מתהפך מצד לצד – פלינדרומים, משחקי מילים וציורים / משחקי המילים של אורן נחום
מתהפך מצד לצד מאת אורן נחום הוא ספר ייחודי ויצירתי מאוד בז'אנר כפל הלשון וצורותיו השונות. משירים פלינדרומיים לסיפורים בתרתי משמע, ממשחקי שמיעה ועד לציורים בכפל משמעות.
"בלילה במיטה אני מתהפך מצד לצד, ומיד עולה עוד רעיון ותמיד בכפל משמעות."
אורן נחום מבטא את עולמו הרגשי ביצירות מתוחכמות, בשפה קולחת ומהנה לקריאה. הספר עוסק בכפל לשון אבל גם בכל הצורות של כפל המשמעות, והוא כולל גם ציורי אילוזיה וציורים סוריאליסטים. בספר גם פרק מיוחד של משחקי שמיעה. יש בו צמד שירים שנשמעים זהים, אך לכל שיר משמעות שונה. לדברים שנאמרים, יש משמעות נוספת, נסתרת, והרצון של היוצר היה לחקור ולגלות אותה. הוא מספר ש"הקשר המיוחד שיש בשפה העברית בין מילים, מאפשר את ההקבלה הזאת ואז כמו שנוצרת תמונת ראי מיוחדת של משל ונמשל". מתנה נהדרת לחובבי הז'אנר וגם לכל מי שאוהב קצת תחכום והומור
אורן נחום, בן 36, אמן יוצר, עובד בחנות ספרים יד שנייה, תושב חולון. אדם סקרן ויצירתי. מתעניין בתורת הנסתר, בקבלה ובנומרולוגיה. היצירה היא חלק בלתי נפרד ממנו. הוא מאמין שחשוב לחקור ולשאול שאלות, ולעסוק בדברים שאתה אוהב.
אורן נחום מספר: "בגיל 17 בערך התאהבתי בכל ז'אנר כפל הלשון ותשבצי ההיגיון. לפני שהאינטרנט היה פופולארי, הייתי קונה את כל עיתוני סוף השבוע כדי לפתור את תשבצי ההיגיון, הייתי מכור. עם הזמן התחלתי לכתוב הגדרות הגיון וחידות בעצמי. באותה תקופה, הייתה ליגאל שילון פינה פופולרית לחידות כפל לשון בשם "שילונדע" (בידיעות אחרונות). שלחתי לו את רעיונותיי והוא פרסם הרבה מהחידות שלי. הוא אמר לי באחת משיחותינו הטלפוניות: "נועדת לגדולות". הרבה הגדרות הגיון שלי התפרסמו גם בתשבצים. בשלב יותר מאוחר, גיליתי שכל כפל הלשון הלוגי הזה מתבטא אצלי גם בצורה רגשית, והתחלתי ליצור יצירות (שירים וסיפורים) עם משחקי מילים מתוך העולם האישי והפנימי שלי. רציתי לאמץ גישה חדשה ומקורית, ובמקום יצירות רגילות שמכילות גם משחקי מילים, לכתוב יצירות שמשחקי המילים הם המרכיב המרכזי שלהם. עם הזמן, התחלתי לכתוב גם פלינדרומים. זה התחיל במשפט אחד ואחר כך כבר כתבתי שירים פלינדרומיים. שירים עם משמעות לכל דבר שאפשר לקרוא גם מהסוף להתחלה. הכתיבה שלהם הייתה מהירה מאוד וזה היה מפליא אותי, איך העולם הרגשי שלי מקבל ביטוי והכל חוזר לאחור. אני זוכר שבאחד הלילות , לאחר שכתבתי את השיר "אב", הרגשתי שאם הייתי כותב שיר רגיל, זה היה כמעט אותו דבר במה שרציתי להעביר. לפעמים, הפלינדרום היה נעשה בראש, מבלי לכתוב".
מהו פלינדרום
פלינדרום הוא מילה, מספר, משפט או כל רצף סמלים אחר, שניתן לקרוא בצורה זהה מהתחלה לסוף ומהסוף להתחלה. מקור המילה הוא ביוונית פלין – שוב, הפוך ו- דרומוֹס – כיוון. המילה "שמש", למשל, היא פלינדרום, וכן המילים "זוז", "הסוסה" ו"היפהפיה".
הנה דוגמה למשפט פלינדרומי: שיר עצוב לכותב ובתוך לבו צער יש. עכשיו נקרא את המשפט מהסוף להתחלה, משמאל לימין. בקריאה ההפוכה המילה הראשונה באדום, המילה שאחריה בכחול, וכן הלאה. שיר עצוב לכותב ובתוך לבו צער יש. שימו לב שבקריאה הפוכה מתעלמים מהרווחים, הקריאה היא רצופה. כמו כן בקריאה הפוכה אין הבדל בין אותיות סופיות ורגילות (במקרה הזה: ך ו-כ). הנה דוגמאות לפלינדרומים מאת המשורר אברהם אבן עזרא: אבי אל חי שמך, למה מלך משיח לא יבא? והתשובה לשאלה – פלינדרום גם היא: דעו מאביכם כי לא בוש אבוש, שוב אשוב אליכם כי בא מועד. בספר שלפניכם אוסף שירים פלינדרומיים. כל שיר הוא פלינדרום אחד. טפסו עם השורות ברצף (לפעמים מילה אחת מתחלקת בין שתי שורות). קראו כל שורה משמאל לימין, וקראו כל שיר גם מהסוף להתחלה. הערה: חלק מהמילים בשירים נוקדו לצורך הבנה, אך הניקוד אינו חלק מהפלינדרום, אלא רק האותיות.
כותב פלינדרומים מגיל 30
"הכתיבה המיוחדת הזאת של הפלינדרומים התחילה בגיל 30. מישהו כתב פעם שאת כל הדברים שהוא יודע לעשות, עשה אחרי גיל 30. בתקופה הזאת גם הזיכרון שלי הדהים אותי. תמיד היה לי זיכרון טוב אבל יום אחד ניסיתי לזכור ספרות, בתוכנה מסוימת באתר אינטרנט. כתבתי 20 ספרות וזכרתי אותם, אחר כך 30, ואחר כך 40 (ספרות אחרות כמובן) וזכרתי את כולן. עברו כמה שעות ובערב כתבתי במחברת את כל ה-90 וזכרתי אותן גם לאחור. אימא שלי אמרה שהראש שלי הפך למחשב".
על ההשראה לכתיבת הספר מספר אורן נחום: "יכול להיות שהספר הזה לא היה נכתב אלמלא אהבה נכזבת שחוויתי לפני כמה שנים. מאז הפרידה, התפרץ מתוכי מעיין, ולאחר תקופה שבה לא כתבתי הרבה, הצטברו מאות של טיוטות שנשמרו אצלי".
"הכתיבה התפרסה על פני 5 שנים. עם הפסקות רבות. בכל פעם שהייתי בסערת רגשות, הייתה לי גישה לכתיבה היצירתית שבספר. כל יצירה בספר נכתבה מהר, אך החומרים נאספו לאט עד לגיבושם הסופי. בשנים האלה כתבתי וציירתי בסגנונות רבים, גם שירים רגילים וסיפורי ילדים, וגם ציורים יותר ריאליסטים. יש מחשבות ליצירת ספר נוסף, יותר סטנדרטי. "התחלתי לכתוב בהיותי נער ובדומה להשראה של כתיבת הספר, גם אז, בעקבות קשר עם בחורה שהכרתי. באותם שנים התחברתי מאוד גם לפילוסופיה, שאלתי את עצמי הרבה שאלות. משחקי המילים היו גם אז חלק מהשירים, למרות שהשירים היו אז רגילים. בן דוד שלי באותה תקופה היה החבר הכי טוב שלי. גם הוא היה אוהב לכתוב ולצייר, ולפעמים היינו מנסים להלחין את השירים. הייתי נוהג לקנות גם ספרי שירה. ואהבתי להתעמק בהם".
מתוך הספר:
לילך (פלינדרום)
כְּלַיְלָה משכר
הפוגש בךְ
נְבַלֶּה
הלב נכבש
גופהּ רך
שמה לילך
כלנית (פלינדרום)
די בדימויה
כלנית
אשה יפה
כי ידע לב רק קֹר בלעדייך
הפיה שאתי
נלך היום יד ביד
אמנות וכאב
הוא מְעַצֵּב וזה בא מִעֶצֶב, וגם הַקַדָּרוּת קשורה לְקַדְרוּת, ויש כאלה
שאומרים שהפיסול פסול.
בכל יצירה תמצא גם צירים, בכל בלדה יש לידה וגם blood, בניגון
יש גם יגון, ואולי גם באך הסתובב עם כאב?
אמנות באה מהלב (art – heart), ומן הסתם זה כואב (hurt).
וגם ב- painting תמצא pain.
סופר לעתים רופס ומשורר מרושש,
אבל יוצר יכול להפוך לרצוי, תתנו לו להיות מאושר (תרתי משמע).
מצייר מגיל 5
אורן נחום מספר: "התחלתי לצייר בגיל 5 והציורים המיוחדים שמורים אצלי עד היום. כשהייתי קטן ציירו אותי באיטליה, ומהציור הזה למדתי לצייר פורטרטים. אני אוטודידקט ותמיד למדתי לבד. אני זוכר שעוד כילד קטן הייתי מתרשם מציורים קלאסיים במוזיאונים באירופה; תמונה בראש שנראית לי תמיד נדירה ביחס לגיל ותחום ההתעניינות. היו שנים רבות שציירתי בשחור לבן ציורים ריאליסטים ורק בשלב מאוחר יותר, בצבע. באיזה שהוא שלב, זה התחיל לשעמם אותי ובדומה לתשבצי הגיון, חיפשתי אפיקים חדשים והתאהבתי באמנות המודרנית, בפיקאסו ודאלי. שעשע אותי מאוד לחפש משמעויות נוספות בדברים שציירתי. הייתי מצייר ציור וכשהפכתי אותו, ראיתי משהו אחר, במעורפל. אחר כך, התחלתי לעבוד בצורה מדויקת יותר, בד בבד עם שתי התמונות שלי. לפעמים, פרט מסוים שמתאים לציור אחד, עלול לפגוע בציור השני במהופך, אז אני מתקן עד שאני מגיע לתוצאה שמספקת אותי. תהליך העבודה הזה מאתגר ומהנה מאוד. הוא דורש דמיון יצירתיות וחדות. חשבתי שאם אקח את כל הציורים ההפוכים האלה ואחבר אותם לציור אחד, נראה שבהיפוך הציור, האווירה האופטימית הנינוחה, תהפוך דווקא לפסימית וקודרת. הציורים הם אינטואיטיביים מהתת מודע. נראה שאם מורידים קצת מהשליטה בחיים שלנו, בארשת הפנים המחויכת מסתתרים לפעמים גם עצב ופחד וכך זה מתבטא בציורים האלה. דרך ההיפוך עצמו של הציורים אני מעביר גם את ההומור והמשחק שמאפיינים אותי. בספר מופעים גם ציורים נוספים בכפל משמעות. הרבה פעמים אני מצייר פרופיל של אדם ויוצר בו סוג של סיפור. הפנים בפרופיל הם כמו הפרופיל שלך באותו רגע".
ילדה מתבוננת או איש ואישה
אורן נחום מוסיף: "דבר נוסף שרציתי לכתוב הוא על ספר האנטומיה של דה וינצ'י ומיכאלאנג'לו שליווה אותי שנים רבות. לפעמים, נראה לי שהספר שלי מזכיר קצת את הטיוטות ש-דה וינצ'י היה כותב בכתב ראי, שלצידם הופיעו הסקיצות של ציוריו".
אורן כותב גם שירה: "אני כותב גם שירים רגילים, בחלק מהשירים, הכפילות והמשל מאפיינים גם אותם. הנושאים דומים לשירים שבספר: אהבה, פנטזיה, אמונה, פילוסופיה ופסיכולוגיה: הנה דוגמא לשיר רגיל: "שבילים של מבוכה":
כשהמטוס עמד לנחות, ראיתי בחלון משחק קופסא
חיילים ומכוניות צעצוע, נעים במבוך, בשבילים של מבוכה
וברכבת לצפון, ראיתי בחלון גלויות מסע
פעם, אגם מרהיב ופעם, תחנה אפורה
עברתי בקרונות, מוקף עיניים ישירות, בשבילים של מבוכה
"רוב הסיטואציות בשירים קשורות להתרחשויות במציאות שלי. מה שלא, זו בעצם פנטזיה, ניסיון של הדמיון לפצות ולהשלים את מה שלא קרה אל תוך עולם מרתק יותר. דבר מעניין שקשור לפלינדרומים, שתמיד אחרי שכתבתי, הפלינדרום היה נראה לי כמו אמת צרופה, תמיד היו חוזרים האירועים המרכזיים מהתת מודע. מה שמאולץ, בדרך כלל, לא ילך, כך זה אצלי. הייתי כותב מהר את מה שרציתי להגיד ואז יכולתי להרגיש תחושת הקלה. אני כותב על עצמי בצורה ישירה או עקיפה. החוויות האישיות שלי הן הבסיס לכל יצירה".
אורן נחום מסכם: "הרצון שלי באמנות הוא להביא משהו חדש לעולם, מקורי ואחר. משהו שאולי יום אחד אדם אחר ייקח אותו וייצור איתו משהו חדש ושונה משלו. אני מאמין שאם אתה אוהב מאוד משהו גם תהייה מוכשר בו, ואם אתה יכול להבין יצירה לעומקה, תוכל לכתוב אחת משלך, לא פחות טוב. פיקאסו אמר פעם שהוא לא מחפש, הוא מוצא. המשפט הזה מלווה אותי ביצירה. התת מודע כבר עושה את העבודה בשבילנו. הכול כבר נמצא, ועלינו רק לדלות ממנו את האוצרות ולתעד אותם. הספר עוסק גם בכאב, והיצירה שלי היא גם סוג של תרפיה, אני לוקח את הכאב, משחק איתו, מוסיף לו הומור, הופך וקורע אותו לחתיכות ועושה לו טרנספורמציה ולפעמים, מגלה דברים שלא ידעתי".
מתהפך מצד לצד – פלינדרומים, משחקי מילים וציורים מאת אורן נחום. הוצ' אוריון, שנת 2015, 48 עמ'
Category: דף הבית פנאי