ביקור בית עם הסופרת עלמה גניהר: ג'י-פי-אס / מפגשים בין ישראלים לבין נשים וילדים במקלט לפליטים

| 10/05/2012 | 0 Comments

במרבית יצירותיה של עלמה גניהר, תסריטאית ומחזאית, היא עוסקת בנשים הנמצאות ופועלות מתוך סיטואציות קיומיות קיצוניות. שמו של ספרה השני, ג'י-פי-אס, שיצא בימים אלה בהוצאת עם עובד, הוא כשמו של הסיפור האחרון בקובץ. "מסמן מצד אחד את קרבתם של הפליטים אלינו ע"י ספירת המטרים המפרידים בין גיבורת הסיפור למגוריה של העוזרת שלה במקלט, וגם אולי קריאת כיוון". הספר זכה בפרס טובה ויצחק וינר לעידוד יצירה ספרותית מקורית לשנת 2011.

עלמה גניהר בוגרת תואר ראשון בהיסטוריה כללית ופילוסופיה יהודית מאונ' תל אביב. עוסקת בכתיבה כ- 15 שנה, ופעילת זכויות אדם. כתבה את התסריטים ל"שלוש אמהות" (2004), "ברקיע החמישי" (2011) ואת המחזות "השבויות", "הבית" ו"המערב הפרוע" – עליו זכתה בשנת 2008 בפרס קיפוד הזהב. עלמה מספרת, כי "כתיבת תסריטים וכתיבת פרוזה אלו שתי מיומנויות שונות מאוד שפעולת הכתיבה היא כמעט הדבר היחיד המשותף להן. בקיצור נמרץ – בתסריט, כל מילה כתובה צריכה לייצג פעולה קולנועית הבאה לידי ביטוי בתמונה, אחרת היא לא תובן, כי אין לה ערך לכשעצמה. לעומת זאת, בפרוזה, המילה היא כמו לבנה אחת בקיר הסיפור, היא שנושאת את המשמעות בתוכה, את הצליל, היא הבונה את העולם עבור הקורא. היא הדבר לכשעצמו ולא סימון לדבר מה אחר".

 

על הספר ג'י-פי-אס: אשת השגריר נאחזת בזיכרונות פריז ובתיק של גו'צי גם במקלט הצר שהיא נאלצת לחיות בו; מֶקוֹנַן, נער מתבגר, נאחז בשיר ילדים תמים עד שהוא מתוודע לגבריותו; הבן של אַלמָז, בין פשיטותיו על ארגזי מזון, חולם על כדור רגל חדש שיקבל באמריקה.

בראייה נוקבת וחומלת מועלית הוויית הפליטות במקלט אחד צר ודחוס, רחוק ממרכז העיר. אמהות וילדיהן בארץ החדשה, לאחר כל תלאות הדרך המתישה שעברו – האם יימצא להם כאן מקום? מה ייאלצו לעשות כדי לשרוד? האם יצליחו לעצב כאן את חייהם מחדש?

בסצנות שמועלות במלאוּת קולנועית לא נותנת עלמה גניהר הנחות לאיש, לא לבני הארץ ולא לזרים שבאו אליה מיבשת אחרת, אבל בתוך הזרוּת והדלות היא מצליחה למצוא עולם ומלואו. זהו ספר אמיץ ונוגע ללב, ולא רק מפני שהוא מעז לחדור לטריטוריה של הפליטים, אלא מפני שאפשר לראות אותם כאן עין בעין – לא כציבור מטושטש תווים אלא כיחידים, גברים נשים וילדים על אהבותיהם ועל שנאותיהם, על מכאוביהם הגדולים ועל שמחותיהם הקטנות, המרגשות.

 

 

שם: עלמה גניהר

גיל: 47

סטטוס: נשואה + 2

מגורים: ת"א

 

יריית פתיחה: הוציאה לאחרונה את הספר ג'-פי-אס, הוצאת עם עובד, ספריה לעם, 2012.

מאין את שואבת את ההשראה לכתיבתך? "ההשראה לכתיבת ספר זה נוצרה כשהתנדבתי בשנת 2010 במקלט לנשים פליטות וילדיהן בשכונת שפירא. הסיפורים נכתבו בעקבות האירועים והמפגשים שחוויתי.

יש דברים שאני חשה שנועדו להראות, ואז אכתוב תסריט, יש דברים שאני מרגישה שצריכים להיות מסופרים ע"י מלים ואז אני מקווה שאכתוב סיפור. ללא ספק אהבתי נתונה לספרות. על ידי כתיבת ספר זה אני מקווה שהקוראים יתוודעו לאותו עולם שאני הכרתי על מורכבויותיו, והפחד מאותם אנשים שהגיעו לארצנו יפחת ויפנה את מקומו למעט חמלה לפחות".

כמה זמן ארכה כתיבת ספרך? "כחצי שנה".

אילו ספרים קראת לאחרונה? "את הספרים "ניאבק בצללים" של לידיה זורז', "הרפיה לצורך נגיעה" מאת דן מירון".

מי הסופר שכתביו הרשימו אותך יותר מכולם, והאם הייתה לו השפעה כלשהי על כתיבתך? "הסופרים קזואו אישיגורו וארנסטו סבטו. השפיעו עלי עמוקות באופן הגאוני בו הם משלבים כל אחד בדרכו סיפור אנושי, פנטסיה לצד ריאליזם ועיסוק בהיסטוריה וזיכרון".

אילו ספרים קראת בילדותך? "בין הספרים נמצאים השביעייה והחמישייה הסודית, הלב מאת אדמונדו דה אמיצ'יס".

אילו שלושה ספרים תיקחי איתך לאי בודד? "את הספרים "כשהיינו יתומים" מאת קזואו אישיגורו, "על קברים וגיבורים" מאת ארנסטו סבטו, מילון השפה העברית".

האם הוצאת בעבר ספרים נוספים או שזה הוא ספרך הראשון? "זהו ספרי השני".

ספרי קצת על הספר שכתבת: "הספר עוסק מנקודת מבטי, בתיאור מפגשים שונים בין ישראלים לבין הנשים והילדים המתגוררים במקלט זמני לפליטים בדרום תל אביב. מציאות חייהם של הפליטים אינה מוכרת לרוב הישראלים הניזונים מידיעות בחדשות .הספר אינו מתיימר לתת תשובה לבעיית הפליטים, אלא רק לאפשר לקורא/ת להכיר מציאות מורכבת, אוניברסאלית, המעידה על שינוי גיאופוליטי עמוק המתרחש בשנים האחרונות בעולם, ושאת תוצאותיו אפשר לראות גם בישראל.  שם הספר כשמו של הסיפור האחרון בקובץ, מסמן מצד אחד את קרבתם של הפליטים אלינו ע"י ספירת המטרים המפרידים בין גיבורת הסיפור למגוריה של העוזרת שלה במקלט, וגם אולי קריאת כיוון. הספר איננו ספר דוקומנטרי".

האם את כותבת בימים אלה ספר נוסף או מתכוונת להוציא ספר נוסף בתקופה הקרובה? "עובדת לאט".

מה הטיפ שלך לסופר מתחיל? "אין לי".

משפט מסכם: "אם לא היה לנו דמיון, כנראה שהיינו מתים".

 

 

מספריה של עלמה גניהר

 

מעטפות, הוצאת גוונים, 2005

ג'-פי-אס, הוצאת עם עובד, ספריה לעם, 2012

 

 

 

ג'-פי-אס, מאת עלמה גניהר, הוצאת עם עובד, ספריה לעם, שנת 2012, 211 עמודים

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Category: ביקור בית - משוררים וסופרים, פרוזה מקור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.