ביקור בית עם היוצרת יסמין אבן: סדנאות לכתיבת שירה ופזמונאות
בשנים האחרונות חלה פריחה בתחום הסדנאות לכתיבת שירה ופזמונאות. אנשים רבים כתבו וכותבים שירים למגירה. חלקם מעוניינים שהשיר שכתבו יהפוך לפופולארי או בלתי נשכח, ושזמר ידוע ישתמש בו. על כתיבת שירה מודרכת, ביקורת בונה והכוונה, הבדלים בין שירה ופזמונאות, כיצד מלים הופכות למנגינה, התנהלות נכונה והיתרונות שבלמידה בקבוצה, מספרת לנו יסמין אבן, מוזיקאית, פזמונאית ומשוררת המעבירה סדנאות שירה ופזמונאות.
אבן, זכתה פעמיים בפרס אקו"ם (כפזמונאית וכמלחינה) ובפרסים ומילגות נוספים. היא היתה מעורבת ביצירת שירים שבוצעו בפי ג'וזי כץ, אביהו שבת, נתן סלור, קוואמי, רוני אלטר ואחרים. כמו כן כתבה שירים ומוזיקה מקורית להצגות תיאטרון וסרטים, ביניהם "כלת הים", "מלכת ירושלים", "הכבשה הכחולה", "תעלומת אריס סאן", "פנינה פיילר" ועוד. השתתפה באלבומים רבים של שירה מולחנת, ביניהם "שרות לאה גולדברג", "תמונת רגע – תרצה אתר", "אחרי מותי – ביאליק" ועוד.
כמשוררת, הוציאה את הספר "אשה באלכסון" בהוצאת כרמל, 2007, וממשיכה לפרסם את שיריה בכתבי עת שונים. הופיעה בפסטיבל "שער לשירה", פסטיבל המשוררים במטולה, ובאירועי שירה רבים אחרים, שאת חלקם גם ארגנה.
השנה יצרה והפיקה את הפרוייקט "לחשים", המאגד משוררים עכשוויים שאת שיריהם הלחינה. הפרויקט שילב דיסק, אתר אינטרנט, סדרת סרטוני טלוויזיה קצרים ופינה בגל"צ.
שם: יסמין אבן
מגורים: חולון
מאין את שואבת את ההשראה בכתיבתך? "אני שואבת את ההשראה שלי מאנשים ומקומות, ומשינויים פנימיים שאני עוברת."
מאיזה גיל את כותבת שירה? "אני כותבת שירה מגיל 13, בחטיבת הביניים, בקשקושים במחברות הלימוד. השתדלתי שאף אחד לא ישים לב לזה, הסתרתי את המחברות כי פחדתי מהתגובות."
אילו ספרים קראת לאחרונה? "לאחרונה קראתי ספר ילדים שובה לב וחכם של שלומית כהן אסיף – "ציפור, לאן את נוסעת", שקיבלתי ממנה במתנה. ספר שיכול לגעת גם במבוגרים."
מי הסופר שכתביו הרשימו אותך יותר מכולם, והאם הייתה לו השפעה כלשהי על כתיבתך? "יונה וולך ותרצה אתר היו המשוררות הראשונות שגרמו לי להתאהב בעולם השירה. הדימויים הססגוניים והכמעט מטורפים ב'מערבה מכאן', הקסם המאופק של 'שלח לי שקט'. עד היום יש להן השפעה עלי."
אילו ספרים קראת בילדותך? "'הסיפור שאינו נגמר' של מיכאל אנדה היה אחד הספרים שהכי אהבתי בילדות, בשל המורכבות שבו, העומק, הססגוניות והמקוריות. אחר כך ראיתי את הסרט וכמעט כעסתי, זה איכזב."
אילו שלושה ספרים תיקחי איתך לאי בודד? "3 ספרים? לא יודעת לבחור. אקח יותר מ-3, גם אם זה יהיה על חשבון האוכל."
מיהו משורר? מיהו פזמונאי? מה הגבול בין שני תחומי אמנות אלה? "השירה והפזמונאות הם שני תחומי אמנות שונים, אך הם יכולים להיפגש. ישנם כותבים שאפשר להגדיר את יצירתם כשירה שהיא גם פזמונאות, כמו בוב דילן או לאונרד כהן. ההבדל המרכזי בין שירה לפזמונאות, הוא שלשירה חייב תמיד להיות ערך אמנותי כלשהו – אם זה בעושר המילולי, בדימויים או במבנה הייחודי, ואם זה באמירה, בתוכן או במבע הרגשי.
פזמונאות, לעומת זאת, היא כתיבה שאמורה לשרת את מלחיני הפופ, הרוק, המחזמר, המוזיקה הים -תיכונית. כאשר אתה כותב פזמון עבור מוזיקאי פופ, אתה צריך להתחשב בקהל הרחב וכן בסגנון של אותו מוזיקאי/זמר. אם יש צורך, אתה תחלק את השיר לבתים ולפזמונים, ותקפיד על משקל וחרוזים כדי להקל על המלחין.
במקרים מסוימים, אתה תצטרך לכתוב טקסטים פשוטים, קלילים, אולי אפילו קלילים מדי. עם זאת, ישנם מוזיקאים וזמרים שמחפשים עומק, שנינות ואמירה בפזמונים אותם הם שרים, והפזמונאים שעובדים איתם זוכים להערכה רבה והכרה אמנותית.
מבחינה כלכלית, אין ספק שהפזמונאות משתלמת יותר. אמנם היא לא אמנות פרונטלית כמו השירה (הפזמונאי לא נוהג לשווק את עצמו בקריאת שירה על במות כמו המשוררים), אך היא מאפשרת לכותב להשתלב במגוון מדיות מסחריות, כמו תעשיית המוזיקה, הטלוויזיה, מחזות הזמר, הפרסום ואחרים. מעבר לזה – זכורים לא מעט מקרים בהם פזמונאים הפכו למבצעים בעצמם – הם לא חיכו שמוזיקאי ילחין את שיריהם ושזמר מקצועי ישיר אותם. הם הקליטו את שיריהם בעצמם, בדיבור דרמטי על רקע מוזיקה. כך נולד, למעשה, ז'אנר ה"ספוקן וורד" (כבר בשנות ה-50!)."
את עצמך פעילה ככותבת, אך גם כמלחינה. יש לזה השפעה על אופן ההדרכה שלך? "כמי שעוסקת גם בהלחנה, קל לי יותר לייעץ לפזמונאי, כי אני רואה את הדברים מהמקום של מוזיקאית. אני יכולה להצביע , למשל, איפה קשה לי עם הטקסט. בסדנא אני מדגימה מול התלמידים את תהליך הפיכת המלים לשיר מולחן, כדי שיכירו את ההתמודדות של מוזיקאי עם טקסט."
האם סדנת כתיבה תהפוך אותי למשורר או פזמונאי? "אף מורה / מדריך לא יוכל להבטיח לך את זה. מי שמבטיח לך שמהסדנא שלו תצא משורר דגול או פזמונאי מצליח – משקר. סדנא נותנת לך כלים להתפתח, ולגלות צדדים שלא הכרת בעצמך, יכולות שלא היית מודע אליהן.
הסדנא אמורה לפתח את ההסתכלות שלך על טקסט, על שימוש נכון בשפה, וכן את ההסתכלות שלך על החיים עצמם, על האנשים ועל החברה. כמו כן, דרך הסדנא אתה נחשף לעבודתם של יוצרים שונים שלא הכרת, ולומד מהתבוננות / הקשבה לחומרים שלהם.
מעבר לזה, הלמידה המשותפת עם תלמידים נוספים נותנת ערך מוסף – אתה צומח דרך ההקשבה לאחרים, לומד גם מהמסע שלהם, לא רק מהמסע הפרטי שלך.
חשוב להתיחס באופן חיובי ולקבל באהבה את הביקורת שייתן לך המורה או המדריך – היא באה ממקום טוב, ומתוך כוונה לשייף את הכתיבה שלך ולחדד את האבחנה ויכולת הסינון שלך. אם אתה באמת רוצה ללמוד – היה פתוח לביקורת, לפחות בתקופת בלימודים.
חשוב שהמורה אותו תבחר יהיה דמות שאתה מתחבר אליה, וחשוב שגם המורה ידע להעריך את הייחוד שלך ולזהות אותו. בסופו של דבר, הסדנא תכוון אותך להגיע למיטב של עצמך.
במישור המעשי, מעטות הסדנאות המעניקות יעוץ גם לגבי התנהלות בעולמות השירה והפזמונאות. בסדנא שאני עורכת, למשל, אני מייעצת למשוררים המתחילים לאן כדאי לפנות ולשלוח שירים, כדי להתקדם. הפזמונים הטובים ביותר שייכתבו בסדנא שלי, יועברו למוזיקאים להלחנה. חשוב לי לעזור כמיטב יכולתי למי שמאמין בי כמורת דרך."
מה ההיתרונות שבלמידה בקבוצות? "היתרון בלמידה קבוצתית הוא שאתה לומד גם מטעויות או מההתפתחות של האחר. לפעמים אתה יכול ללמוד גם מהערות והארות של החברים. לעתים יכולה להיווצר קבוצה מגובשת, שתמשיך לפעול גם אחרי הסדנא כקבוצה שמארגנת אירועי שירה וכד' (כמו קבוצת "עמדה")".
כמה שיעורים בסדנא וכמה שעות ממוצעות צריך להשקיע? "הסדנא שאני מעבירה כוללת 10 מפגשים של פעם בשבוע, בני שעתיים כל אחג. הסדנא הקרובה נפתחת ביוני בבית הסופר בת"א. בסדנא ננתח שירים שנכתבו בבית, ולעתים נכתוב תוך כדי הלימוד. לגבי זמן העבודה בבית – זה אינדיבידואלי לחלוטין, אך כל המרבה הרי זה משובח."
מהם אחוזי הגברים והנשים שלומדים בארץ? "באשר להשתתפות גברים ונשים – האחוזים פחות או יותר זהים."
מה העצה הכי טובה שאת יכולה לתת לכותבים בתחילת דרכם? "לכתוב, לכתוב ולכתוב. להתנסות. להתאמן. לאתגר את עצמך. לעבוד על חומר חדש כל הזמן. אם שיר מסוים לא מוצא את מקומו – לכתוב שיר אחר. לא להישאר באותו המקום עם אותו השיר."
בהצלחה.
ליצירת קשר עם יסמין אבן [email protected]
Category: ביקור בית - משוררים וסופרים