות קדומות מתארת אורלי קראוס-ויינר סיפור המתרחש כאן ועכשיו אך שורשיו נטועים הרחק באפריקה. נעמה, רופאת ילדים בת 29, כמעט חדלה להאמין באהבה עד שערב אחד היא פוגשת ברופא מקסים ממוצא אתיופי. נעמה נסחפת אתו לרומן סוער, ובמקביל שוקעת בפרשיית רצח מסתורית. מה מוביל רופאה מבטיחה למעורבות בפרשייה כזו? איזו אמת מסתיר ילד אחוז פחדים, בן למשפחה חרדית, ואיך כל אלה מאיימים לחבל באהבה הגדולה הנרקמת בין נעמה לאהובה החדש? קראוס-ויינר מספרת, כי "ישראל כמדינה שקולטת מהגרים מכל רחבי העולם ללא הבדלי גזע ומצב כלכלי, ובלבד שיהיו יהודים הינה תופעה ייחודית בעולם. גם העובדה שהוצאתם ממדינות מסוימות כרוכה לעתים בסיכון חייהם של אזרחים ישראלים אשר נשלחים לאותן מדינות כדי לחלצם משם, היא תופעה ישראלית יוצאת דופן. אחד הסיפורים המרכזיים בספרה חושף את העובדה שהמוסד הישראלי הקים 'מועדון צלילה' בסודן אשר שימש למעשה מחנה מעבר לבני ביתא ישראל האתיופים בדרכם לעלות לארץ ממחיש את האמור לעיל והינו אחד המוטיבים המאוד ישראלים ברומן. עוד תופעה ישראלית ביותר, המודגשת בספר, הינה הסימביוזה בין הורים לילדיהם וחשיבותה המרכזית של המשפחה בחיי הילדים, לא משנה באיזה גיל הם. נעמה, גיבורת הרומן, חכמה, דעתנית, חזקה ועצמאית, למרות זאת, גם היא וגם האנשים הכי קרובים אליה מדגישים בכל הזדמנות את הקשר הסימביוטי שלה עם הוריה ואת העובדה שרגשית היא לא מסוגלת להתנתק מהם ולחיות את חייה כפי שהיא מאמינה שצריך לחיות אותם".
הוצאת כתר, 391 עמ'
מסדרונות הכוח של המדינה
כשנכנס אמיר אלמוג באותו בוקר בשערי המשכָּן הוא היה בטוח שלפניו עוד יום עבודה שגרתי בתור מדריך בכנסת. לא היה לו מושג שהוא עומד להסתבך בפרשיית רצח מסואבת, שמעורבים בה חברי כנסת ואנשי ממשל, טייקונים ולוביסטים רבי־תחכום וגם יועצת משפטית לוחמנית במיוחד. המשכָּן – תעלומת רצח במסדרונות הכנסת מאת תומר אביטל, הוא רומן מתח, שעלילתו מובילה את הקורא בנבכי הקשרים הנרקמים במסדרונות הכוח של המדינה. זהו תיאור מושחז ושנון של מנגנוני השלטון בישראל, תמונה עדכנית ומקיפה של המתרחש מאחורי הקלעים של המערכת הפוליטית והכנסת, אשר לרוב רק מקטעים ממנה נחשפים לעיני הציבור הרחב. בדרך למציאת הרוצח איש אינו בוחל באמצעים ואינו חושש לנצל את מעמדו ולכופף את החוק בהתאם לצרכיו.
הוצאת עם עובד, 336 עמ'
Category: חשיפה ראשונה: + פרק ראשון, פרוזה מקור