סוד הנקודה הטובה מאת רן ובר / מסע אל עומק הטוב שלנו
בדור שלנו, שיש בו לא מעט ציניות וניתוק רגשי, רבים אינם מצליחים לפרוץ את המחסומים שנערמו על לבם. זהו דור שבו השכל הצליח להשתיק את הלב, התקשורת בין אנשים הפכה לחיצונית ודיגיטלית, והקשר הישיר עם סביבתנו ועם עצמנו הפך למצרך נדיר. בספר 'סוד הנקודה הטובה' מאת רן ובר, לוקח המחבר את הקוראים למסע אל עומק הטוב שלנו. באמצעות משנתו של רבי נחמן מברסלב אנו זוכים לפגוש את הטוב שבנו, לפוגג את המסכים המסתירים אותו, וללמוד איך אפשר להתחבר בחזרה למציאות של קשר וחמימות. זהו מסע בנפתולי חוכמה יהודית עתיקה, שישנה את אופן חשיבתכם ויעניק לכם את מתנת הרגש והאהבה. הספר משלב מחד השראה ועידוד ומאידך עצות ותרגילים מעשיים לחיים שלנו. עוזר לנו לבחון את האמונות השליליות המעכבות אותנו מקבלת השפע המגיע לנו ומראה לנו כיצד אותן אמונות שליליות משתקפות במפגשים שלנו עם הסביבה.
לכל אחד מאתנו יש הרבה מאוד טוב בחיים שלו או שלה, המוסתר על ידי אמונות שליליות שאספנו לאורך חיינו לגבי עצמנו או לגבי אחרים. המחבר משתדל לא להתעלם מהמקומות השליליים והתפיסות הציניות כדי שהמילים 'למצוא את הטוב' לא יישארו ברמת ה'סטיקר' אלא ירדו למעשה לכל רובדי החיים. הספר משלב מחד השראה ועידוד ומאידך עצות ותרגילים מעשיים שמטרתם להביא לשינוי מעשי וממשי בחיי הקורא.
יתכן שהבעיה העיקרית של הדור שלנו היא הייאוש. אחת הדרכים שאנו מנסים להתגבר על הייאוש הוא "פריצה מהירה". אנשים כבר לא רוצים להתפרנס – אלא לעשות "אקזיט", להנפיק, להצליח בגדול. במקום מספר קשרים עמוקים – אנו רצים לאשר מאות חברים חדשים ברשת החברתית או מנסים להתברג לתוכניות ריאליטי. רבי נחמן מראה לנו ש"מעט זה גם טוב" ואם נתמיד בטוב – החיים שלנו ישתנו לטובה באופן דרסטי, צעד אחד צעד.
רן ובר, 41, נשוי + 4, הוא סופר, עיתונאי, מרצה ובעל תואר בפסיכולוגיה. גדל בהרצליה פיתוח וכיום תושב מבוא חורון. בכתיבתו הוא משלב ידע בתחום הפסיכולוגיה המערבית, חיבור עמוק לחסידות ומסעות רוחניים במזרח, תוך יישום תובנות אלו בעולם המעשה. "סוד הנקודה הטובה" הוא ספרו השלישי, וקדמו לו "תשובה שלמה" (הוצאה עצמית) ורומן מתח "התגלות" (הוצאת דני ספרים). הוא היה בעלים של חברת סטארט אפ שגלגלה מיליוני דולרים, אבל החליט לעזוב את הכול ולהמשיך בעקבות הלב והחלומות שלו.
מסע רוחני – ממיליונים בהייטק עד להקמת כפר אקולוגי וחזרה בתשובה
בגיל 20 הקים רן ובר חברת היי טק. היה מחלוצי תעשיית האינטרנט בארץ. גר במנהטן ביץ׳ קליפורניה, "מול הים, אוטו פתוח וחיים של ריקנות אינסופית", לדבריו. במקביל חיפש במזרח ובמערב, היה ממקימי הכפר הרוחני-אקולוגי פאצ׳ה מאמא בקוסטה ריקה. היה די ג׳יי של טראנס וכתב מוזיקה אלקטרונית ביער. אבל כל זה לא הספיק. בגיל 30 חזר בתשובה. עזב את העולם העסקי הגרנדיוזי מאחוריו והתחיל לבנות את החיים צעד אחר צעד. "אישה, ילדים. עמל יומי".
מהו הסוד?
ביקורת מאת אתי סהר (*)
סוד הוא משהו שאיננו יודעים אותו, "אומרים שסוד דומה לטעמו של דבר מה. אם לא טעמת, לא תבין על מה מדובר" כותב רן ובר ב"סוף דבר" הפותח את ספרו "סוד הנקודה הטובה" – את הסוד יגלה הקורא לאורך הספר. "הנקודה הטובה – גילוי הטוב שבתוכי – היא התעוררות מהשינה… סוד הנקודה הטובה הוא עבודה של הגדלת הטוב… הטוב שבנו הוא נצחי ואינסופי… פעמים רבות, הטוב שבנו ממתין לנו כשהוא מוקף בהרבה דברים שליליים… את היהלום צריך לנקות ואז ללטש – וכך גם את הנקודות הטובות שלנו… מציאת הטוב בתוכנו היא עבודה מתמשכת וארוכת טווח… למצוא טוב בחיים שלי פירושו למצוא את האוצרות האבודים שבי… הטוב שלנו גנוז גם עמוק בתוכנו, מעבר למעשים, לרגשות, ואפילו מעבר למחשבות. הטוב שלנו הוא אנחנו". זוהי תמצית הספר.
המחבר מסתייע במשנתו של רבי נחמן מברסלב כדי להציג את חוקי היקום שבו אנו חיים. "רבי נחמן כבר גילה את הסוד הזה וקרא לו 'אזמרה'", לפיה "כל אחד יכול לראות טוב אצל עצמו ואצל זולתו". כי כאשר נראה את הטוב של האחר נאפשר לו ל"שוב בתשובה"- לשוב "מהעברות ומהטעויות שהאדם עושה, דבקות בטוב המוחלט והאפשרות להתחיל מחדש – מבחינה נפשית ורגשית" – לממש את זכות הבחירה שיש לאדם. ובר פורש בספרו את תהליך השינוי וההתפתחות האישית שעל האדם לעבור כדי לשפר את חייו. לגלות את הטוב שבו פירושו לזהות את העוצמות שלו – את הכור האטומי של האנרגיה החיובית שנמצאת עמוק בכור נשמתו שאותה עליו לחשוף ולטפח וגם את ההרגלים השגויים שלו שאיתם הוא פועל באופן אוטומטי, להתחבר לעצמו – לטוב שבו, ולהניח לפחות טוב. "ישנן שתי דרכים להוסיף טוב בחיים. הראשונה היא 'סור מרע', ומשמעה להתרחק מדברים שליליים, והשנייה היא 'עשה טוב', ומשמעה להוסיף טוב על הקיים… במהלך של תיקון נדרשות לנו שתי הדרכים… סוד הנקודה הטובה… מגלה כי אפשר להיפטר מהרע על ידי התחזקות בטוב. התמקדות בטוב שלי כשלעצמה תעזור לי להיפטר מהרע… בכך שאתה מגדיל את הטוב, אתה סר מרע. כמו שנאמר: 'מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך'… עצם חיזוק הנקודה הטובה גורם לרע לנשור כקליפה חיצונית. הרע נהיה לא מעניין כאשר אנו מחוברים לטוב". אל לנו לנסות לעקור את הרע מקרבנו בכוח כי רק כשנוסיף טוב ונתמקד בו, הרע ייעלם כמעט מאליו.
הכול לטובה – "גם בתוך מה שהוא לדעתך הרע הגמור – גנוז טוב, ואם תעמיק בטוב הזה, תמצא עוד ועוד טוב".
"סוד הנקודה הטובה הוא שבכל דבר ביקום, גם במה שנראה לנו רע ושלילי ביותר, יש נקודה טובה. הנקודה הטובה הזאת, גם אם היא כמעט נסתרת מן העין, יכולה לגדול ולהתחזק ולהוסיף טוב בלי שהמציאות החיצונית תשתנה כלל. הבחירה נתונה בידינו".
אין אנשים מושלמים. "היופי והייחודיות של אנשים נובעים דווקא מאי השלמות שלהם, בכך שאדם אחד מאיר בנקודה מסוימת ואחר בנקודה אחרת, שלעיתים משלימה אותו".
קושי הוא הזדמנות לצמוח. "אנשים שדווקא המוגבלות ואי השלמות שלהם הביאו אותם בעזרת תעצומות נפש והתגברות למקומות מדהימים. במקום לשקוע בדיכאון ובתחושה של קיפוח… החליטו למרות הקושי – ואולי בזכותו – להתגבר ולפרוץ".
מכאן שאנחנו יוצרים את המציאות שלנו. "אתה בוחר מה קורה במציאות. אתה בורא את המציאות שלך על ידי הבחירות שלך. אם תבחר ברע – תגדיל את הרע, אם תבחר בטוב – אתה בעצמך תגדיל את מידת הטוב… עצם הבחירה לראות את הטוב שבך תגדיל אותו, וכך יהיה לך כוח לבחור להשתנות". "ראיית המציאות שלנו מורכבת מכמה רבדים, כל אחד מהם משפיע על האחרים. הרובד העדין ביותר הוא הרצון הפנימי, אחריו המחשבה, אחריה הרגש ולבסוף המעשה". "המחשבות שלנו הן כוח חשוב ודומיננטי בחיינו… בכוחה של המחשבה ליצור או להרוס… היכולת לבצע פעולות בכוח המחשבה התקיימה תמיד בעולם הפנימי שלנו… ההתמקדות במחשבות מסוימות תמשוך אלינו מציאות מסוימת… כוח המחשבה מושך בעקבותיו את המציאות החיצונית…כשם שמחשבה שלילית בוראת מציאות שלילית ומושכת אותה, כך מחשבה חיובית בוראת מציאות חיובית יותר ומושכת אותה… מקום שמחשבתו של אדם, שם הוא… מה שאתה באמת רוצה במחשבה, זה מה שיגיע אליך… למחשבה יש תוקף גדול. היא יכולה להשפיע על המציאות", וכך אנחנו יוצרים את המציאות שלנו. מכאן ש"האחריות לחיי מוטלת עליי ולא על אנשים אחרים".
כפי שאנחנו יוצרים מציאות זאת כך אנחנו יכולים לשנות אותה. "אפשר לשנות את המציאות על ידי שינוי התפיסה המחשבתית", לשם כך עלינו תחילה לגלות מהן המחשבות שפועלות בתוכנו. זיהוי הוא השלב הראשון בתהליך השינוי – הוא הפתח לשינוי. "כדי לדעת מה לתקן, צריך לדעת מה מקולקל", "השלב הראשון הוא להבין מה אני רוצה". חשוב גם להבין "מהו מצב הדור, מהם הקשיים הספציפיים שאתם אנו מתמודדים…כי אנחנו חיים בדור שמרוכז בחיצוני ובשטחי. דור שבו השכל הוא המלך – והלב דומם. במרוץ המטורף להצלחה חומרית, שכחנו את עצמנו", ואל עצמנו זה אנו רוצים לחזור ולהתחבר. אפשר להסתייע גם בדמיון היות ש"כוח המחשבה פועל גם באמצעות דמיון יצירתי" ולממש את "יכולת הראייה הפנימית" שיש לנו. "אנו יכולים להתבונן בדברים, לדמיין אותם ולראותם בעיני רוחנו… ככל שנצייר לעצמנו את הדברים באופן מוחשי יותר – כך נאפשר לכוח הרצון שלנו להתמגנט לעברם". בשלב הבא ניעזר בדמיון וננסה לפרט לעצמנו איך זה הולך להיראות.
השתקפות. "כל הפוסל – במומו פוסל" – "כאשר אני רואה את הצדדים השליליים באחר, זו בעצם השתקפות של הצדדים השליליים שלי עצמי, ואני רואה אותם כדי שאוכל לתקן אותם בעצמי. אם אשנה את הדרך שבה אני רואה את האחר, או את הדרך שבה אני רואה את עצמי, אוכל להתחיל בתיקון – בתהליך השינוי וההתפתחות שלי.
שינוי הוא קשה, אבל אפשרי! "התפיסות השגויות מוטבעות בנו עמוק כל כך, כי נשמנו את האוויר הזה מילדות. זאת הגרסה של ילדותנו, התפיסה שהושרשה בנו, וקשה לשנות תפיסות עמוקות כל כך. "ראשית, צריך להבין שזה מה שפועל בתוכנו, מה שמושרש בנו… שהתחושה הזאת, שאני לא מספיק טוב, קשורה להשוואתיות ולציפייה לשלמות ולמרוץ הפנימי שאנו משועבדים אליו", ולהבין כי "מה שאני צריך לעשות בעולם לא קשור לאף אחד אחר. אני לא צריך להשוות את עצמי עם אף אחד".
אין תוכו כברו. "מה שאנחנו רואים מבחוץ אינו מעיד בהכרח על מה שקורה בפנימיותו של אדם, מה שאדם עושה בחייו אינו מגדיר את המהות הפנימית שלו. התרבות החיצונית מנסה ללמד אותנו שזה הפוך: אם אתה מצליח מבחינת קריירה או מראה חיצוני – 'הסתדרת', ואם לא?"
"יש מקום לעשייה חיצונית, יש מקום להצלחה חיצונית, אבל אלה אינן מגדירות את המהות שלך… אל תנסה לקבל את הערך שלך מעשייה חיצונית – כי אז תהיה בתחרות אינסופית, בקנאה, בתאווה ובכבוד".
האושר האמיתי והאינסופי טמון בקרבנו.
"ככל שאדם מעודד ומחזק את עצמו ומוצא את הטוב באמתי שלו – החיים שלו ישתנו לטובה, כי התפיסה שלו לגבי עצמו השתנתה לטובה".
"שמחה היא עבודה… טבע האדם הוא להיגרר לעצבות ולעצלות, ועליו להתגבר ולהתחזק בשמחה ובטוב שלו… רוצה לשמוח? עליך להתחיל לעבוד על עצמך… המשימה שלנו היא לשמח את עצמנו, להתנגד לשטף השלילי שזורק אותנו החוצה ולמטה. איך? בטוב האינסופי שגלום בנו".
אבני הדרך במסע. "הצורך שלנו שכל דבר יהיה גרנדיוזי, מוחלט ואדיר – הוא שמפיל אותנו… אנו רגילים כל כך לחפש את הדברים הגדולים – ובדרך שוכחים לשים לב לנקודות הקטנות שהן אבני הדרך במסע".
ובר מסביר מהו לב נשבר ומה ההבדל בינו לבין עצבות, מהי התבודדות ובמה חשיבותה. הוא מסביר צעד אחר צעד כיצד נגדיל את הטוב שבנו – את תהליך השינוי כיצד נבצע. "תחילה העבודה היא שלי עם עצמי. אני צריך לעודד את עצמי ללמוד לראות את הטוב שלי" – לגלות את העוצמות שלי, הכישורים, האמונות, הפרדיגמות, החולשות והטעויות שלי "בשלב הבא אני יכול לעבוד על עזרה לאחרים". "צריך סבלנות. המון המון סבלנות. וצריך להבין שכשם שיש התקדמויות כך יהיו נפילות ונסיגות… הלימוד העצמי האמתי הוא ארוך טווח. הוא לימוד של התמדה, של חיפוש מתמיד אחר הטוב… אחרי שמצאת טוב, העניין הוא לשמר אותו". עידוד הוא תנאי הכרחי לצמיחה.
המחבר נוגע בשכחה לעומת הזיכרון, בביקורת העצמית המופרזת ובדרישה לשלמות, הוא מציג למה טובים השניים מן האחד ומספר על אודות סוג חדש של מחויבות – מחויבות לעצמי.
הספר "סוד הנקודה הטובה" הוא ספר לימוד מאיר עיניים, ספר חובה לכל אדם. יש בו הנחיות ואכוונה לחיים הרבה יותר טובים מלאי שמחה ואושר אליהם נגיע כאשר נבחר בטוב ולא נתמקד ברע. הספר מלמד בצורה חביבה ונעימה כיצד לעשות זאת בעזרת איורים מלבבים ואמירות חכמות מודגשות ובתיבול של דוגמאות מסיפורי התנ"ך.
אני מציעה לקורא לסמן בעיפרון בעת הקריאה את הדברים שהתחבר אליהם או שהוא רוצה לשנות בעצמו ולחזור אליהם וליישמם כי "אף שאנו יכולים לקבל השראה רבה מדברי אחרים, להתחזק בהם ולשמוח בתובנות – זוהי רק ההתחלה. חייבים להעביר את הדברים לפסים מעשיים. הרעיונות האלה צריכים להפוך למעשה שיעבור דרך הקורא. שיתרחש בתוך תוכו. בכל לימוד תיאורטי מגיע שלב היישום. אם רק נשמע את התיאוריה ונחשוב עליה, בסופו של דבר נשכח אותה, היא לא תיגע בנו באמת".
* * * * *
רן ובר אומר, כי "בספרו סוד הנקודה הטובה יש מסרים פשוטים ועמוקים. המטרה שלי הייתה להנגיש את סודות הנפש שעליהם דיבר רבי נחמן מברסלב לפני מעל 200 שנה בצורה שתתאים לאדם בן זמננו. מסרים פשוטים שיכולים להציל חיים. אולי זה נשמע מפוצץ אבל אני רואה את זה יום יום בפגישות אישיות עם אנשים או בסדנאות קטנות. לראות את הטוב שבשני יכול להציל אותו, לראות את הטוב האמיתי שבי יכול להקים אותי מהמקומות הכאובים והקשים ביותר. זה לא רק סיסמאות אלא העמקה וחזרה. לאו דווקא בקריאה ראשונה, לפעמים לוקח זמן לחומרים לחלחל וצריך לחזור ולראות את זה בחיים שוב ושוב אבל אני רואה את זה קורה".
(*) אתי סהר, עורכת מבנה, תוכן ולשון, מחברת הספר "מפריצת דיסק לפריצת דרך: ממשבר להתחלות חדשות"
סוד הנקודה הטובה מאת רן ובר. איורים: עדי כץ. דני ספרים הוצאה לאור, שנת 2014, 224 עמודים. אתר הספר www.sodhanekuda.com
Category: דף הבית פנאי, ניו אייג' ומיסטיקה