קרבנות או אשמים תולדות היהודים בראי ההיסטוריוגרפיה הספרדית 1898-1759

| 02/02/2012 | 0 Comments

כיצד ביטול האינקוויזיציה השפיע על שינוי היחס כלפי עברם של יהודי ספרד? מדוע החלו הספרדים הנוצרים לחקור את ההיסטוריה של היהודים רק במאה השמונה עשרה? ומה הקשר בין הפסקת רדיפת האנוסים לעליית ההשכלה בספרד? "קרבנות או אשמים" מאת ד"ר נתאי שנאן בהוצאת מכון בן צבי עונה על שאלות אלה ואחרות – חלק מהן נידונות לראשונה בעברית.  הספר הוא מחקר ראשון מסוגו המתאר את יחסה של ההיסטוריוגרפיה הספרדית במחצית השנייה של המאה הי"ח ובמאה הי"ט (1759–1898) לתולדות היהודים בספרד של ימי הביניים.

קרבנות או אשמים, תולדות היהודים בראי ההיסטוריוגרפיה הספרדית בשנים 1898-1759, ספרו של ד"ר נתאי שנאן, בוחן לראשונה מדוע החלו לחקור את תולדות היהודים בסוף המאה ה-18 ובמאה ה-19. זהו הספר היחיד בעברית שעוסק בראשית הליברליזם הספרדי, בהשכלה הספרדית ובביטול האינקוויזיציה.

הספר סוקר את תולדות העיסוק בקורות היהודים בספרד החל בהפסקתן של רדיפות הקונוורסוס (האנוסים) ועלייתה של ההשכלה הספרדית במאה ה- 18, וכלה בשינויים שחלו בחקר התחום  בסוף המאה ה-19. בין היתר הספר עוסק בגורמים שהשפיעו על חקר תולדות יהודי ספרד כגון ההשכלה והלאומיות הספרדית. 

בחלקו הראשון סוקר הספר את תולדות העיסוק בקורות היהודים בספרד החל בהפסקתן של רדיפות הקונוורסוס (אנוסים) ועלייתה של ההשכלה הספרדית בראשית-אמצע המאה הי"ח וכלה בשינויים שחלו בחקר התחום בסוף המאה הי"ט. בחלק זה נדונים הגורמים השונים שהשפיעו על חקר תולדות יהודי ספרד, כגון ההשכלה והלאומיות הספרדית. חלק זה עוסק גם בביטול האינקוויזיציה ובהשפעתו על שינוי היחס כלפי עברם של היהודים בספרד.

חלקו השני של הספר עוסק באופן שבו ההיסטוריוגרפיה הספרדית מייצגת הן אירועים מכריעים בתולדות יהודי ספרד, כגון ויכוח טורטוסה והגירוש של שנת 1492, הן האשמות  שהאשימו בהם את היהודים בימי הביניים, כגון רצח נוצרים לצורכי פולחן, ועושק גויים באמצעות גביית מסים או הלוואה בנשך ובריבית.

עוד חושף הספר כי בספרד של המאה ה-19 נוצרו שלוש תפיסות יסוד לגבי תיאור תולדות היהודים בימי הביניים – התפיסה הראשונה, הפרו יהודית, הרואה ביהודים קורבנות של חוסר סובלנות דתית נוצרית. התפיסה השנייה,  האנטי יהודית, רואה את רדיפות היהודים כתוצאה ישירה של מעשיהם שלהם כנגד האוכלוסייה הנוצרית. התפיסה השלישית היא תפיסת ביניים המבקשת ללכת בדרך האמצע ולחלק את האשמה בסוף הטרגי והמר של נוכחות היהודים בחצי האי האיברי בין היהודים לרודפיהם הנוצרים.

הספר עוסק לראשונה בשאלה האם גירוש היהודים מספרד היה טוב או רע לספרד עצמה. דעת הביניים טוענת שהגירוש הזיק לכלכלת ספרד אך הועיל לביטחונה.

ד"ר נתאי שנאן מהאוניברסיטה העברית בירושלים חוקר את יחסה של ספרד העכשווית למורשתה היהודית.

 

קרבנות או אשמים, תולדות היהודים בראי ההיסטוגרפיה הספרדית בשנים 1759-1898, מאת ד"ר נתאי שנאן, הוצאת מכון יד יצחק בן צבי, שנת 2012, 332 עמודים

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: ספרי עיון, ספרי מדע, ספרי תיעוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.