ספר חדש: ישראל צריכה חוקה – למה? מאת ד"ר שלמה גבאי
הספר "ישראל צריכה חוקה – למה?" מאת ד"ר שלמה גבאי נועד לתרום לקידום החוקה בישראל, והוא נכתב על בסיס ניסיון החיים של המחבר במדינות שיש בהן חוקה – צרפת וארצות-הברית. ספר זה מבוסס על עובדות היסטוריות, אך גם על זיכרונותיו של המחבר ועל ניסיון החיים שלו. בספרו זה שלמה מסביר כיצד קיומם של חוקה ושוויון זכויות של המיעוטים בישראל לא יפגע במדינה ויאיץ את תהליך השלום.
אחרי שפרש מעיסוקו כמנתח לב, השקיע המחבר את עיקר מרצו בתחומי העניין שלו – היסטוריה ופילוסופיה יהודית ועסק במערכות ממשל ובהשוואתן לחוקה הצרפתית והאמריקנית. בספר זה הוא טוען גם שנדרשים כמה שינויים בחוקת ארצות הברית כדי למנוע קשיים שהיא נתקלת בהם בימים אלה ולאפשר לנשיא טראמפ למשול ולמנוע סכנה של מלחמת אזרחים. חלק מההצעות עוסקות בהעתקת היבטים מסוימים של החוקה הצרפתית.
לדעת המחבר תאפשר החוקה בין היתר משילות יציבה בהגבלת תקופת הכהונה של הממשלה; קידום תהליך השלום; הפרדת הדת מהמדינה ומהפוליטיקה לחיזוק מעמדה של היהדות. מתן כבוד לכל הדתות לא יאפשר לשום מדינה לבוא בטענות אל מדינת היהודים.
ד"ר גבאי אינו משפטן. הרעיונות שלו לגבי החוקה התגבשו לאור ניסיון החיים שלו בישראל, בצרפת ובארצות-הברית תוך כדי בחינת הדמוקרטיה הישראלית והחוקה הצרפתית והאמריקאית.
ד"ר שלמה גבאי (75), נשוי ללאה ואב ל-4, מתגורר כיום בארצות הברית. עלה לישראל בשנת 1956 בגיל 12 לאחר שעזב את ביתו בקזבלנקה שבמרוקו בעקבות גילויי אלימות של הערבים המקומיים כלפי היהודים. את לימודי התיכון סיים בשנת 1962 בכפר הנוער הדתי כפר-חסידים והתגייס לצה"ל. בשנת 1966 בתום שירותו כקצין שריון החל ללמוד רפואה באוניברסיטת מונפלייה בצרפת. במהלך שנת הלימודים הראשונה 1967 שב לישראל כדי להצטרף לחטיבה שלו במלחמת ששת הימים. לאחר שלוש שנים במונפלייה חזר לישראל וסיים בשנת 1972 את בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. זמן קצר לאחר שסיים את הסטאז' פרצה מלחמת יום הכיפורים וד"ר גבאי התגייס שוב למלחמה, הפעם כקצין רפואה גדודי בסיני. ד"ר גבאי התמחה במשך שנתיים בניתוחי לב בתל-אביב והמשיך את התמחותו בכירורגיה כללית ובניתוחי לב בבית הספר לרפואה ע"ש אלברט איינשטיין בניו יורק.
ד"ר שלמה גבאי מספר: "חייתי בצרפת שלוש שנים בהיותי סטודנט לרפואה בין השנים 1969-1966, בתקופת כהונתו של שארל דה גול כנשיא צרפת. דה גול אהב לנאום ברדיו ובטלוויזיה על יתרונותיה של החוקה של 'הרפובליקה החמישית' לעומת חוקת 'הרפובליקה הרביעית' שקדמה לה בשנים 1958-1946. חוקה זאת הייתה בעייתית מאוד – באותו עשור קמו ונפלו 20 ממשלות, חלקן החזיקו מעמד כחודשיים בלבד. למדתי במהרה שישראל תפיק תועלת רבה כאשר תהיה לה חוקה דומה.
"מלחמת יום הכיפורים פרצה ב-1973, עם סיום לימודיי בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב. גויסתי למילואים כקצין רפואה בחזית המצרית בסיני, באחד הגדודים באוגדה של אריאל שרון. בתוך שעות ספורות הבנתי שהמנהיגים שלנו הכשילו אותנו. הבטחתי לעצמי שיום יבוא ואספר את הסיפור שלי על המלחמה. נאלצתי להמתין ארבעים שנה עד שהארכיונים בישראל ובארצות-הברית נפתחו לעיון הציבור. הספר 'מדוד עד דוד לא קם כדוד' יצא לאור באנגלית בנובמבר 2014 ובעברית בשנת 2018. בפרק 12 בספר מוזכר הצורך בחוקה לישראל. הספר הנוכחי הוא המשך ישיר וטבעי של ספרי הקודם העוסק בתולדות היהדות ובמורשת בן-גוריון, וחלק מהדברים שנאמרו שם חוזרים גם בספר זה. חשוב גם לציין שספר זה קצר יחסית, ולכן אני מרשה לעצמי לחזור על דברים מסוימים כדי להדגיש אותם".
"בצרפת ובארצות-הברית. למרות שהמחקר המדעי שלי מתמקד בשיפורים בכירורגיית חזה ולב, התחביב המרכזי שלי היה מאז ומתמיד היסטוריה ופילוסופיה יהודית, וכן שיטות ממשל והשוואה בין החוקה הצרפתית לאמריקנית. רצוי שהחוקה הישראלית תהיה דומה לחוקה הצרפתית, שניסוחה ב-1958 הושפע במידה רבה משארל דה גול – הנשיא הראשון בתקופת הרפובליקה החמישית של צרפת. נוסף על תרומתו של ספר זה לנימוקים המצדדים בחוקה לישראל, הוא גם מפרט מדוע החוקה האמריקנית זקוקה לכמה שינויים כדי להתמודד עם הקשיים הניצבים בפני ארצות-הברית בימים אלה".
"לא מתקבל על הדעת שאלה שהפסידו בבחירות החוקיות יכולים לגרום לשיבושים ולשתק את המדינה. בספר זה מובאות גם הצעות לשינויים בחוקת ארצות-הברית כדי שתהיה דומה לחוקה הצרפתית. בית הנבחרים והסנאט האמריקני ממלאים תפקיד חשוב בפיקוח, בקרה ואיזון, אבל אם הקונגרס משקיע כל כך הרבה זמן באיומים על הנשיא, יפסידו הבוחרים. הבקרה והאיזון הטובים ביותר הם הגבלת משך הכהונה וביטול מערכת השדלנות (לובינג). העם ייצא נשכר מממשל שאינו מנהל את ענייניו ברמה הפדרלית".
"אין ספק, שחוקה ישראלית תעודד ותאפשר את תהליך השלום עם הערבים בלי לפגוע בנושאים הקשורים לדת היהודית".
ישראל צריכה חוקה – למה? מאת ד"ר שלמה גבאי. מאנגלית: מירה ילין. הוצאת "סטודיו טל – טלי ניב-דולינסקי", 191 עמודים. שנת 2019, להשיג בחנויות הספרים הדיגיטליים ברשת.
Category: ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד