ניר נגד סאלים מאת אמנון ורנר – מעשה קסמים מאת אוריה שביט / להכיר את שכנינו ומנהגיהם ולחיות יחד בשלום

| 07/07/2012 | 0 Comments

"ניר נגד סאלים" מאת אמנון ורנר הוא סיפור אמיץ ונוגע ללב על התמודדותם האישית של ילדים  עם המחיר וההשלכות של הסכסוך הישראלי-פלשתינאי. "מעשה קסמים" מאת אוריה שביט, הוא סיפור התבגרות מרתק, מותח ומלא הומור, המתאר בטבעיות, באמינות ובאמפתיה חיים של ילד ערבי בעיר מעורבת בחודש הרמדאן, ואגב כך, ללא שמץ של דידקטיות, מכיר לקורא מושגי יסוד בדת האסלאם ובתרבות הערבית.

 

 

 

 

 

 

 

מעשה קסמים מאת אוריה שביט, הוא סיפור התבגרות מרתק, מותח ומלא הומור. הספר מתאר בטבעיות, באמינות ובאמפתיה חיים של ילד ערבי בעיר מעורבת בחודש הרמדאן, ואגב כך, ללא שמץ של דידקטיות, מכיר לקורא מושגי יסוד בדת האסלאם ובתרבות הערבית.

גיבור הספר, כמאל הוא ילד ביישן ובעל דמיון שגר בעכו ומתקשה להשתלב ב"משחקי הגבורה" של חבריו (כמו לדוגמא, בכל קיץ קופצים הילדים בעכו מהחומה הגבוהה של העיר העתיקה אל מי המפרץ, וכמאל, "הכי פחדן בעולם" לא הלך לשם כדי לקפוץ). אביו רופא מנתח, אמו עובדת סוציאלית, ואחיו פהמי, סטודנט לרפואה, הוא קוסם חובב. חבריו הטובים, בוריס ויסמין, נסעו מחוץ לעיר בחופש הגדול. חופשת הקיץ המשעממת שלו מקבלת תפנית לאחר שהמצלמה היקרה שקנו לו הוריו נעלמת. כמאל רצה להשוויץ בפני בסאם, מלך הכיתה, במצלמה החדשה והיקרה שקיבל ליום הולדתו התשיעי. אבל המצלמה נעלמה. למחרת חיכה לכמאל בתיבת הדואר מכתב מסתורי במעטפה כחולה ובו משימה מוזרה שעליו לבצע.  אחריו הגיעו עוד מכתבים מסתוריים ועוד חידות ומשימות מוזרות, שהפכו את חופשת הקיץ המשעממת לבלתי נשכחת. אם יפתור את החידות ויבצע את המשימות תחזור אליו, אולי, המצלמה האבודה. התעלומה הגדולה מכולן היא מי מטיל עליו את המשימות, שכל אחת ואחת מהן מאלצת אותו להתגבר על חששותיו, על פחדיו ועל ביישנותו.

בין השאר מציע הספר הצצה-דרך-הרפתקה להיסטוריה של עכו ושל יפו בתקופה העות'מאנית; חושף טפח מהספרות הערבית המודרנית ומערוצי הלוויין הערביים; ומציג את המושגים הדתיים הבאים: צום הרמדאן (ובכלל זה מועדי הצום, הגיל שבו צמים והלכות ה'תיסיר'); תפילה; מצוות כיבוד אב ואם. העלילה מאירה על מנעד התפיסות ביחס לדת בחברה הערבית, ובוחנת ברגישות את מרקם היחסים בין ערבים ליהודים בעיר.

ד"ר אוריה שביט הוא מרצה בחוג לערבית ולאסלאם באוניברסיטת תל-אביב. זהו ספרו השלישי לקוראים צעירים בסדרת קריאת כיף. קדמו לו "דני וקרמבו" ו"הילד שקרא מחשבות".

 

מעשה קסמים מאת אוריה שביט, איורים: אבי א. כ"ץ, הוצאת הקיבוץ המאוחד, סדרת קריאת כיף, שנת 2012, 76 עמודים, מנוקד.

 

ניר נגד סאלים מאת אמנון ורנר הוא סיפור אמיץ ונוגע ללב על התמודדותם האישית של ילדים  עם  המחיר וההשלכות של הסכסוך הישראלי-פלשתינאי.

לכיתתו של ניר בן ה-11 מצטרף נער ערבי-פלשתינאי בשם סאלים. ניר אינו מוכן להשלים עם כך. בכעסו הוא סוחף אחריו את רוב ילדי הכיתה. אולם דווקא רז, חברו הטוב  ביותר, ונטלי, הבת שהוא אוהב –  מתנגדים לדרכו. הכיתה  נחלקת למחנות, האווירה מתלהטת ונדמה שאין מוצא מסיר הלחץ הזה.

מהו המקור לשנאה המתלהטת בין שני הנערים? מתברר שכל אחד מהם חווה אובדן אישי כתוצאה מהסכסוך בין העמים: ניר איבד את אביו בפעילות מבצעית בעזה וסאלים איבד את אחיו הצעיר שנהרג מאש חיילי צה"ל.                                                                               

ניר מתגעגע לאביו ומאמין שהוא נלחם למענו, אך במשך הזמן הוא מגלה עליו דברים שלא ידע ולומד להכירו מחדש. גם על סאלים הוא לומד פרטים חדשים. למשל – שהסיבה למעבר משפחתו למדינת ישראל הוא סירובה הנחרץ של המשפחה להיות מעורבת בפיגוע טרור בבית החולים הישראלי בו עובדת אחותו של סאלים, סירוב שהביא להחרמת המשפחה בכפר.

ניר לומד שהמציאות אינה חד ממדית ושאפשר להביט בה באופנים שונים.

אט-אט מחלחלים לנפשו דבריה של אמו: "שנינו איבדנו איש יקר ולשנינו עצוב נורא, אך כדי שנמשיך את חיינו… צריך גם שמחה… מאין ניקח אותה? כשאני עוזרת למישהו והוא שמח על כך, משהו מהשמחה דבק גם בי. אני דואגת לך, מאין תשאב שמחה?" הכעס מפנה מקום לעצב ולמודעות, ובצִדם לומד ניר שאפשר גם לשמוח ולהתאהב. 

אמנון ורנרחבר קיבוץ כרמיה, שעל גבול רצועת עזה, הקדיש את הספר לבנו ניר, מדריך מצטיין בבית הספר לשריון שנפל בגיל 21 בעת מילוי תפקידו . "שכל הילדים משני העמים ימצאו את הדרך לחיות יחד בשלום".

 

ניר נגד סאלים מאת אמנון ורנר, איורים: ינון זינגר, ספרית פועלים, שנת 2012, 114 עמודים

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: ספרות ילדים, ספרות נוער

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.