דרקונים קסומים
כיצד הופכים יצורים מאיימים ומפחידים כמו דרקונים, למשל, והופכים אותם ליצורים חביבים שיהיו אהובים על קהל קוראים צעיר? כותבים עליהם ספרים עליזים ומאוירים בצבעים שמחים.
משיכה ליצורים מיתולוגיים
"לסופרי פנטזיה תמיד הייתה משיכה ליצורים מיתולוגיים. טולקין, אורסולה לה גווין, מיכאל אנדה ורבים אחרים שאבו השראה ממיתולוגיות ומסיפורי עם ובנו עולמות חדשים וגיבורי דרקונים בלתי נשכחים. דרקונים הופיעו במיתולוגיות של תרבויות רבות ממזרח וממערב וממשיכים להצית את דמיונם של יוצרים גם היום.
רבים מהדרקונים בספרות העכשווית אמנם יורקים אש, אבל הם דמויות מורכבות וחיוביות שיוצרות קשרים נאמנים עם יצורים אנושיים: סאפירה של הנער אראגון בסדרת הירושה, הדרקון לונג, בספרה הנהדר של קורנליה פונקה – רוכב הדרקונים, וכמובן הדרקון האדום בסדרת הקומיקס הפופולארית בון מאת ג'ף סמית, שבימים אלה יצא הספר ה-10, כתר הקרניים (הוצ' כנרת), החלק האחרון והמכריע של ההרפתקה", אומרת יעל מולצ'דסקי, עורכת ראשית של ספרי ילדים ונוער, בהוצאת כנרת, זמורה ביתן.
הדרקונית הגנדרנית
"כשהגדולה שלי הייתה קטנה היא פחדה קצת מדרקונים. יום אחד, כאשר ביקרה אצל חברה מהגן, היא ראתה בחדר שלה מנורת דרקון ורודה וחייכנית. נויה סיפרה לי בהתרגשות על המנורה וביקשה שאספר סיפור אודות אותה הגברת. זאת הייתה הזדמנות פז לקחת את הדרקון המאיים ולהפוך אותו לדמות טובת לב, מגושמת וקסומה. אני חושבת שהרבה סופרים נמשכים לדרקונים מאותה הסיבה – האפשרות לקחת יצור אימתני ולהפוך אותו לנחמד ומצחיק. או אולי מקור המשיכה הוא הקשקשים?", מספרת ליבי דאון, מחברת הספר מסעות הדרקונית הגנדרנית. הגיבורה היא דרקונית שלומיאלית, מאוד מאוד ורודה כך שקשה להתעלם ממנה, שוחרת אדם וביגוד שמסתובבת בעולם בעזרת טבעת קסמים. בכל פעם שהיא מסובבת אותה וסופרת עד שלוש, היא נעלמת בתוך ענן ורדרד ומופיעה בארץ אחרת. ובכל פעם יש לה משימה חדשה – טוב, לא ממש משימה. פשוט כשדרקונית לא קטנה נוחתת על הר געש בהוואי, היא מכבה אותו; וכשהיא נוחתת על שק מלא תבלינים בהודו, היא כותשת אותם לקרי מעולה; לפעמים היא רוקדת בקרנבל בברזיל, ולפעמים אפילו מככבת במוזיאון גדול בפריז. אבל תמיד, אחרי שהיא לומדת לומר "תודה" בכל השפות, היא מקבלת משהו בתמורה. משהו למזכרת. ואת פרטי הלבוש האלה דרקונית ממש אוהבת. בסוף הספר מצורפת בובת נייר של הדרקונית ובגדים לגזירה, גוזרים ומלבישים (איורים: רחלי שלו, הוצ' כנרת, מנוקד).
יצורים קסומים
סופרת קורנליה פונקה מושפעת מסיפורי חיים של ילדים שפגשה ומספרי פנטזיה שאהבה בילדותה. היא מביאה לנו בספר רוכב הדרקונים הרפתקה חלומית שמחממת את הלב.
