ביקור בית עם המתקשר והעיתונאי שחר בן-פורת: המדריך למרגיש המתחיל / "רגשות צריך להרגיש. עד תום"
"מאז ומעולם הייתי היסטרי וחסר בטחון אך לשמחתי התחלתי ללמוד בגיל צעיר להסתכל על הרגשות הללו אחרת. במקום בעיה שצריך לפתור אותה, ייחודיות שכדאי לאמץ אותה. התפיסה הזו שינתה את כל החיים שלי והיא הבסיס לספר שכתבתי", מספר העיתונאי והמתקשר שחר בן-פורת. בספרו החדש 'המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים עם כל הרגשות הללו?' יש לו מסרים עבורכם, ביניהם להראות לכם דרך אחרת להסתכל על רגשותיכם וללמוד להסתכל על הרגשות כטובים כמו שהם. תמצאו בספר גם תובנות שונות על רגשות ועל האופן שבו הם משפיעים עלינו, וגם הצעות פרקטיות, כיצד לעזור לעצמנו כאשר הרגשות מציפים אותנו – "רגשות צריך להרגיש. עד תום"' כפי שמציין בן-פורת בספרו.
שחר בן-פורת מתקשר את טוהר (www.tohar.co.il), מנחה סדנאות "חופש להרגיש" (www.freedomtofeel.co.il), עיתונאי ובלוגר. המסע הרוחני שלו, החל בשנות הנעורים דרך ספרי מיסטיקה אליהם נחשף כבר בגיל 10.
שם: שחר בן-פורת
גיל: 38
סטטוס: במערכת יחסים
מגורים: תל אביב
יריית פתיחה: הוציא לאחרונה את הספר המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים עם כל הרגשות הללו?, בהוצאת "מנדלי מוכר ספרים ברשת", 2014.
ספר קצת על הספר שכתבת: "התפיסה המקובלת מחלקת את הרגשות לחיוביים ולשליליים ומעודדת אותנו להעצים את הרגשות החיוביים ולהימנע מהשליליים. בין אם מדובר בחשיבה חיובית או בכדורים פסיכיאטריים, מרבית בני האדם עושים ככל שביכולתם כדי להימנע מרגשות של כאב, פחד, כעס ושנאה.
התפיסה שאני מציג בספר רואה בכל הרגשות כחלק טבעי מאתנו שאנו צריכים ללמוד להתיידד איתם. יתרה מזאת, כל רגש 'שלילי' מביא איתו מתנות יקרות ערך לחיים שלנו אם נסכים להרגיש אותו. הספר משלב בין תובנות על הרגשות השונים ומערכת היחסים המורכבת שלנו איתם לבין עצות והצעות פרקטיות שאפשר ליישם כאשר רגשות מציפים אותנו. לכן הספר מוגדר כמדריך".
"זה מה שקורה אם וכאשר מסכימים לעבור דרך הכאב: הוא מרכך את הלב, פותח אותו. ההסכמה לכאוב, להתאבל ולהחלים היא שמחזירה לחיים את האמון, את האמונה, את תחושת הביטחון, את התמימות שלעיתים נראה שלא תחזור לעולם". (מתוך הספר)
מאין שאבת את ההשראה לכתיבתך (לספר הזה)? "זהו ספר עיון המבוסס על דרך רוחנית שאני עושה כבר 19 שנה, כתלמיד של המורה הרוחנית ורדה דרור, מפתחת הדרך חופש להיות. הספר מציג את התפיסה החדשנית שורדה מלמדת ביחס לרגשות, והוא מתבסס על המסע שאני עושה בדרך הזה במרוצת השנים.
מאז ומעולם הייתי היסטרי וחסר בטחון אך לשמחתי התחלתי ללמוד בגיל צעיר להסתכל על הרגשות הללו אחרת. במקום בעיה שצריך לפתור אותה, ייחודיות שכדאי לאמץ אותה. התפיסה הזו שינתה את כל החיים שלי והיא הבסיס לספר שכתבתי."
כמה זמן ארכה כתיבת ספרך? "תשעה חודשים מיום שהתחלתי לכתוב את הספר, אם כי חלק מהתוכן שבו מגיע מהבלוג שלי שנכתב בשנה וחצי שקדמה לתחילת הכתיבה של הספר".
כיצד התחלת לכתוב? מה היה הטריגר? "לאורך השנים הרבה אנשים אמרו לי שכדאי לי לכתוב ספר אבל לא היה לי רעיון על מה לכתוב. בשמיני לאוגוסט 2013 לקחתי חלק במפגש האחרון בסדנת 'מטאפיזיקה ומערכות פיזיולוגיות' של התזונאית והמתקשרת אילנה רוגל, סדנה שנמשכה 12 פגישות. המפגש הוקדש להצהרת כוונות ביחס לשינויים שאנו רוצים לעשות בחיים שלנו. כאשר סיימתי לדבר הופיעה לנגד עיניי הכותרת של הספר. באותו ערב כבר כתבתי את רשימת הפרקים, הפתיח וההקדמה".
האם חלק מהסיטואציות בספר קשורות להתרחשויות במציאות שלך? "בהחלט, אני מביא לאורך הספר סיפורים ודוגמאות מהחיים שלי במטרה להמחיש את הרעיונות ולהפוך את הקריאה בו לנגישה יותר ומעניינת יותר".
"ככל שאני מסכים להיות חלש, לא יודע, פגיע, אני מגלה מחדש את היכולות הגבריות שלי ובראשן הנחישות להוציא דברים אל הפועל. תכונות נוספות שאני משייך לגבריות, כמו קלילות, הומור ויכולת לזהות את הנקודה הזקוקה לתשומת לב בתוך ים של אפשרויות, הולכות והופכות גם הן ברורות יותר ויותר". (מתוך הספר)
האם הספר הוא רק לקריאה והנאה או שיש מסרים שאתה רוצה להעביר בספר (באמצעות הסיפור)? "מאחר וזהו ספר עיון, יש לו מסר שעומד מאחוריו: להראות לאנשים דרך אחרת להסתכל על הרגשות שלהם; ללמוד להסתכל על הרגשות כטובים כמו שהם. ככל שנסכים להרגיש מחדש את הרגשות שלנו כך נוכל להנות מהמתנות השונות שכל רגש מביא איתו. כך לדוגמא, כעס מעורר את היצירתיות שלנו ופחד הופך לדחף למימוש והגשמה – אם אנו מוכנים להרגיש אותם עד תום".
"אז מה עושים עם הבושה הזו? קודם כול, מסכימים להתבייש. להרגיש את הרגש הקשה לעיכול, להצטמצם אל תוכו. הוא עובר אם מסכימים להרגיש אותו. דברו על הבושה שלכם עם מישהו מכבד ומקשיב. זה אתגר, משום שבושה לרוב משתיקה ומשתקת אותנו. לכן כאשר אתם מדברים על זה, סימן שההשפעה של הבושה מתחילה לרדת. שיחה עם אדם נכון תעזור לכך עוד יותר" (מתוך הספר)
אילו ספרים קראת לאחרונה? "אני קורא כעת את 'חלומותיהם החדשים' של חיים באר בצד 'ההוביט' של ג'.ר.ר. טולקין ו'אינטיליגנציה אירוטית' של אסתר פרל. אני קורא אותם לאט-לאט ובו זמנית".
מי הסופר שכתביו הרשימו אותך יותר מכולם, והאם הייתה לו השפעה כלשהי על כתיבתך? "קשה לי להצביע על סופר שהשפיע עליי, במיוחד לאור העובדה שאין מדובר ברומאן. באופן כללי אני אוהב את ספריו של טולקין כמו גם ריק ריירדן, בתור חובב מושבע של ספרי פנטזיה".
אילו ספרים קראת בילדותך? "בילדותי קראתי המון ספרים. היה לי מנוי לספרייה העירונית והיו תקופות שהייתי קורא ספר בשבוע. עד היום אני זוכר את הספר 'אורי' של אסתר שטרייט וורצל שגרם לי לשקול לזמן מה לעבור לפנימייה כפרית; והספר 'הסיפורים המוזרים ביותר בעולם' שיצא לפני כמעט 30 שנה בהוצאת אדר. קיבלתי את הספר כמתנה מסבא שלי כאשר הייתי בן 10 ובזכות הספר הזה נחשפתי לראשונה לעולם המיסטיקה".
אילו שלושה ספרים תיקח איתך לאי בודד? "את הספרים 'שר הטבעות' של טולקין, כדי להיזכר בעולמות אחרים; 'האלכימאי' של פאולו קואלו, כדי להנות ממסע רוחני הכתוב במילים; ו'חופש להיות' של ורדה דרור, המורה שלי, כדי לזכור את העקרונות הבסיסיים של הרוח".
האם הוצאת בעבר ספרים נוספים או שזה הוא ספרך הראשון? "זהו ספרי הראשון, אם כי ראיינתי את ורדה המורה שלי לספר '1+1=1 שיחות עם ורדה דרור'."
האם אתה כותב בימים אלה ספר נוסף או מתכוון להוציא ספר נוסף בתקופה הקרובה? "יש רעיונות שמהדהדים אבל אין שום דבר מוחשי. בוודאי לא בתקופה הנראית לעין".
מה הטיפ שלך לסופר מתחיל? "השאלה הסופית היא מה קובע – מה שיש לי להגיד או הפחד ממה יגידו עליי. אם אתם מרגישים שהפחד ממה יגידו עליכם משתיק ומשתק אתכם, טפלו בפחד בדרך כזו או אחרת; ככל שהפחד יתרפא המילים ינבעו מכם יותר בקלות".
משפט מסכם: "הגיע הזמן להסתכל מחדש על העולם הפנימי שלנו. הרגשות שלנו הם חלק חשוב במי שאנחנו וההסכמה להרגיש אותם ולתת להם ביטוי תשפר משמעותית את איכות החיים שלנו בכל התחומים – החל מההרגשה בתוכנו, דרך מערכות היחסים שלנו וכלה בבריאות שלנו".
הקדמה מתוך "המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים עם כל הרגשות הללו?"
אני יכול לסכם את כל הספר הזה במשפט אחד, כתשובה לשאלה "מה לעזאזל עושים עם כל הרגשות הללו?": לא עושים דבר. תנו להם להיות; תנו לעצמכם להיות בהם.
זה המסר הראשון והמהפכני מכולם שאותו שמעתי מאישה אחת בתל אביב בשם ורדה דרור. לראשונה פגשתי אותה כשהייתי בן שמונה עשרה, בערב מבוא לסדנה שערכה באותה תקופה. "דרושים עשרה הומואים אמיצים המוכנים לגעת בחבוי, להפוך את היוצרות, לחשוב מהלב ולאהוב מהראש", אמרה המודעה המסקרנת שהיא פרסמה בזמנו בעיתון "העיר". למרות שהערב היה מיועד לגברים, ורדה הסכימה ללא היסוס שאבוא עם ידידה שלי דאז.
לקבוצה לא הצטרפתי אבל אותה ידידה הצטרפה. בחודשי השירות הראשונים שלי בצבא שמעתי ממנה על השיעורים והמסרים השונים והתחלתי לחקור אותם בעצמי. ליומולדת תשע עשרה נתתי לעצמי מתנה, שבדיעבד התבררה כמתנה משנת חיים: פגישה פרטית עם ורדה.
הגעתי מבלי להבין למה אני מגיע, היות שהייתי מנותק מהרגשות שלי במידה רבה (אם כי לא מלאה. בכל זאת, הומו). אני זוכר שהיא ניסתה בזהירות להבין למה הגעתי, מה עובר עלי. היא שאלה אותי אם יש פחדים שאני מרגיש ומתמודד איתם, אבל אני לא זוכר את התשובה שלי. עם זאת זכור לי שהחלטתי בעקבות זאת להצטרף לקבוצה חדשה שהיא פתחה חודש לאחר מכן. מאז עברו תשע עשרה שנה, ואני ממשיך להגיע אחת לשבוע לשיעור שהיא מלמדת.
"חופש להיות" היא הדרך שאותה ורדה מלמדת, אשר היתה באותן שנים נטולת הגדרה כה ברורה. הדרך הלכה והתפתחה עם השנים אך התפיסה הבסיסית נותרה כשהיתה: כל הרגשות שלנו הם חלק חשוב במי שאנחנו. כאב, פחד, כעס, עצב, אשמה, בדידות. כל הרגשות שאנו מנסים להימנע מהם ומגדירים אותם כבעיה הם שער לאוצרות בתוכנו הנסתרים מעינינו.
ביטחון עצמי, עדינות, סבלנות, רגישות, נחישות לממש רצונות ולהגשים חלומות, כל אלה ורבים אחרים הם מתנות הנמצאות בתוכנו, שמוסתרות מאחורי שכבה עבה של רגשות כואבים, פגועים ומוכחשים.
בניסיון התמידי שלנו להימנע מאותם רגשות אנו מוותרים על אותן המתנות, מתנות שרבים מאיתנו משקיעים הרבה זמן, אנרגיה וכסף כדי לפתח ולחזק אותן.
אז מה עושים? מרגישים. אבל אם זה כל כך פשוט, מדוע אני ממשיך ללמוד אצל ורדה כל כך הרבה שנים? כי עולם הרגשות הוא עולם מורכב, לא מוכר, עם שפה והיגיון משל עצמו. צריך ללמוד את החוקיות הפנימית של הרגשות כמו גם – ובעיקר – להסכים לעבור דרכם. זה החלק הקשה ביותר ולכן חשוב לקבל יד תומכת, המזכירה ברגעי משבר כי גם הרגש הכואב ביותר סופו להסתיים, אם רק נותנים לו להיות.
מטרת הספר היא לתת לכם יד במסע שאתם עוברים. בין אם נרצה בכך ובין אם לא, רגשות הם חלק בלתי נפרד מאיתנו, אך חשיבותם אינה ברורה דיה. החיים מביאים איתם שלל הזדמנויות ומצבים המעוררים בנו רגשות עוצמתיים וחשוב שנלמד כיצד לחיות איתם בשלום.
יתר על כן, אם נסכים להרגיש, נלמד כיצד הרגשות יכולים לעזור לנו להיות ולחיות את החיים במלואם.
המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים עם כל הרגשות הללו? מאת שחר בן-פורת, הוצאת "מנדלי מוכר ספרים ברשת", שנת 2014, 97 עמודים.
Category: ביקור בית - משוררים וסופרים, ניו אייג' ומיסטיקה