כדור בראש / סיפורם של נערה מפקיסטאן ובחור מסין שנורו ונפצעו קשה על רקע המאבקים בארצותיהם
שני ספרים חדשים מביאים לנו סיפורים מרגשים ואמיתיים. "אני מלאלה" מאת מלאלה יוספזאי עם כריסטינה למב, הוא סיפורה של הנערה שנאבקה למען ההשכלה ונורתה על ידי הטאליבאן; "תרדֶמֶת בייג'ינג" מאת מא ג'יאן הוא סיפורו של דאי וייש. בשיאו של מרד הסטודנטים בכיכר טיינאנמן, נורה בראשו ונפצע באורח אנוש, כשהיה אחד מראשי המאבק.
הנערה שנאבקה למען ההשכלה ונורתה על ידי הטאליבאן
אני מלאלה מאת מלאלה יוספזאי עם כריסטינה למב, הוא סיפורה של הנערה שנאבקה למען ההשכלה ונורתה על ידי הטאליבאן. כשהטאליבאן השתלטו על עמק סוואט בפקיסטאן, רק ילדה אחת פצתה פה. מלאלה יוספזאי סירבה לשתוק ולחמה על זכותה לחינוך. ביום שלישי, 9 באוקטובר 2012, כשהיתה בת 15, היא כמעט שילמה את המחיר האולטימטיבי. היא נורתה בראשה על ידי הטאליבאן בשעה שחזרה בהסעה מבית הספר, ורק מעטים סברו שהיא תינצל. במקום זאת, החלמתה באורח נס של מלאלה הובילה אותה למסע יוצא דופן מעמק מרוחק בצפון פקיסטאן לניו יורק הגדולה. בגיל 16 היא הפכה לסמל עולמי למחאה שקטה והמועמדת הצעירה ביותר אי-פעם לפרס נובל לשלום.
אני מלאלה הוא סיפור יוצא דופן על משפחה שנעקרה על ידי הטרוריזם העולמי, על מאבק למען זכויות להשכלת בנות, על אבא דוגל בחינוך אשר עודד את בתו לכתוב ולפקוד את בית הספר, ועל הורים אמיצים שיש בלבם אהבה עזה לבתם בחברה שמאדירה בנים. אני מלאלה יגרום לכם להאמין בכוחו של אדם אחד לחולל שינוי בעולם. מלאלה יוספזאי הגיעה לתודעת הציבור בגיל 11 כאשר כתבה לבי-בי-סי אוּרדו על חייה בשלטון הטאליבאן בשם העט גוּל מקאי. לעתים קרובות היא דיברה על המאבק שניהלה משפחתה למען זכויות לחינוך בנות בקהילה שלה. באוקטובר 2012 מלאלה נורתה בראשה על ידי הטאליבאן שעה שחזרה בהסעה מבית הספר. בדרך נס היא ניצלה וממשיכה את מסעה למען החינוך. כהכרה באומץ שגילתה זוכה מלאלה ב-2011 בפרס השלום הלאומי של פקיסטאן והייתה מועמדת לפרס השלום הבינלאומי לילדים באותה שנה. היא האדם הצעיר ביותר אי-פעם שהיה מועמד לפרס נובל לשלום. היא הייתה אחת מארבעה מתמודדים לאיש השנה של כתב העת "טיים" וזכתה בכמה פרסים נוספים. מלאלה ממשיכה ללחום למען גישה עולמית לחינוך באמצעות "קרן מלאלה", ארגון ללא מטרות רווח שמשקיע בתוכניות למען הקהילה ותומך בשואפים לחינוך בכל רחבי העולם.
כריסטינה למבּ היא מהכַּתבים הזרים המובילים בעולם. היא מדווחת על פקיסטאן ועל אפגניסטאן מאז 1987.
מאנגלית: שרה ריפין, הוצאת כנרת זמורה ביתן, 301 עמ'
מרד הסטודנטים בסין
בחדר אפל וטחוב, על מיטת ברזל ישנה וחורקת שמתחתיה שורצים עכברים, שוכב גבר סיני כבן ארבעים. הוא שקוע בתרדֶמֶת בבית אמו כבר כמעט עשרים שנה. הוא לא מסוגל לדבר, לזוז ולתקשר עם סביבתו, אך הוא שומע כל צליל ומריח כל ריח. תודעתו הכלואה עדיין חיה וסוערת, מלאה בזיכרונות אהבה ובמראות מִחיים שנקטעו באחת. חבריו הישנים המשיכו בחייהם, על בית אמו מאיימים דחפורי הריסה, והאֵם הקשישה הולכת ומאבדת את שפיותה. כל שנותר לו הוא לספר את סיפור חייו. זהו דאי ויי, הגיבור והמספר של הרומן האפי תרדֶמֶת בייג'ינג מאת מא ג'יאן. בארבעה ביוני 1989, בשיאו של מרד הסטודנטים בכיכר טיינאנמן, נורה דאי ויי בראשו ונפצע באורח אנוש, כששימש אחד מראשי המאבק. בשוכבו על המיטה בבית אמו, הוא שב אל ימי ילדותו, אל אהבותיו הראשונות, אל ימיו כסטודנט ואל אותם שבועות של מרד נועז שהסתיים בטבח המוני. מבעד לקרעי הזיכרונות צצים קולותיהם של האם הטרופה, של שכניה לבניין ושל המבקרים הבודדים שבאים לדרוש בשלומו של דאי ויי.
דרך קולו של המספר אנו מתוודעים לא רק לחייו הפרטיים, אלא גם לאירועי המרד בכיכר טיינאנמן, למאבקי הכוחות הפנימיים בין הסטודנטים ולאכזריות הבלתי נתפסת של המשטר הסיני כלפי אזרחיו לאורך המאה העשרים. "תרדֶמֶת בייג'ינג" הוא אפוא רומן מסעיר שמשמש גם כתב אישום קשה נגד הזוועות של הדיקטטורה הסינית ונגד כל המשטרים האפלים שמדכאים בדרכים מתוחכמות התקוממויות עממיות, תוך זריעת פחד וסכסוך בקרב אזרחים. זהו רומן על זיכרונות של נעורים אבודים ועל חיים בבייג'ינג המודרנית, שמשלב ריאליזם צרוף וליריות יפהפייה.
מא ג'יאן הוא אחד הסופרים הסינים החשובים ביותר כיום ונחשב כיום בעיני רבים לגדול הסופרים הסינים הגולים מארצם. ספריו זוכים להצלחה, לפרסים, לביקורות נלהבות ולתרגומים ברחבי העולם, אך בסין מולדתו כל כתביו מוחרמים. "תרדמת בייג'ינג", שראה אור במקור בשנת 2008, מבוסס בין היתר על חוויותיו מאותם ימים.
מאנגלית: ענת מוניץ, הוצאת אחוזת בית, 672 עמ'
Category: ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד