ביוגרפיה וסיפור אישי – 2 / טיפים למעוניינים שסיפור חייהם יפורסם כספר

| 24/06/2014 | 0 Comments

ביוגרפיה וסיפור אישי

ביוגרפיה וסיפור אישי

בארון הזיכרונות הפרטי של כל אדם ספונים תמונות, מסמכים היסטוריים, סודות גלויים וסודות כמוסים. רבים מהם ראויים להיכתב ולעבור הלאה לדורות הצעירים. עם הפרישה מחיי עבודה ותעסוקה, ולצד הזמן הפנוי שנוצר בחלל זה,  מגיע הרגע בו אדם מביט לאחור, צופה במסע חייו על ציר הזמן ותוהה, 'לאן יילך כל זה כשכבר לא אהיה פה?'… 

 

 

 

"באחד מהמפגשים המשפחתיים סיפר לי אחד מנכדיו של אחי, על עבודת שורשים שעליו להגיש במסגרת לימודיו בבית הספר. 'דודה שולמית, אני חושב שכל הנכדים במשפחה צריכים להכיר את ההיסטוריה המשפחתית שלנו', כך אמר הנער הצעיר. באותו יום ידעתי שעליי לכתוב ספר, גם למען עצמי, אבל במיוחד למען דורות ההמשך. אני מקווה שדפי ספר זה יעניקו תחושת לכידות ושייכות לכל בני המשפחה שיקראו בו, שיכירו את שורשיהם הרחוקים מגרוזיה, שילמדו על ראשית הדרך בבנימינה, כי רק ביודעם את עברם, ישכילו לצעוד על שביל עתידם".

דברים אלו נכתבו על גב כריכת 'בנימינה שלי', ספרה של שולה קובושווילי נורמן, ילידת בנימינה ונצר למשפחה ענפה מגרוזיה, שנכתב והופק במהלך שנת 2014.  שולה הגשימה את חלום כתיבת ספר המתעד את סיפור חייה, והשיקה אותו בנוכחות קהל בני משפחה וחברים. ומה איתכם?

מונה אריאל (צילום אפרת כפרי)

מונה אריאל (צילום אפרת כפרי)

בשנים האחרונות ספרים אישיים הפכו להיות חלק מחיינו. ישנם המכנים זאת 'טרנד', אנו מאמינות שמדובר בצורך עמוק וחשוב, מספרות לנו מונה אריאלמעצבת גרפית בעלת סטודיו "moonart" מזה 12 שנה ועורכת מגזין מדור לדור לכל המשפחה ([email protected]), ואירה כהן בעלת העסק "החיים בספר" שעוסקת מזה עשור בכתיבת ביוגרפיות וסיפורי חיים –  ננסה לענות על כל זה ועוד, יחד עם טיפים שיעזרו לכם בהמשך הדרך.

עד לפני מספר שנים היה בלתי אפשרי להדפיס ספרים בודדים ואישיים שאינם מיועדים להפצה בכמויות גדולות. היה זה תהליך ששום בית דפוס לא חפץ לקחת בו חלק. אולם בעשור באחרון ועם התקדמות העולם הדיגיטלי, המלאכה נעשתה פשוטה ונגישה לכל אחד המעוניין לעסוק בכך. לראייה קמו אין ספור הוצאות לאור ואתרים המאפשרים להעלות תמונות ולהפיק ספר/ אלבום אישי.

אירה כהן (צילום שמשון הל-אור)

אירה כהן (צילום שמשון הל-אור)

מה ההבדל בין אתר לאתר? מה חשוב לדעת לפני שיוצאים לדרך, הן באופן עצמאי והן ע"י שכירת איש מקצוע? מה התקציב הנכון להשקעה בעבדה כזו?  כמה זמן זה נמשך? איך מוצאים את האדם הנכון לבצע את העבודה עבורנו?

בארון הזיכרונות הפרטי של כל אדם ספונים תמונות, מסמכים היסטוריים, סודות גלויים וסודות כמוסים. רבים מהם ראויים להיכתב ולעבור הלאה לדורות הצעירים. עם הפרישה מחיי עבודה ותעסוקה, ולצד הזמן הפנוי שנוצר בחלל זה,  מגיע הרגע בו אדם מביט לאחור, צופה במסע חייו על ציר הזמן ותוהה, 'לאן יילך כל זה כשכבר לא אהיה פה?'…

לא רק ספרי זיכרונות קיימים היום בשוק הספרים האישיים. מטבחה של אימא/סבתא משמש קרקע נרחבת ליצירת סיפורים משפחתיים המשמרים את ההווי המיוחד והפיקנטרי של כל משפחה, זאת לצד המתכונים הנפלאים שמספרים בטעמם את סיפור העדה, התרבות והמורשת.

