שער – פסטיבל השירה הבינלאומי 2012: 45 משוררים, 14 אירועי שירה / 13-15 בדצמבר 2012 – בית הגפן, חיפה
שער – פסטיבל השירה הבינלאומי 2012 בהפקת הליקון יתקיים השנה בין ה-13 ל-15 בדצמבר 2012. זו הפעם השניה, שבה הפסטיבל מתארח בבית הגפן, שהוא בית לתרבות שיתופית ערבית עברית, הממוקם בליבה הפועם של העיר התחתית בחיפה. באירוע ישתתפו 45 משוררים ויתקיימו 14 אירועי שירה. הכניסה חופשית.
בפסטיבל יתארחו מיטב המשוררים מהארץ ומהעולם, מוזיקאים ואמנים. השנה יגיעו משוררים מעירק/צרפת, אלבניה, טורקיה, ארה"ב, צ'כיה, מקדוניה, ספרד, וסרביה.
פירוש המלה שער בעברית הוא מבוא רחב, ובערבית – שירה. שער הוא במה מרכזית למפגש ודיאלוג בין שפות, תרבויות ודתות, אשר שם לעצמו למטרה לפתוח שערים לשירה, לאמנות ולעולם; למחשבה, לחוויה של יופי ולדיאלוג האנושי.
זו השנה ה-12 שפסטיבל שער, פסטיבל השירה הבינלאומי המוביל בישראל הופך למאורע פואטי מרכזי, ומעשיר את לוח השנה התרבותי שלנו בשלושה ימים של שירה. מטרת הפסטיבל לפתוח במה קדמית לשירה הצעירה בישראל, ולמיזמי תרבות רב תחומיים כגון מפגשי שירה, ספרות, מוזיקה, קולנוע.
בין אירועי הפסטיבל השנה:
יוסי, ילד שלי מוצלח! אירוע שירה לילדים במחווה למשורר הנפלא ע. הלל בהשתתפות ירדן בר כוכבא ובבימוי טל עומר / מפגש פסגה מיוחד של המשורר והסופר האלבני איסלמעיל קאדרה עם הסופר הישראלי האהוב סמי מיכאל / השחקניות יבגניה דודינה ומיכל בת אדם קוראות שירה / שירה בונה עולם – בהשתתפות מיטב המשוררים הישראליים / הייד פארק למשוררים בתחילת דרכם / מפגש מיוחד של המשורר רוני סומק והמשורר העיראקי הגולה סאלח אל-חמדני / הקרנות הסרטים "שבעת הסלילים של יונה וולך", "לאה גולדברג בחמישה בתים" ו"מפגשים עם נתן זך" / פסיפס עולמי – משוררים קוראים בשפתם / מופע תיאטרלי בעקבות שיריו של מחמוד דרוויש – "עיניים" – בהשתתפות מירה עוואד / אירוע נעילה חגיגי עם אמן כלי ההקשה זהר פרסקו בליווי נגן הכינור והעוד תייסיר אליאס ועוד.
משוררים מהעולם:
איסמעיל קאדרה, אלבניה, אחד מבכירי הסופרים והמשוררים בעולם, הזוכה הראשון בפרס בוקר הבינלאומי ב- 2005 ובאות הלגיון הצרפתי. את דרכו הספרותית החל בפרסום ספרי שירה, ב- 1961 פרסם את הרומן הראשון שלו "גנרל צבא המתים", שעובד לסרט קולנוע שיצא ב- 1983 בכיכובו של מרצ'לו מסטרויאני. בין ספריו שתורגמו לעברית: "הפירמידה" ו"אפריל שבור" (בתרגום רמי סערי) ו"היורש" (בתרגום חגית בת עדה).
גונצ'ה אוזמן, טורקיה דוקטורנטית במחלקה לשפה וספרות אנגלית באוניברסיטת איסטנבול, שיריה תורגמו לספרדית, צרפתית, אנגלית, גרמנית, סלובנית ושפות נוספות / מילאן דובריצ'יץ, סרביה עיתונאי ומתרגם מאנגלית ואיטלקית, שירתו תורגמה ופורסמה בכתבי עת באנגלית, צרפתית, פולנית, רומנית ושפות נוספות / סאלח אל חמדני, עירק/צרפת כתב את שיריו הראשונים בכלא לאחר שהיה ממתנגדי משטרו של סאדם חוסיין ב 1975 הצליח להימלט לצרפת ושם הוא מתגורר עד היום. אליזבת טולרטקסיפי, ספרד מורה בבית ספר לשפות בטולוסה ומתרגמת. שיריה פורסמו באנתולוגיות בינלאומיות רבות / ניקולא מאדזירוב, מקדוניה שירתו עטורת הפרסים תורגמה ליותר משלושים שפות ופורסמה באנתולוגיות וכתבי עת בארה"ב, אירופה, אמריקה הלטינית ואסיה / איליה קמינסקי, רוסיה/ארה"ב עורך מגזין הספרותי "שירה בינלאומית".שירתו תורגמו לשפות רבות וספריו יצאו לאור בהולנד, ספרד, סין, רומניה, צרפת רוסיה ועוד / קתרינה ראדצ'נקובה, צ'כיה שיריה תורגמו לאנגלית, בולגרית, סינית צרפתית ושפות רבות נוספות. בשנת 2003 זכתה בפרס הוברט ברודה למשוררים צעירים.
משוררים ישראלים:
מוחמד אגואני | מירון ח. איזקסון | איתי איצקוביץ' | אלי אליהו | רועי צ'יקי ארד | מאיה בז'רנו | ארז ביטון | יעקב ביטון | איילה בן לולו מוסקוביץ'| ישראל בר־כוכב | יונתן ברג | זלי גורביץ' | יעל גלוברמן | חגית גרוסמן | תמיר גרינברג | רון דהן | אלי הירש | ערן ויזל | ענת זכריה | אליעז כהן | אלפרד כהן | מרואן מחול | אפרת מישורי | סבינה מסג | אגי משעול | טל ניצן | מיטל נסים | רוני סומק | גלית סליקטר | שירה סתיו | קרן קוך | יונתן קוּנדה | ליאת קפלן | טוביה ריבנר | אשר רייך | בנימין שבילי | יודית שחר
"מלים בונות עולם וקול המשורר מזרים לתוכו חיים. ישנם משוררים המיטיבים לקרוא על במה ויש כאלו שלא פוצים פה מרוב התרגשות – כך או כך, אלו הם דיוקנאות של גוף אנושי" אומר המשורר יקיר בן משה שמנהל אמנותית את הפסטיבל יחד עם עדי עסיס. "פסטיבל שער הינו גשר בין העולמות: בין שולחן הכתיבה למרחבי הבמה, בין דממת הדף להמולת האולם ובין תאורת חדר הכתיבה לזרקור מבטו של המאזין; אך זוהי בעיקרה הזדמנות עבור רובנו לשוב אל השירים ואל המשוררים האהובים, ותיקים וצעירים כאחד, להכיר את מיטב משוררי העולם, את הקולות הבולטים של השירה העברית החדשה, ולחוש את הקצב הגאה של המלים המתרפקות בחדווה על שערי העולם"
תוכנית הפסטיבל:
יום חמישי 13.12.2012
16:00
פסיפס עולמי – משוררים קוראים בשפתם:
גלרית בית הגפן, הציונות 20
צרפתית, ספרדית, אנגלית, תורכית, איטלקית, ערבית ועברית.
גונצ'ה אוזמן (טורקיה) , סאלח אל-חמדני (עירק/צרפת), מילאן דובריצ'יץ(סרביה), אליזבת טולרטקסיפי(ספרד), ניקולא מאדזירוב (מקדוניה), מרוואן מח'ול (ישראל), ענת זכריה(ישראל), איסמעיל קאדרה (אלבניה), איליה קמינסקי (רוסיה/ארה"ב), קתרינה ראדצ'נקובה (צ'כיה).
בליווי נרי פרידנר – גיטריסט בולט בזכות שליטתו יוצאת הדופן בכלי ובמגוון רחב של סגנונות. לפרידנר, יליד ירושלים ואיש היי-טק מצליח, קריירה עשירה במסגרתה הופיע והקליט עם אמנים מהשורה הראשונה כמו מירי מסיקה, אייל גולן הדג נחש ועוד. את עשייתו המוסיקלית הוא מחלק בין יצירה מקורית במסגרת הרכבים אותם הוא מוביל כמו "Ouzone" ו "Neri Friedner Trio" לצד הפקות מהיוקרתיות בארץ.
17:30
יוסי ילד שלי מוצלח!
אירוע שירה לילדים – מחווה למשורר ע. הלל
אולם בית הגפן, הציונות 33
בימוי: טל עומר
בהשתתפות השחקנים: דרור טפליצקי, איריס הפנר, איתמר שרון
שירה ומשחק: ירדן בר כוכבא
מופע תיאטרלי-מוסיקלי, בהשתתפות מיטב שחקנים, שיציגו את סיפורי ילדותו של המשורר המופלא לילדים ע. הלל. אל תוך הסיפורים נשזרים השירים, מלאי הפיוט, התום וההומור של המשורר, שירי הילד המתבונן בעולם ושואל שאלות. ההצגה מאפשרת לילדים הצצה לקסם ההופך את עולמו הפנימי של הילד לשירה ויוצרת מפגש מרגש עם השירים האהובים שהפכו לקלסיקה ישראלית – ובהם "מה עושים העצים", "יואש", "שתי אווזות", וכמובן "יוסי, ילד שלי מוצלח".
בהשתתפות – ירדן בר- כוכבא, דרור טפליצקי, איריס הפנר, איתמר שרון
עיבוד ובימוי – טל עומר
ליווי בפסנתר – הלל טפליצקי
המופע מיועד לגילאים 3 עד 103
20:00
אירוע הפתיחה החגיגי
אולם בית הגפן, הציונות 33
משוררים קוראים: סאלח אל-חמדני, ארז ביטון, ענת זכריה, מרוואן מחול, אגי משעול, איסמעיל קאדרה, טוביה ריבנר
אמן אורח: הזמרת אילנה אליה
– זמרת אתנו-קלאסית בשירת יהדות כורדיסטן
בליווי שני נגנים: ארמונד בראל(סבח) – עוד וסאז, נתנאל בן שטרית – כלי הקשה
שירתה של אילנה אליה זמרת ומספרת סיפורים, בת למשפחה יוצאת כורדיסטן, ניזונה מהמסורת עליה גדלה.
אליה משלבת בשירתה את העממי והאמנותי; שירי אהבה, געגועים, שירי ערש, פיוטי דת ואגדות מחיי הקהילה היהודית בהרי כורדיטאן
22:00
"שבעת הסלילים של יונה וולך"
אירוע מחווה למשוררת יונה וולך
אולם בית הגפן, הציונות 33
משוררים קוראים: מאיה בז'רנו, חגית גרוסמן, אלי הירש, אליעז כהן, מילאן דובריצ'יץ, גונצ'ה אוזמן.
הקרנת הסרט: "שבעת הסלילים של יונה וולך" – אוטוביוגרפיה תיעודית, ישראל2012 ,
הבחירה הרשמית, פסטיבל הסרטים הבינלאומי של ירושלים, 2012.
במאי, מפיק ותסריטאי: יאיר קידר, (56 דק')
מסע קולנועי אל עולמה של יונה וולך, משוררת אגדית ופורצת גבולות, שמתה בגיל צעיר, מותירה אחריה מיתוס ושובל מעריצים. יותר מ-25 שנה לאחר מותה, מתגלים שבעה סלילי הקלטה מהראיון שהעניקה וולך לעורכת הלית ישורון לפני מותה. בראיון, מתוודה וולך על המסע שעברה בחייה הקצרים: על המשיכה לשיגעון, הנסיונות בסמים, המפגש שלה עם אלוהים ועל הסכנות שבכתיבה. הסרט שוזר את עדותה של יונה וולך על חייה בראיונות עם הלית ישורון, מאיר ויזלטיר ודמויות מרכזיות אחרות, בקטעי ארכיון, בשירים , ובקטעי אנימציה שמתחקים אחר הדימויים, החזיונות והמחשבות של וולך. הפרק השני בסדרת "העברים" הוא מפגש מסעיר ומטלטל עם אמנית יוצאת דופן, שחידתה לא נפתרה עד היום.
יום שישי 14.12
14:00
בצהרי היום
אולם בית הגפן, הציונות 33
משוררים קוראים: ישראל בר כוכב, מירון ח.איזקסון, אליזבת טולרטקסיפי, סבינה מסג, ליאת קפלן, ניקולא מאדזירוב, קתרינה ראדצ'נקובה.
זמרת אורחת: קורין אלאל
17:30
בין מילים לדממה
גלריית בית הגפן, הציונות 20
מפגש פסגה בהשתתפות המשורר והסופר האלבני – איסמעיל קאדרה
והסופר הישראלי האהוב – סמי מיכאל
19:00
הייד פארק משוררים
פואיה אולם בית הגפן
20:00
שישי שירה
אולם בית הגפן, הציונות 33
משוררים קוראים: זלי גורביץ', שירה סתיו, אשר רייך,בני שבילי, יודית שחר, מילאן דובריצ'יץ, אליזבת טולרטקסיפי
אורחת מיוחדת: השחקנית יבגניה דודינה
למדה משחק באקדמיה הממלכתית לאמנות במוסקבה. שיחקה בתיאטרון מאיאקובסקי. בישראל שיחקה בהצגות בתיאטרון גשר, כגון, "רוזנקרנץ וגילדנשטרן מתים ", "העבד", "אדם בן כלב" ואחרות. בנובמבר 2007, החלה לשחק בתיאטרון " הבימה" בהצגה אנה קארנינה על פי טולסטוי, "מסילה לדמשק" מאת הלל מיטלפונקט ועוד. השתתפה בארבעה סרטים ישראליים זוכי פרס אופיר: "קלרה הקדושה ", "קרקס פלשתינה ", "החברים של יאנה " ו"האסונות של נינה " ובסרטים ישראליים נוספים.
אמנים אורח:
טריו יאמה – המוזיקה של יאמה מגיעה מן המזרח התיכון ומציגה תמהיל עשיר וחם של חומרים מקוריים ומסורתיים. בשילוב מוטיבים ערביים, צועניים, ג'אזיים וקלאסיים, חברי יאמה מצליחים ליצור הלך רוח מוזיקלי מרענן ויחד עם זאת נאמן להמשכיותן של מסורות ותרבויות רבות בשנים.
מרבית הטקסטים המושרים הם פואמות עבריות מקוריות או קדומות שקובצו מתקופות שונות בהיסטוריה של השירה העברית. העיבודים האותנטיים והחושניים של החומרים המוזיקליים מעבירים נאמנה את הקסם העוצמתי של מוזיקה בת מאות שנים המשתלבת בטבעיות עם מוזיקה שאך זה נולדה, אך נדמה שהייתה שם תמיד.
טליה ג.סולאן – שירה
כלי מיתר – ספי עספורי
קונטרבס – אברי בורוכוב
22:30
שועלים בשישי – אירוע שירה חדשה
סינקופה בר – כיאט 5, עיר תחתית
משוררים קוראים: מוחמד אגואני, איתי איצקוביץ', איילה בן לולו מוסקוביץ', רון דהן, ערן ויזל, אלפרד כהן, גלית סליקטר,קרן קוך, יונתן קונדה, איליה קמינסקי
בליווי DJ פו – שחר סיוון
יום שבת 15.12
12:00
סרטים בחצות היום
ספריית בית הגפן, הציונות 35
"לאה גולדברג בחמישה בתים" בימוי, הפקה ותסריט: יאיר קידר
לאה גולדברג בחמישה בתים, זוכה פרסי העריכה והמוזיקה בפסטיבל דוקאביב, 2011, ובתחרות הסרט הדוקומנטרי לשנת 2011
הסרט הוא הצדעה דוקומנטרית למשוררת האהובה, מספר את סיפור חייה ויצירתה דרך חמישה בתים ובאמצעות שיחות עם חבריה, ארכיונים וסטילסים, שירה ופזמונים, טיפוגרפיה אמנותית ווידיאו ארט, ויוצר חוויה של היכרות אינטימית עם סיפור חייה הסוער של האשה שבחרה בעברית והעברית בחרה בה.
13:00
"פגישות עם נתן זך" – סרטו של דוד פרלוב
" פעמיים הכרתי לראשונה את נתן זך " – במילים אלה פותח דוד פרלוב את סרטו על המשורר נתן זך. לאורך הסרט יוצר פרלוב, צעד אחר צעד, בזהירות ומתוך גישה מעודנת, דיאלוג אינטימי עם זך. נוכח המצלמה, שכמעט אינה מרפה מפניו רבי ההבעה, נפתח סגור ליבו של המשורר: הוא מקריא משיריו, מספר על ילדותו מוכת העוני בחיפה ועל מות אימו, מתוודה על רגשותיו הנסתרים ועל חולשותיו ותקוותיו, צוחק ושר ונזכר. פרלוב מצטרף לזך להשתעשעות עם בעלי חיים בחצר ביתו – תוכי, כלבים, ואפילו נשר ("הקומוניקציה איתם קלה לי יותר מאשר עם בני אדם"), ומפגיש את זך עם המשוררת דליה רביקוביץ. באמצעים פשוטים ונבונים כאלה, מרגשים ומלאי הבנה אל נושא סרטו, יוצר דוד פרלוב דיוקן קולנועי צלול של ידידו זה ארבעים שנה.
דוד פרלוב (1930-2003) – במאי קולנוע ישראלי שהיה מחשובי היוצרים הדוקומנטים בארץ, זוכה פרס ישראל לקולנוע.
16:30
משוררים בשולי האש
גלרית בית הגפן, הציונות 20
רוני סומק וסאלח אל-חמדני במפגש מיוחד, בו יקראו וישוחחו על שירתם
רוני סומק וסאלח אל-חמדני (משורר עיראקי גולה) במפגש מיוחד,בעקבות צאת ספרם המשותף " בגדד ירושלים בשולי האש", עליו נכתב :
באמצעות המצלמה השירית שלהם הופכים סומק וחמדני את הפוטו-רגע הפרטי שלהם לפוטו-נצח קולקטיבי.חמדני וסומק מערבבים באותה צלחת שירית תבלינים מזרחיים עם יין צרפתי.שורשיה של שירת חמדני מזרחיים אבל השנים שלו בפריז גרמו לעץ שצמח ממנה לנשב ברוח מערבית.
שירתו של חמדני אינה רק נוסטלגיה של גולה למדינה שגירשה אותו אלא אדם שמסתכל במראה ובשנייה שלאחר מכן מנפץ את המראה הזו.
18:00
שירה בונה עולם
אולם בית הגפן, הציונות 33
משוררים קוראים:,יעקב ביטון, יונתן ברג, תמיר גרינברג, אפרת מישורי, גונצ'ה אוזמן, ניקולא מאדזירוב, טל ניצן,
הצגה אורחת: "עיניים" – מסע תיאטרלי בעקבות השירים של המשורר מחמוד דרוויש. מסע המטייל בין ילדות בגליל לגלות בלבנון. מסע הפוגש את אמו של המשורר, את המורה הנערצת שושנה ואת האהובה היהודייה ריטה.
המופע המוסיקלי מבוצע בשתי שפות, עברית וערבית ע"י שחקנים ויוצרים ערבים ויהודים, ומלווה בשירה של מירה עוואד. מסע דו לשוני המאפשר לקהל הערבי-עברי להכיר את השירה הנפלאה של דרוויש ולפגוש את הנופים, הקונפליקטים והחוויות של החיים בארץ.
בימוי: נורמן עיסא
מוסיקה: מירה עוואד
שחקנים: מירה עוואד, עינת וייצמן, דורייד לידאויי
בהפקת תיאטרון מקומי בשיתוף "אלמינא" בית ליוצרים בנמל יפו
19:30
הייד פארק משוררים
ברחבת אולם בית הגפן
20:30
אירוע נעילת הפסטיבל
אולם בית הגפן, הציונות 33
משוררים קוראים: אלי אליהו, רועי צ'יקי ארד, יעל גלוברמן, רוני סומק, איליה קמינסקי, קתרינה ראדצ'נקובה
אמנים אורחים: אמן כלי ההקשה – זהר פרסקו ונגן הכינור והעוד – תייסיר אליאס
זהר פרסקו – החל לנגן בכלי הקשה בגיל 13, סגנונו הייחודי מושפע ממקצבים מארצות אגן הים התיכון ואסיה, בעל סגנון אישי וייחודי בתופי מסגרת, המהווים גרסה בת זמננו לתוף מרים התנכ"י. בנוסף לכלי הנגינה האופייניים לפולקלור הטורקי הוא שולט בכלי נגינה בהם משתמשים במוזיקה מזרחית.
תייסיר אליאס- נגן כינור ועוד, פרופסור במחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן, וראש המחלקה למוזיקה מזרחית באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים. מוזיקאי מרכזי במוזיקה הערבית הקלאסית בישראל.
על עמותת הליקון:
עמותת הליקון מייסודם של אמיר אור ואירית סלע שמה לה כמטרה לקדם את השירה בישראל; העמותה הוקמה בשנת 1990. בית הליקון מקיים מגוון פעילויות שתכליתן הנחלת שירה, קירוב קהלים חדשים, מתן במות ליוצרים, וקידום התחום בכלל במסגרות תרבותיות וחינוכיות.
למידע נוסף:
טל: 03-560012
הכניסה חופשית
Category: אירועי ספרות, דף הבית - ארועי ספרות