"אתה רואה את סימני הכתב?" חוקרת הדרקונים החליקה בכף ידה על לוח האבן שכיסה את ארון המתים. "כתוב כאן שרוכב הדרקונים יחזור בדמותו של נער שעורו חיוור כמו הירח המלא, והוא יבוא כדי להציל את חבריו, הדרקונים, מידי אויב גדול".
בעולם הנשלט בידי בני האדם אין מקום ליצורים קסומים. לונג הדרקון הצעיר יוצא בעקבות תקוותם האחרונה של בני מינו – עמק נסתר, פאתי השמיים שמו, שהדרקונים הכסופים לחיות בו בשלווה. אבל הדרקון אינו יכול לעבור מסע ארוך וקשה כל כך לבדו. הוא זקוק לרוכב אמיץ שיעזור לו למצוא את העמק הקסום ולהתמודד עם הסכנות שבדרך. שכן ל kלא רק לונג נמצא בדרכו לפאתי השמיים. אויבם המפלצתי של הדרקונים מחפש את העמק כבר מאות שנים, ודבר לא יעצור אותו מלהגיע לשם (הוצ' זמורה ביתן, 447 עמ').
יצירה פמיניסטית
מעל לשלושה מיליון עותקים נמכרו מהנסיכה שלבשה שקית נייר מאת רוברט מאנץ', מאז יצא בקנדה ב-1980. הנסיכה אליזבת יוצאת להציל את הנסיך רונלד מידי הדרקון ששרף את הארמון שלה, את בגדי המלכות ואת כל השאר. היא לובשת שקית נייר, ובאומץ ותבונה רבה, בלי להזדקק לאלימות כלל, גוברת על הדרקון ומצילה את הנסיך. האם הנסיך מודה לה? והאם הסוף יהיה טוב? המחבר מספר, כי הוא סיפר המון סיפורים על דרקונים. הם היו סיפורי דרקונים רגילים למדי, שבהם הנסיך הציל את הנסיכה מידי הדרקון. יום אחד אשתו, שעבדה גם היא במעון, אמרה לו, 'למה בסיפורים שלך הנסיך תמיד מציל את הנסיכה? למה הנסיכה לא יכולה להציל את הנסיך?' "חשבתי על כך ושיניתי את הסוף של אחד מסיפורי הדרקונים שלי. זה שימח מאוד את המבוגרים, ולילדים לא היה אכפת" (איורים: מייקל מרצ'נקו, הוצאת טל-מאי, מנוקד).
פנטסיה וחלומות
מי לא בנה ארמון בחול? ומי לא חלם על דרקון שבא לבקר? זה בדיוק מה שקורה לילד אחד. הרעיון של דרקון בארמון מאת ג'ודי מור, הוא משחק עדין בין מציאות לבין פנטזיה. ה"אם" שמאפיין אותו מהעמוד הראשון, מצליח לשמר את הרעיון על גבול דקיק הזה. "אם תבנה בחול ארמון מושלם", אומרת הסופרת, ומרגע זה אנחנו רואים מה קורה "אם". הארמון נבנה והדרקון עובר לגור בו. כדרכם של יצורים דמיוניים יש לו חיים משלו ויש לו תפקידים שונים: הוא מתקן משחקים מופלא, הוא שומר ומגן, והוא גם האחראי לכל מיני דברים אסורים שקורים כמו אכילתן המסתורית של עוגיות השוקולד. לדרקון שבספר אין "פונקציה פסיכולוגית". אמנם הוא אחראי על כל מיני תוקפנויות והתנהגויות לא לגמרי "ראויות", אבל בסופו של דבר, העיקר כאן הוא הדמיון – לתת לו לפרוח, להתפתח, להיות מה שהוא רוצה. (איורים: הווארד מקויליאם, הוצאת כתר ואורים, 36 עמודים, מנוקד).
רוכב הדרקונים
הספר אראגון מאת כריסטופר פאוליני, הוא הראשון בטריגלוגיית הירושה ומספר על נער שהיה לרוכב דרקונים, ועל חיים שהיו לאגדה.
בלב יער, על רכס השדרה, מצא אראגון את האבן הכחולה. מתוכה בקעה דרקונית זעירה וגורלו נקשר בגורלה. עד מהרה מגלה הנער העני כי הוא נצר למורשת עתיקת יומין, מורשתם של רוכבי הדרקונים. הוא נשאב אל תוך עולם חדש, הפכפך ומלא עוצמה, אל תוככי קיסרות אלאגייזיה שבה שולט גאלבטוריקס הרשע. על גבה של סאפירה הדרקונית ובלוויית עצותיו של מספר סיפורים זקן יוצא הנער למסע רווי סכנה. כי רק אראגון, אחרון רוכבי הדרקונים, יכול להכניע את כוחות האופל של הקיסרות ולהחזיר ליצוריה המופלאים את השלום והשלווה.
כריסטופר פאוליני (23) החל לכתוב את אראגון, בגיל 15. יצירה מופלאה והרפתקה קסומה. (לגילאי 12 ומעלה, הוצ' כנרת זמורה ביתן בשיתוף וצ' כתר).
להציל את העולם
זוֹג הוא התלמיד הכי חרוץ בכיתה, אבל כשהוא לומד לשאוג ולירוק אש, קורות לו כל התקלות שבעולם. מי יעזור לו במבחן הדרקונים הקשה מכל? ואולי הוא בכלל צריך לבחור במקצוע אחר? הסופרת ג'וליה דונלדסון מפגישה בסיפורה זוג, את גיבורי האגדות הקלאסיים – הדרקון, האביר והנסיכה ושולחת אותם להשכין שלום ולהציל את העולם. (איורים: אקסל שפלר, הוצ' כנרת, מנוקד)
זוג מאת ג'וליה דונלדסון
להתמודד מול פחדים ולהשתלב למרות הקשיים
הקמע של אונידל מאת עינת צפון הוא סיפור פנטסיה על עולם מקביל בו קיימים דרקונים, לטאות ענק וקסמים. אבל אינו רק ספר פנטסיה על גיבורים צעירים הנכנסים להרפתקה בעקבות מציאת אבן של דרקון, זהו ספר על ילד עם קשיים המנסה להשתלב בין ילדים בני גילו, תוך ידיעה שהוא שונה מהם ועל יכולת ההתמודדות שלו עם עובדה זו. איל, רוני ורביב יוצאים להרפתקה לילית בעקבות אבן קריסטל מופלאה שמצאה רוני בגן השעשועים. באבן מצוייר דרקון יורק אש. בעזרת האבן הם מגיעים לארץ הלטאות ופוגשים שם חרדון זקן שמוליך אותם דרך חידות מסתוריות, להציל את אונידל עם הקמע שבידיהם. הסיפור מתנהל בשני עולמות מקבילים המתערבבים ומשתלבים זה בזה – עולם המציאות (אזור הדרום תחת מתקפת טילים) ועולם הדמיון, ועלילת הספר נעה בין הממ"ד לבין עולם הפנטסיה. גיבורי הספר, מערכות היחסים ביניהם, משחקיהם בחדר המוגן, הפחדים שלהם וההתמודדות איתם, צורך ההורים לגונן עליהם – כל אלה מעוגנים במציאות. זהו ספר על חיי היומיום של ילדים במשפחה החיה באזור המותקף טילים כמו כל חבל הדרום בארץ שלנו; על ההתמודדות שלהם עם הפחדים מהטילים ועל הניסיונות הכושלים של המבוגרים להסביר להם את המציאות. זהו ספר על חוסר האונים שמרגישים ילדים מול מחלת חום פשוטה או מול מציאות מאיימת או מול העובדה שהם שונים. סיפור הפנטסיה מלווה את כל אלה, משתלב בהם ומנסה לעודד ולפצות. (איורים: סקוט פינדלאי, הוצאת רימונים, סדרת קוראים צעירים, 146 עמ', מנוקד, לכיתות א-ג).
Category: דף הבית - מאמרים, ספרות ילדים