כשתגיעו לגשר, תדלגו מעליו מאת ד"ר מיכאל גורבונוס/ יישור שיניים אפשר גם אחרת
האורתודונטיה הקלאסית נכנסת לתמונה רק כאשר לילד צמחו כמעט כל השיניים הקבועות בסביבות הגילים 12-10 והיא מנסה למצוא פתרון נקודתי לבעיה של שיניים ולסתות עקומות במחיר של אי נוחות ועלות גבוהה. בשונה ממנה השיטה התפקודית אותה מציע ד"ר מיכאל גורבונוס, דוגלת בלהתחיל ביישור שיניים כבר בגיל 4 ונותנת מענה גם לבעיות שנלוות ללסתות ושיניים עקומות דוגמת סינדרום נשימת פה, יציבה עקומה, היצרות קנה הנשימה, שינה שטחית, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות דיבור, דחיקת לשון, גמילה ממוצץ, הרטבת לילה, שחיקת שיניים ותלישת שערות.
כשתגיעו לגשר, תדלגו מעליו: יישור שיניים – אפשר גם אחרת ספרו החדש של ד"ר מיכאל גורבונוס הוא ספר מהפכני מבחינת כל הידוע לנו על יישור שיניים, הסיבות הגורמות למבנה לסתות לקוי והקשר בין יישור שיניים ולסתות ובין בריאות האדם הכוללת.
ד"ר מיכאל גורבונוס, הוא רופא שיניים בעל ניסיון בינלאומי של 25 שנה, כ-12 שנה מטפל בשיטת יישור שיניים תפקודית. כיום מטפל ביישור שיניים ולסתות בשיטה התפקודית בילדים ובמבוגרים מגיל 4 ומעלה. בעל הקליניקה מדיקל סנטר ליישור שיניים לילדים בתל אביב ובקריית ביאליק. הוא גם מטפל בהפרעות שינה, בהפסקת נחירות ודום שינה, באימוץ הרגלי נשימה נכונה ובטיפול במפרקי לסת וכאבי פנים. כן הוא מטפל בשינוי הרגלים ודפוסי התנהגות דוגמת מציצת אצבע, כסיסת ציפורניים ותלישת שערות. הוא הקים בשנת 2007 את אפונה, איגוד בינלאומי לתפקוד, משמש כנשיא האיגוד מיום הקמתו. משמש כפרופסור אורח במחלקה לאורתודונטיה באוניברסיטת טולוקה, מקסיקו, ופרופסור אורח במחלקה לאורתודונטיה באוניברסיטת ברצלונה, ספרד. מארגן כנסים ומרצה בהם על תחום יישור שיניים ועל יישור שיניים ולסתות תפקודי.
כשתגיעו לגשר, תדלגו מעליו הוא ספרו הרביעי, והראשון שכתב בעברית של ד"ר מיכאל גורבונוס. ספריו הקודמים: "הקוף בובו אוהב לבקר את רופא השיניים שלו" (באנגלית), "אטלס של אורתודונטיה קלינית" (בספרדית), "ספר של טיפולים תפקודיים מודרניים, גישות ושיטות" (באנגלית).
הספר מטרתו לענות בין היתר על השאלות: למה בדור הזה ילדים רבים כל כך נזקקים ליישור שיניים? איך הורים יכולים להבחין בהתפתחות לא תקינה של לסתות אצל ילדים; בקיעת שיניים; גורמים להתפתחות לא תקינה של לסתות אצל ילדים; אילו בעיות עשויות להתעורר עקב התפתחות לא תקינה של לסתות אצל ילדים; השפעת יישור לסתות ושיניים תפקודי על כל הגוף; השיטה התפקודית; יישור שיניים לפי השיטה התפקודית – הופכים את הבעיה על הראש; טיפול במפרקי הלסת בראייה אוסטאופתית; טיפול בגולגולת ובעמוד השדרה לאיזון הלסתות (קרניו סקרל); סינדרום נשימת פה; הנקה והתפתחות הלסתות; לשון קשורה והשפעתה על התפתחות הלסתות; דחיקת לשון;) Orofacial Myologyשרירי הפה והפנים); הקשר בין דיבור ללסתות; הפרעות קשב וריכוז; השפעת לעיסה ואכילת מזון מוצק על התפתחות הלסתות; הגישה האנתרופוסופית להתפתחות שיניים ולסתות; גמילה ממציצת אצבע; הרטבת לילה; שחיקת שיניים; תלישת שערות; יישור שיניים למבוגרים.
בין הכותבים מהארץ ומחו"ל שפרסמו את מאמריהם בספר נמנים: ד"ר בארי רפאל, רופא שיניים ואורתודנט; אנתוני אלטמן, מהפנט מוסמך מארצות הברית; ד"ר גאבור הרמן, רופא שיניים ואורתודונט; פרופ' ברברה בימלר, מרצה, מלמדת ומפיצה את שיטת יישור השיניים התפקודית בימלר בעולם; פרופ' וילסון ארגאו, רופא שיניים; אמיר אבני, אוסטאופת; לילך סבט, מורה מוסמכת לטיפול קרניו סקרלי (גולגולת ועמוד השדרה); ד"ר פביאולה למרדו, רופאת שיניים, אורתודונטית ואנתרופוסופית; אורנה אדריאנסן, מומחית לנשימה בריאה בשיטת בוטייקו; פטריק מקובן, מטפל בשיטת בוטייקו (טיפול טבעי לשיפור הנשימה); ד"ר ג'ינה ויסמן, רופאת שיניים, יועצת הנקה מוסמכת ואחות מוסמכת, יושבת ראש האיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות; ד"ר נועה גור אריה, רופאת משפחה מומחית; ד"ר אייל בוצר, מומחה לרפואת שיניים לילדים מבית חולים הדסה; סנדרה קולסון, תרפיסטית ומטפלת שרירי פה ופנים מוסמכת; מירנה קירש, קלינאית תקשורת בעלת תואר שני; ד"ר דיאנה סימונסון, רופאה נטורופטית המתמחה בעיקר בטיפול בתופעות מבניות ניווניות והתפתחותיות בשימוש בשילוב של נאורו אוריגינל רסטרוקטורינג ובתזונה טיפולית אנזימית; ד"ר קלאוס האופט, רופא שיניים אנתרופוסופי; פרופ' בקר רבי, רופא שינים ואורתודונט.
ד"ר מיכאל גורבונוס מספר: "מאחר שלא מצאתי ספר דומה שעוסק בנושא הרגשתי שמחובתי ללקט את המידע שנאסף על ידי לאורך השנים ולקבצו בספר שיכול להועיל לילדים ולהורים כאחד. קהל היעד של הספר הוא כאמור הורים לילדים הזקוקים ליישור שיניים תפקודי ואנשי מקצוע שמטפלים בהם".
אנתוני אלטמן כותב: "הספר הוא פרי שנים של לימוד, התבוננות ויישום מעשי של ד"ר גורבונוס במטופליו, שחותר ללא לאות לתת מענה לכל מטופל שסובל מהתפתחות לקויה של לסתות, אי התאמה ביניהן ושיניים עקומות. התפתחות לקויה של לסתות וחוסר התאמה ביניהן יכולים להיות המקור לשלל מצבים פיזיולוגיים בעייתיים – מלעיסה ובליעה לא תקינים, יציבה עקומה ושינה שטחית עד נשימת פה, חוסר ריכוז, עייפות, נחירות ודום נשימה בשינה. מובן שהבעיות הפיזיולוגיות הנגרמות מהתפתחות לקויה של לסתות ומשיניים עקומות יכולות לגרום לעוד פתולוגיות. וזה היתרון הגדול של ד"ר גורבונוס בעיניי: הוא מטפל בילד כמכלול ולא רואה בו מערכת של סימפטומים.
"רבים מהילדים שנולדים כיום ובעשר השנים האחרונות בכלל, ניחנו בסגולות וביכולות שההורים שלהם אינם עומדים עליהן, ועקב כך הילדים נשארים לא מובנים בעיניהם. חוסר הבנה זה גורם להורים רבים לקחת את ילדיהם לרופאים שלעתים קובעים אבחנה שגויה וממליצים להורים על טיפול שעשוי להזיק לילדים יותר מאשר להועיל. הילדים כיום אינטליגנטים מאוד, משתעממים בקלות ורגישים מאוד, בייחוד למאכלים ולמשקאות שמשפיעים לרעה על המערכת העצבית שלהם. לכן אין זה מפתיע שבסוף, עקב האבחנה השגויה והטיפול הלא מתאים, הם נעשים באמת חולים".
"השיטה התפקודית, שיטת הריפוי המדהימה שד"ר גורבונוס משתמש בה בטפלו בילדים, חסרה תופעות לוואי מחד, ומשיגה תוצאות טובות מאוד בריפוי מאידך. ספר זה, אם כן, משמש מחנך ומורה דרך לכל מי שמחפש ריפוי ופתרון לבעיות גופניות ונפשיות שעשויות להשתפר לבלי היכר באימוץ שיטת הריפוי התפקודית ויישום הטכניקות שלה. הספר הוא הזדמנות מצוינת לכל אדם אשר מעוניין ללמוד מה גורם לסימפטומים גופניים ונפשיים שונים ומה התרופה האפשרית להם".
איך ולמה שיניתי את תפיסת העולם שלי כמטפל
ד"ר מיכאל גורסונוס מספר: "את לימודי רופאת השיניים הכלליים סיימתי בשנת 1990 ברומניה ובשנים 1996-1991 הייתי מרצה בכיר לרפואת שיניים לילדים באוניברסיטת מדונזה, פרטוריה, דרום אפריקה. ב- 1995 סיימתי תואר שני לרפואת שיניים לילדים באותה אוניברסיטה, וב1996 הגעתי ארצה והקמתי מרפאת שיניים בקריית ביאליק המוגבלת לטיפולי שיניים לילדים בלבד".
"בשנים 2006-1996 טיפלתי באלפי ילדים שנזקקו לטיפולי שיניים, ובכללם טיפולים בהרדמה כללית. את הילדים שנזקקו ליישור שיניים שלחתי לאורתודונט. לעתים קרובות האורתודונט היה שולח אותם אליי בחזרה כדי שאעקור להם ארבע שיניים קבועות, שתיים עליונות ושתיים תחתונות, בגלל צפיפות בלסת. במשך שנים נהגתי כך, וזה לא הטריד אותי."
"בשנת 2005 נסעתי לבקר קרובים בצ'ילה להם הייתה ילדה בת 4 שהייתה לה בעיה בהתפתחות הלסתות. מאחר שידעו שאני רופא שיניים שאלו אותי מה דעתי על זה שהם לקחו אותה לרופא שיניים שהמליץ להם להתחיל ביישור שיניים".
"הייתי בהלם כי מעולם לא שמעתי קודם על אפשרות כזאת בכלל – מי מיישר שיניים לילדה בת 4, הלוא יישור שיניים מתחיל בגיל 12-10 כידוע. אז הבנתי שאינני יודע דבר על שיטת טיפול שמאפשרת ליישר שיניים בגיל כה מוקדם".
"כשחזרתי ארצה, התחלתי לחקור את הנושא והתוודעתי לראשונה לקשר בין התפתחות הלסתות והשפעתה על כלל הגוף: לעיסה, בליעה, נשימה, דיבור, היגוי, יציבה, שינה".
"הרגשתי כאילו עמדתי בגרנד קניון, ופתאום נגלה לי נוף טיפולי חדש: ילדים שאפשר ליישר את לסתותיהם כבר בגיל 4 במקום לעקור ארבע שיניים קבועות בעתיד, ללא כאב כלל וללא הפעלת לחץ על הלסתות והגולגולת והדבר הכי מהותי – לחסוך את הכאב ואי הנוחות המתלווים ליישור שיניים בעתיד, שידרוש הפעלת לחץ רב על הלסתות והגולגולת ואף יעלה הרבה כסף. השיטה נקראה יישור שיניים תפקודי והייתה שונה באופן מהותי מיישור השיניים הקלאסי השגרתי – הרכבת גשר".
"גיליתי שיש שיטה שנקראת שיטת פלנס על שם רופא השיניים הספרדי פדרו פלנס שהמציא את השיטה בשנות ה60 של המאה הקודמת ושלפיה אפשר ואף רצוי להתחיל ביישור שיניים לילדים כבר בגיל 4".
"בהמשך הקמתי עם פרופ' ברברה בימלר ובעלה מייקל רודאס את אפונה IFUNA (האיגוד הבינלאומי לתפקוד) שמאגד רופאי שיניים הפועלים בשיטה התפקודית, אוסטאופתים, מרפאי נשימה, מרפאי שרירי פנים ולשון, רופאי ילדים, רופאי שיניים של ילדים ואורתודונטים. אני הוא נשיא האיגוד שמונה כ-1,000 חברים מכ-40 מדינות ברחבי העולם. האיגוד מקיים כנסים שנתיים באחת המדינות, מוציא לאור ירחון ומקיים צוות חשיבה סגור של רופאים השוקדים על כתיבת תקנון שסוקר את סוגי הבעיות בהתפתחות של לסתות, מהן שיטות הטיפול המתאימות וכיצד ייראה המקצוע בעתיד".
"הספר שכתבתי "כשתגיעו לגשר, תדלגו מעליו" נועד ליידע הורים שאפשר לטפל ביישור לסתות ושיניים של ילדיהם כבר בגיל 4 ושאין צורך להמתין עד גיל 12-10, ואגב כך לחסוך להם את אי הנעימות הכרוכה ביישור שיניים מסורתי ולעצמם הוצאות גבוהות בהמשך.
"אני מקווה שאפתח לכם צוהר לעולם המרתק הזה, כפי שהתגלה לי".
כשתגיעו לגשר, תדלגו מעליו: יישור שיניים – אפשר גם אחרת מאת ד"ר מיכאל גורבונוס. הוצאת ספרי ניב, שנת 2018, 144 עמודים. להשיג באמצעות http://www.orthokids.co.il/
Category: ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד