אנטומיה של היעלמות מאת הישאם מטאר

| 07/03/2012 | 0 Comments

"אנטומיה של היעלמות" הוא הרומן השני של הישאם מטאר, ובו הוא חוזר למוטיב האב הנעדר, הלקוח מחייו שלו: אביו הדיפלומט נמלט ממשטרו של קדאפי ויום אחד נעלם. לימים התברר כי נחטף ונכלא בלוב וסופו לא נודע. מטאר, שנולד בניו יורק וגדל בטריפולי וקהיר, חי כיום בלונדון וכותב את ספריו באנגלית.

 

 
"לעיתים, היעדרותו של אבא שלי מכבידה עלי כמו ילד שיושב על חזי", אומר הנער נורי, גיבור אנטומיה של היעלמות, בפתח הרומן המסעיר של הישאם מטאר.

 

נורי מתגורר עם הוריו בקהיר לאחר שאביו, המתנגד למשטר בארצו, גלה ממנה. לאחר מותה הפתאומי של אמו, האב נושא לאישה את מונה היפהפייה, ונורי מתאהב בה אהבת נעורים סוערת. בעת ששלושתם מבלים יחד בחופשה בשווייץ נעלם האב. נורי נותר לבדו עם מונה.

 

השניים יוצאים למסע תעתועים בניסיון להתחקות אחר עקבותיו של האב, שככל הנראה נחטף. החיפוש נהפך למסע התבגרות מזורז, המחייב את נורי להתעמת עם החברה והתרבות שבהן גדל, עם סודות משפחתיים ועם רגשות גועשים שניסה להדחיק.

 

 

אנטומיה של היעלמות מספר את סיפורו המצמרר של הישאם מטאר, סופר מוערך ועטור פרסים ובן לדיפלומט לובי שנעלם. דרך הסיפור הוא מספר, במידה רבה, את סיפור המהפכה הערבית – "האביב הערבי" כולו.

ספרו הראשון, עולם של גברים, תורגם ל-22 שפות והיה מועמד לפרס מאן בוקר ולפרס הספר הראשון של ה"גרדיאן", וזכה בכמה פרסים, ובהם פרס הקומונוולת' לספר ראשון, ופרס הספר הערבי-אמריקאי (בארץ ראה אור בהוצאת כתר וידיעות אחרונות).

מטאר נולד ב- 1970, בן לדיפלומט לובי – חבר המשלחת לאו"ם. כשהיה בן שלוש אביו הואשם בהתנגדות למשטר, גלה למצרים, ויום אחד – נעלם. עם השנים משפחתו הבינה שהוא נחטף על ידי שלטונות מולדתו. במשך שנים בני משפחתו לא ידעו מה עלה בגורלו, והדבר האחרון שמעו עליו, היה שבשנת 2002 נראה האב בחיים. כשהחלה ההתקוממות בלוב מטאר החל לכתוב טורים בעיתונים בקריאה להתערבות המערב בלוב, וסייע לעיתונאים לדווח מתוך המדינה. עם זאת – כל אלו לא סייעו לו לגלות מידע על האב הנעלם.

בספרו "אנטומיה של היעלמות" מספר מטאר על ילד המתמודד עם היעלמות אביו, מתנגד משטר של ארץ ערבית לא נודעת, ודרכו הוא מחטט בפצע המדמם של היעלמות אביו שלו. בתזמון מדהים, מיסטי כמעט – חודש אחרי שסיים מטאר לכתוב את ספרו "אנטומיה של היעלמות" – פרצה המהפכה הערבית וסחפה אחריה מיליונים.

 

 

"מטאר הוא אמן ההיעדר והגעגוע" – "גרדיאן"

 

 

אנטומיה של היעלמות מאת הישאם מטאר, תרגום: מרב זקס-פורטל , כתר וידיעות אחרונות, שנת 2012, 187 עמ'. 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

Category: פרוזה תרגום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.