פרס ספרותי ראשון לסופר אתגר קרת

| 20/03/2012 | 0 Comments

 

המחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר- אילן העניקה היום אחה"צ (ג') את פרס ניומן ע"ש ישראל וברטה ניומן לסופר אתגר קרת בסך 7,500 דולר.

מנימוקי ועדת השופטים: "מאז שנות התשעים ואילך. אתגר קרת הינו דמות מרכזית בתרבות הישראלית. יצירתו רב-תחומית: הוא סופר, מחזאי, יוצר קומיקס ותסריטאי. יצירותיו המגוונות זוכות לקבלה ואהדה רבה. ניתן לטעון, כי קרת הוא הסופר הפופולארי והאהוד ביותר מבין הסופרים הצעירים בדור הספרותי שלאחר עמוס עוז, וא"ב יהושע. התקבלות זו באה לידי ביטוי לא רק בקרב קוראיו הישראלים, אלא גם בתרגום ספריו עד כה לשלושים ואחת שפות בשלושים וחמש ארצות.

יצירותיו של אתגר קרת מייצגות התמודדות מעמיקה עם המציאות הרוחנית-ספרותית החדשה של ימינו: התמוטטותם של הנרטיבים הגדולים, של האידיאולוגיות הלאומיות, וניפוצם של המיתוסים שהפרו את היצירה הספרותית בדורות הקודמים. האידיאולוגיות של קידמה חברתית, מוצגות כמרוקנות, כמזויפות, ובעיקר כנעדרות אנושיות ומחטיאות את מטרתן. סיפורים רבים עוסקים בקונפליקט בין הנרטיב היהודי לעומת הישראלי, ובאידיאולוגיה הקולקטיבית לעומת האינדיבידואלית. שאלה קיומית מרכזית העולה בהתגוונויות שונות בכלל יצירתו: האם האדם בן-זמננו יכול לחוש ערך עצמי, ומשמעות קיומית, ללא רקע של נרטיב נורמטיבי. ביצירתו של קרת, המציאות היום-יומית והשגרה הם נס מופלא, בעוד שהנסים והקסמים הינם בגדר שיגרה. מה שחשוב הוא לא אם הדברים הם בגדר האפשר, אלא אם יש בהם אמת, ובתופעות מוזרות ובהתנהגות בלתי סבירה יכולה להיות טמונה אמת גדולה.

ביצירותיו של קרת שזורות יחד ביקורתיות ומרידה במוסכמות ובאידיאולוגיות, לצד חמלה, רגישות  ואנושיות אין קץ. המבע של קרת מושתת על הומור, אירוניה, ספקנות, הבלטת האבסורד, וחוסר  רציונאליות. דווקא הקלילות המדומה, מטלטלת את הקוראים והצופים והודפת אותם בעוצמה אל עומקים ותהומות שלא ציפו להם. הכאב והעצב שזורים ברבות מיצירותיו, אך ברובן קיים הבהוב של  גאולה ותקווה…".

חברי ועדת הפרס היו: פרופ' מירי קובובי, פרופ' אבידב ליפסקר, פרופ' שמואל רפאל, ד"ר רחל אלבק-גדרון, ד"ר תמי וולף-מונזון ומר אבישי לוביץ', נציגו של מר ניומן.

הסופר אתגר קרת הודה למשפחת ניומן  ולחברי ועדת הפרס: "אני מאוד נרגש להיות כאן היום  אוניברסיטת בר- אילן היא האוניברסיטה הראשונה בה למדתי, התחלתי ללמוד מתמטיקה ופילוסופיה- למדתי כאן שנה אחת ואח"כ המשכתי את הלימודים באוניברסיטת תל אביב. אני חייב לציין  שאת כל אחד מהספרים שלי הקדשתי  לאחד  מאוהביי למשל  אימי , למשל אישתי  ורק הנרי קיסינג'ר לא נמצא כאן. לפני כמה זמן שאלו אותי כמו מה זה עבורי לכתוב והדימוי בו השתמשתי כדי לענות על השאלה הזאת  הוא  ע"פ סרט שראיתי  על טיפול זוגי  שאחד מהתרגילים המפורסמים שנעשים בטיפול זוגי  שבן הזוג צריך ליפול  אחורה  ושבן הזוג יתפוס אותו , וכתיבה עבורי  זה כמו ליפול אחורה  וזה לפעמים תופס אותך  ולפעמים לא מתחבר.  המילה אמון  או אמונה  משרתת אצלי את   הדימוי לכתיבה, אתה צריך שיהיה לך אמון במה שסביבך כדי שתוכל  להיות אתה  ולדעת מה אתה מרגיש. בשני מקומות אני חש אמונה: האחד הוא בקרב בני משפחתי והשני הוא בכתיבה.  התחלתי לכתוב במהלך השירות הצבאי שלי  ומהרבה בחינות הכתיבה היוותה עבורי תחליף לבית. החיבור שלי לחיים  מגיע מהמשפחה שלי : הוריי, אישתי ובני והכתיבה והמשפחה הם שני צדדים של אותו דבר ולכן כשהודיעו לי שזכיתי בפרס  הדבר הראשון שרציתי לעשות זה להודיע להוריי  שזה אינסטינקט יהודי , הרבה מהפרס הזה הוא שלהם וזו ההזדמנות שלי  להודות להוריי ולהודות לכם".  

 

 

 

פרס ניומן, מהפרסים הותיקים והיוקרתיים בספרות העברית, ניתן תחילה באוניברסיטת ניו-יורק ואח"כ הועבר לאוניברסיטת בר-אילן. עם הזוכים בפרס בעבר נמנים גדולי היוצרים העבריים: ש"י עגנון, אורי צבי גרינברג, לאה גולדברג, גרשון שופמן, חיים הזז, ישראל אפרת, דב סדן, ש.שלום, משה שמיר, אהרון אפלפלד, אמיר גלבוע, דוד שחר ומאיר שלו.

במשך שנים רבות ניתן הפרס לסופרים ולמשוררים על מפעל חייהם. בשנים האחרונות, על-פי החלטת וועדת הפרס והתורמים, ניתן הפרס לסירוגין לסופר על מפעל חיים, ולסופר צעיר ומבטיח, שלהישגיו הספרותיים השפעה על הספרות העברית המתהווה.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Category: אירועי ספרות, דף הבית - ארועי ספרות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.