בין שלל האפשרויות להפקת ספרים אישיים, קיימת גם נישה של ספרי הנצחת הקרובים והאהובים, הן צעירים שחייהם נגדעו בטרם עת, והן שהגיעו לשיבה טובה אך אינם כאן לספר את סיפורם.

ריכזנו  עבורכם מספר טיפים איך לבחור וכיצד להפיק את הספר שלכם:

מה יכיל הספר?

ראשית יש למקד ולהגדיר את הקו המוביל של הספר, לגבש את המסר שיעבור כחוט השני לאורכו. כתיבת ספר ביוגרפי או ספר הנצחה, מחייב תהליך תחקיר שנעשה על ידי ראיונות עם הקרובים ובני המשפחה. בהמשך יש לאסוף את הדוקומנטים הנלווים אליו אשר בלעדיו היצירה לא תהא שלמה – תמונות, מכתבים, מסמכים.

ניתן לבצע את הראיונות באופן עצמאי, רצוי להכין את השאלות מראש ולהגדיר את הנושאים אותם אנו מעוניינים לתעד. האפשרות הנוספת היא לשכור איש מקצוע המיומן ובקיא בעבודת תחקיר מהסוג הזה.

כשמדובר בספר בישול, לא נסתפק רק במתכונים. ללא התמונות שמלוות את התהליך ואת המנות המוגמרות, לא תהיה המחשה חווייתית.  לעיתים כדאי לשקול להזמין צלם כדי לתעד את תהליך העבודה במטבח הפרטי שלכם. לאחרונה לדוגמא, ערכנו ספר בישול למשפחה שנעשה כהפתעה לסבתא. לצד המתכונים, הנכדים כתבו סיפורים אישיים וחוויות מהארוחות המשפחתיות המשותפות. ללא ספק הטקסטים האלו מעשירים את החוויה ויוצרים זיכרון מתוק לדורות.

עריכה

רצוי להחליט מראש איך יראה מבנה הספר, כמה פרקים יכיל, האם נסדרן באופן כרונולוגי או אולי לפי נושאים?  ככל שתגדירו את מבנה הספר מראש, יהיה קל יותר להתקדם עם העבודה. עריכה לשונית עשויה לתרום לאיכות הכתיבה, הכול תלוי תקציב או רמת הטקסטים המקוריים אשר משולבים בספר.

עיצוב

רצוי וכדאי לזכור שכדי שהספר יהיה מרשים, יש לדאוג לאיכות התמונות והסריקות. תמונות מטשטשות או קרועות או כתב לא ברור וקריא, אינם תורמים לחוויה.

ניתן לפנות לאחד מאתרי האינטרנט הרבים המספקים תוכנה בסיסית שבאמצעותה מעלים תוכן, עורכים ומעצבים את הספר. קחו בחשבון שהדבר כרוך בידע בסיסי בעבודת מחשב, באפשרויות עיצוב מוגבלות ולעתים בזמן ממושך, למי שאינו מיומן בכך. האפשרות החלופית היא לשכור מעצב גרפי.

מומלץ לקבוע פגישה מקדימה ולבקש לראות דוגמאות של עבודות שכבר נעשו. ככל שהמעצב יראה מגוון רחב של עבודות, כך תדעו שהגעתם למקום הנכון. הגדירו מראש מה החלום שלכם כיצד תרצו שהספר יראה וספרו על כך למעצב, בדקו שהסריקות מבוצעות באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, שהתמונות הקרועות מתוקנות בעת הצורך. דאגו לקבל סקיצה לפרק הראשון לפני התקדמות העבודה.

הפקה

ברוב המקרים בחירת בית הדפוס תיעשה ע"י המעצב איתו בחרתם לעבוד. בדקו את איכות הספרים שהוא מספק. בחרו כריכה קשה או כריכה רכה בהתאם לצרכים שלכם, וודאו שאתם מקבלים ספר דוגמא להגהות לפני שאתם מפיקים את כל הכמות הרצויה.

*

כפי שכבר התרשמתם, מדובר בתהליך ארוך הדורש סבלנות, אורך רוח ויצירתיות. מצד שני מובטח פרויקט משפחתי מרגש, מאחד ומלכד. עם תום העבודה מגיע הדובדבן שבקצפת – קובעים תאריך להשקת הספר בחיק המשפחה!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Category: מומלצי השבוע

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.