חדשות שירה ומוסיקה: 15/11/15
בין חדשות השבוע: מסע חיפוש דרמטי בעקבות יצירת מופת בארוקית, נתוודע ליצירתו של אברהם סוצקבר, אחד מגדולי המשוררים במאה העשרים, נשמע על יצירתו האחרונה של המשורר הוולשי דילן תומס ונכיר את המלחין גיאורג פרידריך הנדל בספר חדש לילדים מסדרת 'צלילי קסם'.
כיסופים 2015
כנס ירושלים לסופרים ומשוררים יהודים מהארץ ומהעולם, המתקיים בפעם הרביעית, ייפתח במשכנות שאננים, ב-23 בנובמבר 2015 וייערך במשך ארבעה ימים ולילות במשכנות שאננים, תמול שלשום ובית אבי חי. על כך בהרחבה: http://readbooks.co.il/kisofim-2015/
תככים, פוליטיקה ותשוקה
הסוויטות לצ'לו – י"ס באך, פבלו קזאלס והמסע בעקבות יצירת מופת בארוקית מאת אריק סיבלין, עיתונאי חובב מוזיקה, מתעד מסע חיפוש דרמטי שערך, הכולל מחקר מעמיק, מסע השופך אור על שלוש מאות שנה של תככים, פוליטיקה ותשוקה. הספר זכה בפרס מֵייביס גַלַנט לספרי עיון ופרס מֶקאוֹסלן לספרי ביכורים. הסוויטות לצ'לו של יוהן סבסטיאן באך הן יצירות אפופות מסתורין וחידות: מדוע חיבר באך את הסוויטות האלה דווקא לצ'לו, שנחשב בזמנו לכלי נגינה שולי? מדוע לא הושמעו במשך כמאתיים שנה? ומה עלה בגורלו של כתב היד המקורי? סיבלין שמע ערב אחד רסיטל של הסוויטות האלה לצ'לו והחליט להתחקות אחר עברן. ספרו שוזר זה בזה שלושה סיפורים: סיפור היעלמותו של כתב היד של באך במאה השמונה-עשרה; סיפורו של פבלו קזאלס, שגילה את תווי הסוויטות בסמטאות ברצלונה ופרסם אותן בספרד בשלהי המאה התשע-עשרה; וסיפור התאהבותו של סיבלין בסוויטות בימינו.
מאנגלית: סמדר מילוא, הוצ' כתר, בהשתתפות מרכז הספר והספריות בישראל, 299 עמ'
אוטוביוגרפיה דמיונית
בחרוזים שחורים – אוטוביוגרפיה מדומיינת: שירים, סיפורים ושיחות מוזמנים הקוראים להתוודע ליצירתו של אחד מגדולי המשוררים היהודים במאה העשרים: אברהם סוּצְקֶבֶר (2010-1913). באמצעות השירים, הסיפורים והדברים מפיו של משורר היידיש הגדול מרכיב כאן הסופר והמתרגם בני מר אוטוביוגרפיה דמיונית שלא נכתבה בפועל מעולם. באוטוביוגרפיה הזאת מסופר סיפור חייו המסעירים של סוצקבר בקולו של המשורר: מילדותו בסיביר, דרך ראשית דרכו בשירה, עבוֹר בגטו וילנה ויערות הפרטיזנים, עדותו במשפטי נירנברג, חייו בתל אביב, ידידותו עם מארק שגאל ועם מיטב משוררי זמנו, ונדודיו בעולם. השירה המודרניסטית הנועזת הזאת נכתבה ביידיש אך אינה נקראת כיידישקייט, ואין בה נוסטלגיה לעבר האידיאלי־כביכול בעיירה היהודית; היא שירה יהודית, כשם שהיא שירה אירופית, אוניברסלית וישראלית.
הוצ' הקיבוץ המאוחד, 217 עמ'
יצירה רב קולית, שופעת דמויות צבעוניות
בצל חורש חלב היא יצירתו האחרונה של המשורר הוולשי דילן תומס (1953-1914), ובה הגיע לפסגת כושרו הלשוני. יממה אחת בחייהם של תושבי עיירת דייגים דמיונית וֶלשית. יצירה רב קולית, שופעת דמויות צבעוניות, המצאות לשוניות והומור פרוע. כמניפת חלום נפרסים חיי היומיום בעיירה: קלידוסקופ קולי הצופה על הנוף, על התושבים החיים והמתים, מעשיהם, חולשותיהם וחלומותיהם הכמוסים ביותר. זהו שיר הלל לוויילס ולשירה עצמה. זהו מעשה אמנות, והמילים הן הצבעים.
היצירה זכתה לביצועים רבים בעולם ובישראל כתסכית רדיו, כמחזה ואף כסרט בכיכובם של ריצ'רד ברטון, אליזבת טיילור ופיטר או'טול.
לתרגום החדש מאנגלית נוסף גם פתח דבר מאת ערן צלגוב, המעניק לקורא הישראלי רקע על המחבר, על היצירה ועל מלאכת התרגום שלה.
הוצ' שוקן, 154 עמ'
מבחר שירי פעוטות קלאסיים
בספר הילדים זרת זרת לשלום מבחר משירי הפעוטות הקלאסיים של רפאל ספורטה (מחבר "גן גורים"), מוגשים בעיצוב חדש ועכשווי, מלווים באיוריו של נחום גוטמן.
"זרת, זרת לשלום / כל הריב היה חלום…" "התגלגלתי ונפתי / לא בכיתי. לא נבהלתי… "ברז, ברז, תן לי מים / יש סבון לי בידים." "באצבעותי, חמש / שוקולד רך אמשמש…"
הוצ' כנרת, ספר קרטון, מנוקד, לגילאי 0-3
צלילי קסם
ריקודים, זיקוקים ושפע תלתלים – גיאורג פרידריך הנדל מאת ניצה שאול הוא ספר חדש מסדרת צלילי קסם. הספרים בסדרה מאפשרים מפגש בין הילדים של היום, לבין הילדים המיוחדים של פעם. הספרים בסדרה מבוססים על סיפורים אמיתיים מחיי המלחינים הגדולים בילדותם ופותחים צוהר לעולם המוזיקה.
הנדל הקטן חלם מגיל מאד צעיר להיות מוסיקאי. אביו הקפדן שהיה רופא לא הסכים בשום אופן. הוא טען שמוסיקה היא מקצוע עלוב המיועד לקבצנים ומשרתים. דודה אנה המקסימה הצילה את הנדל הקטן וקנתה לו פסנתר קטן אותו היא החביאה בעליית הגג. הוא לא ויתר גם אחרי שהתגלה הפסנתר והצליח להגיע לחצרו של הדוכס. הנדל הקטן ניגן לפני הדוכס וזה הכריח את אבא שלו להרשות לו ללמוד מוסיקה בצורה מסודרת. תקופת הבארוק המדהימה – תלבושות מרהיבות ופיאות…המון פיאות כל אחת גדולה מחברתה…
איורים: מירה מגן, הוצ' מודן, שנת 2015, מנוקד בתוספת תקליטור הכולל 15 יצירות.
ספר שירים חדש
מחילת הארנב / מאת אביטל הררי
אביטל הררי נולדה ב-1966. בת שביעית למשפחה בת תשע נפשות, הוריה עלו מתימן בשנות החמישים והתגוררו בשכונת מצוקה בהרצליה. הזיכרונות המשמעותיים והטראומתיים ביותר בחייה היו הנידוי החברתי שחוותה בשנים המוקדמות בבית הספר מכיתה א׳-ד׳ בשל היותה הילדה התימניה היחידה בכיתה ובשכונה וכן הניכור החברתי באזור המגורים. זיכרון זה עיצב את תפיסת עולמה בה החוץ נכווה כמקום עוין ומסוכן. על אף המחסור הכלכלי דאגה אמה לטפח אותם ויותר מכל דאגה שירכשו השכלה, כמו כן אהבתה לבע"ח אפשרו לאביטל לגדול במחיצתם ולבקש את חברתם.
מתוך השיר ״בחדר הכיתה״: ״שחורה מלוכלכת / שב קולם של הילדים והכה / רציתי לקרצף את העור / להפוך את השחור ללבן / והקול שב והכה / כמו שוט על גב בהמה / שחורה מלוכלכת…״
״מחילת הארנב״ – ספר שיריה הראשון הוא כהגדרתה חיים בתוך חיים. ״מחילת הארנב״ היא החיפוש אחר האני. הניסיון למצוא את עצמה מחדש ללא טראומות הילדות, ללא חוויית החוץ מאיימת. ״מחילת הארנב״ היא הרחם לחזור אליו להתגלם שנית, לשוב לעולם הילדות.
מתוך השיר ״היער״: ״במקום בו מסתיים היער אני רואה חושך גדול / מפחדת להשאיר את שמיכתו הירוקה מאחור / את מחילת הארנב המזמינה אותי להיכנס / את שריקתו העליזה של אדום החזה…״
בכיתה ד׳ אמה מגיעה לבית הספר ומגלה שהילדים כלאו את אביטל בכיתה. היא מבינה את חומרת המצב ומחליטה להעבירה לבית ספר דתי ומגלה את החיבור הרוחני הראשון שלה לעולם ובמידה מסוימת זו היא חוויה מתקנת עבורה. ״מאבקם של הורי למצוא את מקומם בארץ, סיפורי ילדותם, מערכת היחסים ביניהם והשוני בין תפיסות עולמם ילוו את חיי וימצאו דרכם אל כתיבתי.״ אומרת אביטל.
עוד בתימן, אמה של אביטל בגיל צעיר מאוד קראה תיגר על המסורת אשר כופה על ילדות להינשא לגברים מבוגרים ובורחת פעמיים מנישואים בכפיה הן בתימן והן בארץ. אומץ ליבה ורוחה המהפכנית השפיעו רבות על עולמה של אביטל וזה מחלחל אל תוך שיריה.
מתוך השיר ״מאוחר מדי״: ״ …את כולם הטבעת בספינתך אמא / בשבילך כולם היו בוגדים כל הגברים כולם / לא נשאר ניצול אחד / רק בבית החולים ראיתי אותך מלטפת את ראשו / את פני הקפואות / ורציתי לצעוק / לרקוע ברגלי הקטנות / להכות אותך באגרופי / מאוחר מדי.״
״מחילת הארנב״ הינו ספר של ריפוי וחזון ומעבר מחושך אל אור גדול שממתין בקצה המחילה. הספר עוסק בנושאים כמו מערכות יחסים: אם ובת, גבר ואשה, תחושת הבדידות בתוך הקשר הזוגי, התמודדות עם פצעי העבר, מקומם של זיכרונות הילדות בחיי האדם והבלתי מושג באהבה.
הגילוי המשמעותי בהקשר לייעוד המקצועי בחייה של אביטל החל עם היותה לאם. בשנים הראשונות בהם גידלה את ילדיה בשילוב חינוך בייתי, מימשה את אהבתה לבעלי חיים והקימה משק חי. עסקה בלימוד חווייתי ונוכחה לגלות כי עולם הילדות בו הטבע לוקח חלק פעיל הוא עולם מלא בקסם ויצירתיות בלתי נדלים. סל הכלים שאספה בשבילי החיים מלימודי הטבע-תרפיה, לימודי החינוך והספרות וכלים מעולם הגישור, לימדו אותה את נפלאות כוחות הריפוי והיצירה הטמונים בכל אדם והמצויים בטבע סביבנו.
אביטל נשואה ואם לשני בנים, גרה בחופית, עו״ד לשעבר, עוסקת בייעוץ והדרכה תוך שילוב כלים מעולם הגישור והטבע-תרפיה.
הצלקת
עָשׂוּ לָךְ "מַכְּוֶּ'ה" לְהַצִּיל אוֹתָךְ מִצַּעַר.
הָיִית רַק יַלְדָּה, הֶחְזִיקוּ אוֹתָךְ בְּכֹחַ
וְהִצְמִידוּ בַּרְזֶל מְלֻבָּן לְגַבֵּךְ.
כְּאֵב מְתַקֵּן כְּאֵב, אָמְרוּ,
כָּךְ תִּשְׁכְּחִי אוֹתָהּ, אֶת אֲחוֹתֵךְ.
לִטַּפְתִּי אֶת הַצַּלֶּקֶת שֶׁעַל גַּבֵּךְ,
עוֹרֵךְ הֶעָדִין נָח בֵּין אֶצְבְּעוֹתַי.
"אַל תִּבְכִּי, זֶה הָיָה מִזְּמַן", אָמַרְתְּ.
אַף פַּעַם לֹא הִרְשֵׁית לִי לִבְכּוֹת, אִמָּא
לֹא, לֹא בִּשְׁבִילֵךְ.
מַכְּוֶּ'ה: מנהג שהיה מקובל בתימן לריפוי צער או פחד.
חשבתי
חָשַׁבְתִּי שֶׁאוּכַל
לְהַפְקִיד בִּידֵיכֶם הַקְּטַנּוֹת
אֶת הַחֹפֶשׁ שֶׁלִּי,
לִהְיוֹת אֲסִירָה מֵרָצוֹן
כְּמוֹ שֶׁאִמָּא הָיְתָה:
שׁוֹטֶפֶת סִירִים גְּדוֹלִים שֶׁל עֶצֶב
אוֹכֶלֶת בַּעֲמִידָה
מְכַבֶּסֶת אֶת חַיֶּיהָ
וְתוֹלָה.
ימי נישואים
אֲנַחְנוּ חוֹלְקִים
אוֹתוֹ שֻׁלְחַן אֹכֶל,
אוֹתָם סְפָלִים, צַלָּחוֹת,
סִירִים, סַכִּינִים,
מַזְלְגוֹת, כַּפִּיּוֹת.
אוֹתוֹ עִתּוֹן שֶׁל בֹּקֶר,
אוֹתוֹ מֶרְחָק בֵּין הַסָּלוֹן לַמְּקָרֵר,
אוֹתָן מִקְלַחַת וּמִטָּה,
אֶת גּוּפִי, אֶת גּוּפְךָ,
וְלֹא יוֹתֵר.
בחדר הכיתה
שְׁחֹרָה מְלֻכְלֶכֶת
שָׁב קוֹלָם שֶׁל הַיְּלָדִים וְהִכָּה.
רָצִיתִי לְקַרְצֵף אֶת הָעוֹר,
לַהֲפֹךְ אֶת הַשָּׁחֹר לְלָבָן,
וְהַקּוֹל שָׁב וְהִכָּה
כְּמוֹ שׁוֹט עַל גַּב בְּהֵמָה –
שְׁחֹרָה מְלֻכְלֶכֶת,
שְׁחֹרָה מְלֻכְלֶכֶת,
שְׁחֹרָה מְלֻכְלֶכֶת.
מים רבים
"מַיִם רַבִּים לֹא יוּכְלוּ לְכַבּוֹת אֶת הָאַהֲבָה",
וַאֲנִי אוֹמֶרֶת
יְכוֹלִים גַּם יְכוֹלִים.
אֲפִלּוּ דְּלִי קָטָן.
מחילת הארנב – שירים מאת אביטל הררי, הוצ' פרדס, שנת 2015, 63 עמ'
Category: דף הבית - מאמרים, שירה ומחזות