שמעון אדף הוא הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2012 על ספרו "מוקס נוקס"

| 18/02/2013 | 0 Comments

מוקס נוקס מאת שמעון אדף

מוקס נוקס מאת שמעון אדף

הסופר שמעון אדף הוא הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2012, בטקס שנערך ביום ראשון 17/2, על ספרו 'מוקס נוקס'.  הסופרת איילת גונדר-גושן זכתה בפרס ספר הביכורים על ספרה 'לילה אחד, מרקוביץ'.

שמעון אדף התרגש מאד כאשר הכריזו על זכייתו בפרס הוא לא האמין והודה למשפחה והחברים שהיו לצידו לאורך כל הדרך.

מנימוקי השופטים: כל חמש היצירות נבחרו ל"רשימה קצרה" הם ביטוי לעוצמתה, לרגישותה ולריבוי פניה של הספרות העברית הנכתבת היום בארץ. השנה בלט ספרו של שמעון אדף, "מוקס נוקס" על שום מקוריותו המובהקת ולשונו החדשני. הגיבור מוליך אותנו בהסתעפויות נפשו המורכבת ומשתמש בשפה הלטינית השזורה בעברית בצורה מבריקה כדי להיחלץ מסוגים שונים של דיכוי בהוויה שבה היה נתון.

שמות השופטים: פרופ' גבריאלה שלו – יו"ר, גברת ציפי גון גרוס, גב' בלהה בן אליהו, ד"ר מיכל בן-חורין, מר' מאור זגורי, פרופ' יהודה פרידלנדר וד"ר רחל אלבק-גדרון.

במהלך הערב הוענק פרס לסופרת איילת גונדר-גושן זוכה פרס הביכורים על סיפרה 'לילה אחד מרקוביץ' בהוצאת כנרת זב"מ דביר.

כל אחד מהמועמדים הנכלל ב"רשימה הקצרה" והזוכה בקטגורית ספר ביכורים, זוכים בפרס כספי בסך 40,000 אלף ₪ במקום 25,000 ₪ כפי שהיה בשנים קודמות.

הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2012, יקבל פרס כספי בסך 150 אלף ש"ח. כמו כן, מפעל הפיס יתרגם את הספר הזוכה לערבית וזאת בנוסף לתרגום לשפה זרה עפ"י בחירתו של הסופר הזוכה.

יו"ר ועדת השיפוט, הגב' פרופ' גבריאלה שלו : "פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס נועד לעודד את תרבות הקריאה ואת ספרות המקור. לפי התרשמותי, הספרים שהוגשו לשיפוט השנה – ובוודאי הספרים שנבחרו – הם אכן מן המיטב שבספרות העברית החדשה והצעירה".

 

על הספר מוקס נוקס מאת שמעון אדף, בהוצאת כנרת זמורה ביתן, 2011: המספר של מוקס נוקס מגולל את קורותיו של נער אחד בקיץ אחד, כשהיה בן שש־עשרה ועבד במפעל קיבוצי, ואת יחסיו עם שני נערים שם ועם מזכירת המפעל, אישה בודדה, שהוא חושד שהיא המאהבת של אביו, גבר דתי ומלא זעם. במקביל, בהווה שממנו הוא מספר, הוא נסחף לפרשיית אהבים עם אישה מבוגרת ממנו, שמעמידה בסכנה את גבולות האינטימיות ואת תחושת הוודאות שלו בעולם. עלילתו של מוקס נוקס מעוגנת בעכשיו, וגם באז, אבל לא מזמן – הכול כאן, די קרוב אלינו: בתל אביב־יפו ובעיירה בדרום הארץ. נתוני הזמן והמקום המוכרים הללו וגם מטעני הנפץ החברתיים והתרבותיים האקטואליים, שאדף מטמין בסיפור שלו ואחר כך מפרק אותם: חילוניות ודתיות, פריפריה ומרכז, אותנטיות ופוריטניות מול זיוף והתפקרות ועוד, במיומנות מצמררת (ליתר דיוק, רק את רובם – כמה מהם נותרים, בכוונה, במצב של על־סף־התפוצצות) מעודדים אותנו לחוויית קריאה ריאליסטית, כלומר, לחוות את העולם הבדיוני בכלים הרגשיים והרוחניים המשמשים אותנו בחיי היומיום שלנו. אבל, כמו תמיד אצל שמעון אדף, בתוך הקפלים והסדקים של החיים השגרתיים מסתתרות רוחות רפאים שהגיבור חייב להתמודד איתן כדי לשרוד הן כאדם "מן היישוב" בן להורים, אח, מאהב וכו, והן כיוצר שמנסה לשרות עם אלוהים ועם אנשים. אדף יוצר כאן דמות של אמן צעיר שמתעמת עם משקעי הכאב של ילדותו ועם מסורות לא מפוענחות, שהונחלו לו כאורח חיים שלם ואטום. הוא מחליט להתנתק לחלוטין מעברו, שמיוצג על ידי דמותו העריצה של אביו, ולאמץ מסורות חלופיות, רחוקות ככל האפשר (למשל, העיסוק האינטנסיבי שלו, הכפייתי משהו, בלימוד שורשי מילים לטיניות).
מוקס נוקס הוא הרומן החמישי של שמעון אדף, וספר המראה של הרומן הקודם שלו, "כפור". זהו רומן חשוף, רגיש, ההולך "על הקצה", מחוספס ופיוטי, מנוכר ומתמכר־ממכר של הסופר הישראלי החידתי והמאתגר ביותר.

 

פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס, שנוסד בשנת 2000 במטרה לעודד את הספרות העברית ואת תרבות הקריאה, חולק זו הפעם שתיים עשר לכותר הטוב ביותר של השנה עפ"י בחירת חבר השופטים, בראשותה של היו"ר, פרופ' גבריאלה שלו, לשעבר שגרירת ישראל באו"ם וכיום נשיאת המועצה האקדמית העליונה ודיקן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו,. הספרים הזוכים הופכים

לשיחת היום ומעוררים סקרנות ציבורית, ובכך מוגשם החזון שהוליד את הפרס – עידוד הספרות העברית ותרבות הקריאה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Category: אירועי ספרות, דף הבית - ארועי ספרות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.